Svízel povázka (latinsky galium mollugo) patří do čeledi mořenovité. Je vysoká 25—100 cm. Kvete v dubnu až září. Je to vytrvalá bylina. Lodyha je poléhavá až vystoupavá, větvená, lysá, čtyřhranná. Listy tenké, podélně kopinaté, s osténkatými ostny, po 6-9 v přeslenu. Květy bílé, průměr 3-4 mm, ploché, 4 korunní lístky s osinatě zašpičatělými cípy, v řídkých okolících. Plody dvounažky, tmavé, většinou hladké.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- čistí krev
- čistí tělo od průmyslových jedů a pesticidů
- ekzémy
- akné
- podpora funkce ledvin
- podpora sleziny
- píchání v boku
- posílení imunity, obranyschopnosti
- ochrana sliznic rtů a úst (dutiny ústní)
- posílení imunity uší, střeva, močovvých cest a vaginy
- pomáhá trávit mléko
- dna
Výskyt a rozšíření:
louky, okraje lesa.
Záměna:
svízel lesní (Galium sylvaticum). Lodyha kulatá, přímá, střední listy po 6—8 v přeslenech, dlouhé 2—4 cm, široké 3—10 mm, namodrale ojíněné, rub šedozelený. Květy menší, průměr asi 2 mm, s cípy, ne osinatě zašpičatělé, květenství široce větvené. Jen málo účinný.
Osvěžující při procházce
Svízel povázka vyraší na jaře jako jedna z prvních bylin a má vynikající chuť. Čerstvá bylina patří do zelené polévky na Zelený čtvrtek a můžete ji mlsat na každé procházce jako báječné osvěžení.
Čistí lymfu a krev
Svízel na čaj sklízejte a sušte těsně před rozkvětem. Jednu lžičku svízele přelijte 250 ml horké vody a čaj nechejte táhnout 5 minut. Jedinečné složení obsažených látek (kyselina křemičitá, třísloviny, glykosid asperulosid, flavonoidy, kyselina citrónová a trocha éterických olejů) čistí lymfu a krev - i od jedů z životního prostředí a pesticidů.
Čaj i zasyrova konzumovaná bylina aktivují ledviny a pomáhají při ekzémech a akné — i jako mast. Posilují slezinu odstraňují píchání v boku, podporuje imunitní systém a chrání sliznice úst, rty, uši, střevo, močový měchýř a vagínu. Díky obsahu (i když nepatrnému) speciálního fermentu pomáhá snáz trávit mléko a mléčné produkty. Švýcarský bylinkář páter Kůnzle připisoval svízeli povázce léčivé účinky na dnu.
Sráží mléko
Galium pochází z řečtiny, kde gala znamená mléko. Tento název připomíná zvláštní vlastnost této byliny — schopnost srážet mléko. Už v době kamenné lidé používali speciální ferment z telecího žaludku při výrobě sýra. Dokazují to archeologické nálezy. Kořeny svízele se také používaly k barvení velikonočních vajec, protože obsahují červené barvivo. Lidově se jí říká i sláma Panny Marie nebo lepůvka.
Osvěžte se na jaře svízelem
Svízel povázka je jarní delikatesou. Mezi ostatními travinami ho snadno poznáte podle zelených listových přeslenů. Jejich svěží chuť vás mile překvapí. Vyhledejte si na louce přísady do bylinkového tvarohu, salátu nebo polévky. Možná se z vás stane i milovník svízele.