brslice kozi noha ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviBršlice kozí noha (latinsky Aegopodium podagraria) spadá do čeledi miříkovité, je vysoká 50-100 cm, kvete v květnu-září. Je to vytrvalá bylina. Dlouhé podzemní oddenky, lysá, lodyha hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné, lodyžní lístky střídavé, s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé, ve složených okolících, bez zákrovních listů. Plod podélný vejčitý, hladký, žebrovitě zvrásněná nažka.


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na přímou kounzumaci jsou nejchutnější mladé lesklé bršličky (konec března, první polovina dubna). Matné bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

 

Výskyt a rozšíření

Okraje lesa, křoviny, zahrady, roste takřka všude. 

 

Léčivé využití bršlice - nejen pro odkyselení těla

Jako jarní bylinka obsahuje velké množství vitaminu C, karotenoidů a cenných minerálů, jako železa a manganu. Podporuje látkovou výměnu (metabolismu) i uvolňování kyselých usazenin a jejich vylučování z těla - vede k odkyselení organismu. Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci po dlouhé zimě. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně.

Má i vnější použití: jestliže vás bolí nohy (dolní končetiny), připravte si koupel z kořenů bršlice. 100 g čerstvých kořenů povařte ve 2 litrech vody a nechejte táhnout 15 minut. Poté nálev vlijte do nádoby na koupel nohou a přidejte tolik vody, aby vám teplota byla příjemná. Kozí noha pomáhá při dně. 

Bršlice kozí noha obsahuje velké množství bílkovin.

 

Záměna

Děhel lesní. Lodyha rýhovaná. Listy dvakrát až třikrát zpeřené. Mladé rostliny jsou značně podobné, ale lodyha je mnohem silnější, na horní straně má centrální rýhu, vyrůstá z kůlového kořene. Prastará léčivá rostlina.

 

Biozelenina zdarma

Nevyhubitelná - taková je strohá chaukteristika bršlice. A to je dobře. Jako půdopokryvná rostlina dokáže bleskově ovládnout celou zahradu. Za rok se dokáže rozšířit až o 3 m2. Její kořeny se při vytrhávání lámou, jako by byly skleněné, a z každého sebemenšího úlomku vyroste další rostlina. Pomáhá jen pilné vytrhávání. Mladé světlezelené listy jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku. Vyzkoušejte bršlici na chlebě s máslem, společně s dalšími bylinkami v tvarohu, jako polévku nebo osmaženou v olivovém oleji.

 

Proč se bršlice jmenuje kozí noha?

Aegopodium je odvozeno z řeckého aigos - koza apodos - noha. Listy skutečně připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka
Podagra je starý název pro dnu, nemoc, která ve stáří zbaví mnoho lidí možnosti pohybu. Mniši proto bršlici pěstovali v klášterních zahradách. Podagraria znamená
léčící dnu. Jeden z mnoha českých lidových názvů zní podágrová bylina. (pozn. co je to podagra vizte zde). 

 

Jak se zbavit bršlice na zahrádce

Bršlice nesnášejí fazole Když vám bršlice na zahradě začne přerůstat přes hlavu, vyzkoušejte tip mistra zahradníka: přeryjte záhon, na kterém roste bršlice, nebo ho přejeďte vertikutátorem. Pak na něj vysejte do řad fazole, o něco hustěji než obvykle. Až dozrají, rovnou je znovu vysejte na stejné místo. Po druhé sklizni už na záhoně nezbude ani jediná bršlice.

 

RECEPTY

Když bršlici přijdeme na chuť, začneme si této chutné plané zeleniny více vážit. Mladé listy se po celou sezónu zpracovávají na saláty, vegetariánské karbanátky, špenát, zeleninové nádivky, bylinkové brambory, jídla z jednoho hrnce (eintopfy), polévky z planých bylin, pesta a bylinková másla. Bršlice se používá do mixovaných nápojů s ovocem, smoothies, dodává bylinkovým limonádám a bylinným l ikérům vynikající aroma a chutná i naložená v octě, bylinkovém oleji nebo prostě jen na chlebu. Květy a listy se používají jako jedlá ozdoba na sýrové mísy a do studeného bufetu. Mleté plody slouží jako koření.

 

Bršlicovo-kopřivové chipsy

Po 2 až 3 hrstích bršlicových a kopřivových listů,
olej,
sůl,
paprika,
karí

Listy bršlice a kopřivy omyjeme a otřepeme dosucha. Na pánvi je krátce dokřupava osmažíme na dobrém oleji. Vydatně ochutíme směsí ze soli, papriky a karí.

TIP: Tyto chipsy jsou zeleným oživením brambor a těstovin. Uškvařené na staré pánvi na táborovém ohníčku jsou obzvláštním zážitkem, zejména pro děti.

 

Bršlicové pesto

120 - 150g mladých lístků bršlice
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje
volitelně oříšky či semínka

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem). Zkuste nasbírat hlavně je, rozvinuté a starší listy jsou aromatičtější a nechutnají tak dobře.

