Jak vyrobit domácí sirup a tinkturu z hlívy ústřičné bez zničení betaglukanuZatímco hlíva ústřičná stojí pouhých cca. 40 Kč za 300 gramů houby, tak na trhu můžete narazit na 500 ml sirup z hlívy ústřičné (obarvený naoranžovo a s přidáním několika vitaminů) za neuvěřitelných 1150 Kč (ta cena za trošku vody, barviva, vitamínů a hlívy mi vyrazila dech). Jak to tak bývá, skoro vše bylinkové nebo houbové :) si můžete sami vyrobit a klasicky ušetříte. V tomto konkrétním případě byste mohli ušetřit i částku kolem 1100 Kč. Samozřejmě pokud byste vyráběli tinkturu, částka je vyšší. Takže jak na to? Jak si doma vyrobit hlívový sirup nebo tinkturu? Jdeme na to.


Účinky rostliny:

digitalni teplomer na vareni peceniHlavní dvě pravidla:

► při tepelném zpracování nikdy teplota nesmí překročit 60°C
► hlívu krájíme KERAMICKÝM nožem - hlíva nesmí přijít do styku s kovem, protože by došlo k degradaci betaglukanů, kvůli kterým sirup a tinkturu vyrábíme

TIP: HLÍVU MŮŽETE JÍST I SYROVOU (pro více informací klikněte zde)!

 

MŮŽE SE HODIT: JAKÉ ÚČINKY NA ZDRAVÍ MÁ HLÍVA ÚSTŘIČNÁ JE UVEDENO ZDE.

 

Hlívová tinktura a echinaceou, kurkumou a šišákem na posílení imunity:

Potřebujete

  • 0,7 litru 80% potravinářského lihu
  • 1 kg hlívy ústřičné (ne z volné přírody)
  • 2 lžičky kurkumy (nepovinné)
  • 4 lžíce třapatky nachové = echinacea (nepovinné)
  • 2 lžíce šišáku bajkalského (nepovinné)


Houbu s bylinami nakrájejte a naložte do alkoholu nejlépe do skleněné nádoby. Druhá možnost je nechat houbu zmrazit, rozmrazit (tím se naruší buněčné stěny obsahující betaglukany a další cenné látky) a opět nakrájet. Ponechat v temnu při pokojové teplotě 1 měsíc (ale může být i déle), snažíme se denně směs protřepat. V případě zmrazení před naložením do líhu postačí 1 měsíc.
Slijeme a co nejvíce vylisujeme, třeba přes čistou bavlnu. Alkohol můžete i nechat částečně odpařit. Při jakékoliv manipulaci nesmí přijít betaglukany do styku s kovem.

Vyrobený produkt je určitě kvalitnější a tedy účinnější než nabízené výrobky z hlívy v prášku (v kapslích) od velkovýrobců s krásnými obaly a navíc výrazně levnější.

Dávkování: Podobu šesti týdnů užíváme 2× denně 1 štamprli (tj. asi 20-40 ml / = 0,02-0,04 l/ - v závislosti na tělesné hmotnosti dané osoby /vyšší hmotnost větší objem vypité tinktury/).

Tinkturu je možné dávat i dětem a to tak, že tinkturu nalijeme do bylinného čaje (tj. nálevu) o teplotě pod 50°C a necháme chvilku odstát (alkohol se vypaří).
Dětem dáváme přibližně poloviční množství tinktury než dospělým (vizte dávkování výše).

Tinktura má trvanlivost 2 roky.

 


Hlívový sirup pro děti - suroviny:

  • 1,2 litru vody
  • 1 kg hlívy ústřičné (ne z volné přírody)
  • 1 litr jakéhokoliv hustého (tj. se záměrně navýšeným obsahem cukru) bylinného sirupu, který chutná vašemu dítěti (nebojte se, dítě cukrem neotrávíte, dáváme za 24 hodin jen minimální množství hlívového sirupu), může jít např. o tyto sirupy
    • jitrocelový
    • meduňkový
    • rýmovníkový
    • bezový
    • ad.
  • (budete potřebovat teploměr na vaření)

 

Postup výroby hlívového sirupu:

  • Hlívu nasekejte keramickým nožem na drobno.
  • Zalijte vodou.
  • Do většího hrnce dejte vodu a do něj menší nádobu s na drobno nasekanou hlívou (jako kdybyste ohřívali čokoládu na vaření) - nejlépe skleněnou, například z varného skla. Je-li to jen trošku možné, misku přiklopte skleněným poklopem (skleněným proto, abyste viděli na teploměr). (Skleněná miska se využívá proto, že betaglukan nesmí přijít do styku s kovem, jak již bylo uvedeno výše.)
  • Do nasekané hlívy s vodou dejte teploměr, kterým budete kontrolovat teplotu kaše. Měřící čast teploměru udržujte přibližně ve středu ohřívané hmoty. Pokud by se teploměr dotýkal spodku nádoby nebo okraje, mohl by ukazovat zkreslenou teplotu.
  • Na drobno nasekanou hmotu "vařte" jednu hodinu při teplotě 50 - 60°C. Pokud se teplota překročí, může dojít k poškození betaglukanů a kaše může částečně nebo úplně ztratit své léčivé vlastnosti.
  • Po hodině "vaření" pečlivě sceďte přes plátýnko.
  • Tekutinu smíchejte s vámi předem vyrobeným sirupem.
  • Pečlivě promíchejte.
  • Slijte do zcela čistých sklenic s vyvařenými uzávěry.

Sirup má minimální trvanlivost 3 měsíce, pak bych raději doporučil vyrobit nový.
Výroba není až tak složitá, aby se nedala zopakovat jednou za čtvrt roce nebo jednou za rok před zimou, že? ;)

 


Recept na hlívovou kaši k posílení imunity

  • 0,5 kg hlívy ústřičné nasekejte keramickým nožem na drobno a dejte do v 0,75 litru vody
  • Do většího hrnce dejte vodu a do něj menší nádobu s na drobno nasekanou hlívou. Nejlépe skleněnou, například z varného skla. (Betaglukan nesmí přijít do styku s kovem). Do nasekané hlívy dejte koření, která máte rádi a také teploměr, kterým budete kontrolovat teplotu kaše.
    Měřící čast teploměru udržujte přibližně ve středu ohřívané hmoty. Pokud by se teploměr dotýkal spodku nádoby, ukazoval by vyšší teplotu.
  • Nasekanou hmotu "vařte" jednu hodinu při teplotě 50 - 60°C. Pokud se teplota překročí, může dojít k poškození betaglukanů a kaše může částečně nebo úplně ztratit své léčivé vlastnosti.
  • Po hodině "vaření" nechte kaši 1 hodinu odstát
  • Pro posílení imunitního systému se kaše z hlívy ústřičné jí po celý den. Pokud pacient není schopen jíst, pije jen vodu z kaše. Voda je, ale méně účinná než kaše. Konzumujte minimálně 30 minut před jídlem.
  • Při případném ohřívání teplota by neměla překročit 60°C.