Kaštanová tinktura výroba recept postup návod příprava suroviny ingredienceKaštanová tinktura, tinktura z jírovce maďalu - recept: z kaštanů (případně květů) děláme pouze tinkturu. Vezmeme celé kaštany, odstraníme z nich hnědou slupku a žluté jádro nakrájíme keramickým nožem, zalijeme koncentrovaným alkoholem (ideálně kolem 60%) a necháme 3 a více týdnů stát ve stínu v teple. Dávkuje se 3x denně 20-30 kapek. Léčebná kúra kaštanem má trvat 3 týdny, pak dáme týden pauzu, pak znovu 3 týdny užívání a konec.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

Suroviny

  • 150 gramů jader kaštanů nakrájených na plátky
  • koncentrovaný alkohol - ideálně kolem 60-80%

Je možné kombinovat s jinými léčivými rostlinami

Kaštanová tinktura se hodí do směsi cévních tinktur z ginkga, routy, komonice, třezalky. Při výrobě domácích mastí (kostivalové, konopné, heřmánkové) je možné do výsledného produktu, který je stále ještě v tekutém stavu, přilít přiměřené množství kaštanové tinktury a opět mast zahřát, aby se líh i voda odpařily. Tak se kaštan přimíchá do mastí, které slouží třeba proti křečovým žilám nebo revmatickým bolestem.