Lístky brokolice doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Volitelně můžete přidat kešu oříšky, slunečnicová či dýňová semínka a pokud stojíte o pikantnější chuť, pak také česnek. Olej volte spíše neutrálnější chuti, jako je slunečnicový či řepkový, za studena lisovaný.

Pesto přemístěte do čisté skleničky, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem a uchovávejte v lednici max. 3 - 4 týdny.

 

Bršlicová limonáda

Několik stvolů bršlice a svízele povázky, trocha popence, máty nebo meduňky s listem,
1 litr jablečné šťávy,
1/2 litru vody nebo minerální vody,
šťáva 1 citronu

Bylinky omyjeme, pořádně vymačkáme a dáme do jabl ečné šťávy. Necháme nejméně 2 hodiny v chladnu vyluhovat. Potom bylinky vyjmeme a šťávu dolijeme vodou a ci tronovou šťávou.

TIP: Někdy vyzkoušej te i variace s jinými bylinkami, například mařin kou vonnou, nebo s alkoholickými nápoji (například bílým vínem nebo sektem).

 

Bršlicový špenát

6 hrstí listů bršlice
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, muškát
případně smetana

Z listů bršlice se dá připravit špenát stejným způsobem, jako se dělá z listového špenátu, to znamená s osmahnutou cibulkou, trochou zeleninového vývaru a podle chuti také s česnekem, smetanou, solí, pepřem
a okořeněný muškátovým oříškem. Ochutnejte tuto zeleninu v kombinaci s volským okem a pečenými brambory nebo třeba s jáhlami a quinoou. Také na pizze chutná bršlice mimořádně dobře, stejně tak ve vydatném zeleninovém koláči. Na co byste ale měli dát pozor: u mladých listů by měla doba varu činit pouze dvě minuty, u starších listů až deset minut.

 

Jarní salát z kopřivy a bršlice kozí nohy

talíř čerstvých mladých listů kopřivy
talíř čerstvých mladých listů bršlice kozí nohy
1 cibuli
česnek
250 ml smetany
mouka (nebo zdravější hraška) na zahuštění
sůl, pepř, olej

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte listy kopřivy, bršlice a česnek nakrájený na plátky. Zalijte trochou vody a poduste cca 20 minut. Poté přidejte sůl a pepř a nasucho osmaženou mouku, Směs rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Poté přidejte smetanu a podávejte.

 

Bršlicová zásaditá šťáva

5 hrstí listů a lodyh bršlice
4 jablka v bio kvalitě
1 velký nebo 2 malé bio citrony
1/2 salátové okurky
1 kousek zázvoru (1 cm)

Všechny přísady zpracujeme v odšťavňovači.

 

Bršlicový míchaný salát

Na dvě porce:

Na salát:
1 menší hlavička salátu Batavia (ledového
salátu) nebo hlávkového salátu
1 svazek mladých listu bršlice
1 malá cibule nebo šalotka
2-4 ředkvičky

Na dresink:
1 lžíce zastudena lisovaného olivového
oleje
1 lžička hořčice
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička koncentrované šťávy z jablek,
hrušek nebo agáve
sůl a pepř podle libosti

Listy salátu opláchneme, osušíme a roztrháme na malé kousky. Listy bršlice také omyjeme, pak listy i s řapíky nakrájíme na jemno. Cibuli nebo šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ředkvičky umyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Vše nasypeme do mísy. Všechny přísady určené na dresink promícháme, přidáme k salátu a před podáváním ještě dochutíme solí a pepřem.

 

Smoothie z bršlice

2 plné hrsti listů bršlice
2-4 vypeckované datle
2 lžíce chia semínek nebo psyllia
(rozpustné vlákniny z obalů semen
jitrocele indického)
2 bio citrony
1 jablko
500 ml vody

Na lahodné smoothie jsou kromě dvou hrstí listů bršlice potřeba ještě dvě až čtyři datle bez pecek, dvě lžíce chia semínek nebo psyllia a 500 mililitrů čisté vody. Všechny tyto přísady zpracujeme ve výkonném mixéru na nápoj krémové konzistence.

 

Bršlicový quiche

KORPUS: 200 g mouky, 125 g másla, 1 vejce, trocha soli
NÁPLŇ: 3 hrsti planých bylin ( převážně bršlice, kopřivy, pampelišky a jitrocele kopinatého, ale i šťovíku a svízele), 30 g másla, 150 g jogurtu, 200 g kysané smetany, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Ze surovin na korpus uhněteme měkké těsto, kterým vyložíme vymazaný kulatý peči cí plech. Na náplň omyjeme bylinky, vytřepem e je dosucha, nakrájíme na proužky a na pánvi podusíme na másle. Rozmícháme jogurt, smetanu a sýr. Do směsi vmícháme podušené bylinky a okořeníme. Hmotu rozprostřeme po korpusu. Pečeme v troubě při 200 °C asi 40 minut.

TIP: Ke koláči se dobře hodí salát z planých bylin.