Likér z červené řepy - recept: 1/2 kg řepy (ideálně v bio kvalitě) oloupeme, nakrájíme na kousky a krátce uvaříme v 1 litru vody až je řepa měkká. Necháme stát v lednici 24 hodin. Přecedíme. Místo odvaru můžete použít i čerstvou šťávu z řepy z odšťavňovače. Do vychladlé tekutiny přidáme šťávu z 1 citronu (nebo 1 lžičku kyseliny citronové). Dáme do kastrolu 500 ml alkoholu (ideálně vodka) a přidáme 200 gramů cukru, ohřejeme do úplného rozpuštění cukru. Necháme schládnout. Vodku s rozpuštěným cukrem vlijeme do maceerátu z řepy. Můžeme přidat 10 kapek potravinářské příchuti (malina nebo jahoda, višeň) - tím se zcela ztratí zemitá chuť řepy, takže likér bude opravdu lahodný. Slijme do uzavíratelných nádob. Nemusí být v lednici. Servírovat můžete s lístkem máty a ledem.
Jaké účinky má červená řepa na zdraví:
Suroviny:
- 500 g řepy
- 500 ml vodky
- 1000 ml vody
- 200 g cukru
- 1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z 1 citronu
- 10 kapek potravinářské příchuti (malina, jahoda, višeň) - není nutností
- led, lístkek máty k servírování (není nutností)
Zbytek řepy z cezení můžeme upéct v troubě po pokapání olejem, s česnekem a solí, nebo přidáme tatarku, tzn. uděláme z ní salát.