Lichořeřišnicová mast recept postup návod výroba příprava suroviny ingredienceLichořeřišnicová mast: Do vodní lázně (tím je myšleno "kastroulek v kastroulku" - jako byste rozehřívali čokoládu na polevu) si dáme nahřát masťové základy: bílou vazelínu, bambucké máslo a lanolin (ten je důležitý, protože dobře pojme alkohol v tinktuře a složky se spojí). Vše opatrně mícháme, až se nám základ začne rozpouštět. Jakmile je základ tekutý, přilijeme tinkturu.


Účinky rostliny:

Položíme si misku na podložku mimo vodní lázeň a intenzivně mícháme. Jakmile tekutina mírně zchladne a získá polotuhou konzistenci, přidáme 5 kapek manuky nebo tea tree oleje a opět promícháme. Řiďte se tím, jakou má vaše mast konzistenci. Pokud by např. byla příliš řídká, přidejte trochu lanolinu a bambuckého másla. Mast nalijeme do vhodné uzavíratelné nádoby.

40 g bílé vazelíny (můžeme ji nahradit domácím vepřovým sádlem)
20 g tinktury z lichořeřišnice (pokud máte zájem o tinkturu, napište mi na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. )
20 g bambuckého másla
20 g lanolinu
5 kapek manuky anebo tea tree oleje

Skladujeme při pokojové teplotě. Pokud bychom jako masťový základ použili vepřové sádlo, je třeba mast skladovat v lednici.