oregánový olej účinky použití využití užívání dávkování výroba recept postup suroviny cena ceníkOregano, dobromysl je téměř plevelnatá bylina, která pokud se vám uchytí na zahradě, již těžko se jí zbavíte. Skutečností však je, že zbavit by se jí, by byla škoda. Dá se z ní totiž vyrobit velmi účinný lék na kvasinkové infekce. Jde o oregánový olej, který objsahuje účinnou látku tarvatrol. Ten pomůže od mnoha nemocí a potíží, ale měly by na něj zapomenout těhotné ženy. Ty mohou užívat např. kokosový olej, který má podobné účinky, ale neškodí plodu. 


Účinky rostliny:

Na léčbu nemoci, kteřé říkáme onychomykóza, tj. plíseň nehtů je velmi účinný následující recept. Na lžíci dáme sůl, na ni nakapeme 5 kapek oregánového oleje, do lavóru dáme teplou vodu, rozpustíme. Obecně na kvasinkové infekce (které jsou příčinou onychomykózy) je oregánový olej "zabijákem".  

Oregánový olej se dá užívat na kvasinkové infekce kdekoliv v těle i vnitřně, ale ve velmi malém množství. Nesmí se užívat v těhotenství, těhotné ženy se mu tedy musí vyhýbat!

Tento malý zázrak ale léčí mnohem více nemocí, které jsou uvedeny níže. Jako nejlepší se uvádí řecký oregánový olej (má nejvyšší množství tarvatrolu a nejméně jedovatého thymolu). 

Tento přípravek není vhodný na tzv. výplach sřev



Jak vyrobit oregánový olej doma - recept, postup, návod, suroviny: 

Suroviny: 1 slunečnicový olej (nebo i olivový), 1 svazek oregana.

Postup: Oregano omyjeme a osušíme. Vložíme do skleněné nádoby a zalijeme slunečnicovým olejem, tak aby oregano bylo zcela zalité olejem. Olej necháme odstát dva dny, pak láhev vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano vyjmeme. Takto připravený olej vydrží celý rok.


Dávkování oregánového oleje: 

  • lupy: smíchat 2 kapky oreganového oleje se šamponem, nechat účinkovat několik minut, pak opláchnout,
  • bolest hlavy: kapku rozetřít na spánek,
  • bolest uší, zánět středního ucha: jednu kapku rozetřít za ucho,
  • zuby, bolesti zubů, dásně - nemoci dásní a pro dezinfekci ústní dutiny: dát jednu kapku na kartáček místo pasty,
  • na mytí celého těla: smíchat 2 kapky se sprchovým gelem,
  • ztuhlé svaly: použít 1 kapku lokálně,
  • bolesti kloubů: masírujte lokálně,
  • bradavice, kožní plísně, onychomykóza: na nehtech rozetřít jednu kapku 2–3x denně.

Související článek: 


Související fráze: 

jak vyrobit ► výroba ► recept ► nehty ► účinky ► ceník ► cena ► prostata ► nechty ► zkušenosti ► recenze ► diskuze ► reference ► olej z oregána ► kapsle ► z Řecka ► heridium corbiceps