Koenzym Q 10 je látka, která v našich buňkách transformuje bílkoviný, tu'ky a sacharidy na energii. Avšak asi od 20. roku věku schopnost jater produkovat tuto látku klesá. Pokud se jeho hladina sníží o 25 %, dochází k oslabení našeho zdraví, při snížení o dalších 50% to již znamená vážné onemocnění, případně i smrt. Je velmi podobný vitaminům, syntetizuje se především v játrech (zhruba dvě třetiny), ale omezené množství se získává z potravy. 


Účinky rostliny:

Koenzym Q10 je obsažen , např. z jater a srdce, hovězího, vepřového a drůbežího masa, ryb. V některých druzích zeleniny je obsažen koenzym Q 9, který je však chopen organismus zdravého člověka přeměnit v potřebný koenzym Q 10. 

Tato látka se stará především o energetický metabolismus, tj. ovlivňuje všechny biologické funkce, např. obnovu tkání, imunitní systém, dýchání,
reprodukční funkce apod. Umožňuje produkci až 95% energie pro potřebu organismu, s přibývajícími léty však jeho tvorba klesá a tento pokles se stále zrychluje. Narušení tvorby buněčné energie v důsledku snížené hladiny koenzymu Q 10 vede nejdříve k poruchám na buněčné úrovni a následně
může vyústit v poškození funkce některého orgánu, případně i celého systému. Proto je třeba koenzym doplňovat ve formě potravinových doplňků.
Snížená hladina koenzymu Q 10 byla pozorována u některých typů rakoviny, např. prsu a pankreatu. Dobrých výsledků bylo dosaženo při použití tohoto prostředku u rakoviny konečníku a plic.