Likér z červené řepy recept postup návod příprava suroviny ingredienceLikér z červené řepy - recept: 1/2 kg řepy (ideálně v bio kvalitě) oloupeme, nakrájíme na kousky a krátce uvaříme v 1 litru vody až je řepa měkká. Necháme stát v lednici 24 hodin. Přecedíme. Místo odvaru můžete použít i čerstvou šťávu z řepy z odšťavňovače. Do vychladlé tekutiny přidáme šťávu z 1 citronu (nebo 1 lžičku kyseliny citronové). Dáme do kastrolu 500 ml alkoholu (ideálně vodka) a přidáme 200 gramů cukru, ohřejeme do úplného rozpuštění cukru. Necháme schládnout. Vodku s rozpuštěným cukrem vlijeme do maceerátu z řepy. Můžeme přidat 10 kapek potravinářské příchuti (malina nebo jahoda, višeň) - tím se zcela ztratí zemitá chuť řepy, takže likér bude opravdu lahodný. Slijme do uzavíratelných nádob. Nemusí být v lednici. Servírovat můžete s lístkem máty a ledem.


Jaké účinky má červená řepa na zdraví:

Suroviny:

 

Zbytek řepy z cezení můžeme upéct v troubě po pokapání olejem, s česnekem a solí, nebo přidáme tatarku, tzn. uděláme z ní salát.