kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniKopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica, slovensky pŕhlava dvoudomá, německy Grosse Brennessel, anglicky Stinging Nettle) patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Jak kdysi napsala rakousko-česká bylinářka ve své knize Zdraví z boží lékárny, "kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu." Povědomí o účincích léčivých rostlin včetně kopřivy se ale zlepšuje a jak tato rostlina pomáhá zdraví či třeba co z ní sbíráme zná stále více a více lidí. Kopřiva je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy a později semínka. Už ve starověku si jí velmi vážili. Např. Albrecht Durer (1471-1528) namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce. Jak je vidno, je uctívána již od nepaměti.


Účinky rostliny:

Video o kopřivě od MUDr. Zbyňka Mlčocha (2018)

kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

  • Tuto léčivou rostlinu sbírejte pro léčebné účely do 20.5. v roce (po tomto datu prudce stoupá množství dusíkatých látek).
  • Kopřivu užívejte max. 21 dní a poté ji vyměňte za jinou bylinu, která má podobné účinky. Kopřiva je silná bylina, která není určena k dlouhodobějšímu užívání.
  • Kopřivu sbírejte na slunečném stavnovišti a odpoledne ideálně kolem 14. hodiny, za těchto podmínek má nižší obsah dusítkatých látek.
  • Kopřira je mírně jedovatá. Spařením vodou o teplotě 80°C se jedovatá látka z kopřivových žahavých chlouků rozkládá.

Co z kopřivy sbíráme a kdy

  • SBÍRÁME VŽDY V ČISTÉM PROSTŘEDÍ, DALEKO OD SILNIC, DÁLNIC, TOVÁREN, ŽELEZNICE.
  • Nať (listy a lodyha) sbíráme do 20.5..
    Nať sušíme rychle ve stínu na vzdušném místě. Můžeme také zamrazit, dát do alkoholu (tinktura) nebo využít v kuchyni (recepty níže - část zpracování).
  • Kořen (oddenek) sbíráme na podzim a brzy na jaře (březen; říjen-listopad).
  • Semena sbíráme až se na rostlině vytvoří (ideálně srpen).
  • Rostlina je celá jedlá: od oddenku přes stonky a listy až po semena je jedlá. Nať se musí spařit nebo pomačkat rukavicemi nebo mezi dvěma prkénky, aby nepálila.

 

Účinky na zdraví 

Skupinové účinky:

Afrodiziakum, detoxikant, antidiabetikum, diuretikum, imunostimulans, metabolikum, prostatikum.

Jednotlivé účinky - vnitřně: Choroby urogenitální (chronické záněty ledvin a záněty močových cest, zvětšená prostata), choroby cest dýchacích (chronické
i akutní), porucha krvetvorby (chudokrevnost), průjmová onemocnění spojená s krvácením, velké psychické zatížení, vyčerpání, vysoký krevní tlak (hypertenze, hypertenzní choroba). Na zvětšenou prostatu (hypertrofie prostaty) používáme hlavně kořen rostliny (tinktura z něj).

Jednotlivé účinky - zevně (oplachy, koupele): Akné, některé ekzémy, kožní vyrážky, kožní záněty (dermatitidy), otoky. Péče o vlasy (u tmavovlasých lidí!), revma.

Historické využití: U Hitdegardy z Bingenu se rostlina objevuje jako zelenina k pročištění žaludku. V herbářích z raného novověku se doporučuje při psím kousnutí, rakovinových vředech, onemocnění průdušek, dně a vypadávání vlasů. Šlehání kopřivami byl starý lék na chronickou bolest revmatických kloubů.

 

Šlehání čerstvou kopřivou proti revmatu - funguje to?

Kolují historky o tom, jak žahání kopřivou pomáhá na bolavé artritické klouby. Vědci tuto schopnost kopřivy zkoumali v laboratoři a potvrdili pozitivní účinky pupínků z čerstvé kopřivy na bolest kolenou a prstů.

 

Semínka - nejlepší aforiziakum na světě?

To alespoň tvrdil Ovidius o kopřivových semenech. Otrhejte je z lodyh hned, jak zhnědnou, což bývá většinou v srpnu, a usušte je, například na utěrce. Poté je nasypejte třeba na chléb s máslem, nebo do müsli nebo je přidejte do salátu. Jsou plné rostlinných hormonů, minerálů a vitaminú a pomáhají při vyčerpání a snížení výkonnosti. Ocení je hlavně starší lidé, protože prý zlepšují paměť a přinášejí "oheň do beder" (sexuální chutě).

 

Proč bolí popálení od kopřivy?

Lodyhy a listy jsou poseté bezpočtem žahavých chlupů. Tyto chlupy jsou tvrdé a křehké jako sklo, takže se při dotyku zlomí. Vznikne ostrý lom, podobný injekční jehle, který nařízne povrch kůže. Tato malá ranka přijde do styku s takzvaným kopřivovým jedem - směsí histaminu a kyseliny mravenčí. Vzniknou drobné puchýřky, které svědí a pálí.
Tuhle formu ochrany musela vyvinout ve snaze odradit ty, kteří ji chtěli příliš často využívat kvůli množství obsažených živin. Rostlina se tak evolučně chrání mj. před spasením zvířaty.
Při "spálení" kopřivou pomáhá šťáva jitrocele kopinatého. Jednoduše rozemneme čistý list mezi prsty a vyteklou šťávou poťukáme puchýřky. Podobný účinek má netýkavka žláznatá nebo moč.

 

Jaké látky obsahuje kopřiva

Aminy (acetylcholin, histamin /protialergická látka/, serotonin), flavonoidy (quercitrin), fytoncidy, fytosteroly (campesterol, sitosterol), glukokininy (snižují hladinu krevního cukru glukózy), chlorofyl, karotenoidy (beta-karoten), kyseliny (citrónová, fumarová, kávová, křemičitá, mravenčí, octová, olejová, pantotenová, šťavelová), lecitin, minerální látky (Al, As, B, Br, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Rb, S, Se, Si, Zn), proteiny, sacharidy (arabinosa, galaktosa, glukosa, manosa), tuky, terpenoidy, třísloviny, vitamíny (A, B, C, Kl) aj. Vitamín C podporuje vstřebávání železa.
Kyselina šťavelová
je látka regulující vhodnost užívání kopřivy ve větším množství (dlouhodobě zatěžuje ledviny a organismus).

 

Využití v kuchyni

Kopřivu lze zpracovat na špenát, polévky, palačinky, omelety a jako planou zeleninu. Plody upražíme k posypání na chléb, syrovými posypeme musli, nebo je použijeme jako koření na brambory pečené v troubě, nudlevé pánve a zeleninové pokrmy. Kdo chce kopřivové listy syrové, napříkl ad v salátu, musí zneškodnit jejich žahavé chlupy; nejlepší je rozdrtit listy mezi dvěma kuchyň skými
prkénky nebo je rozválet válečkem na nudle. Přidává se do slaných koláčů. quichu, omelet, polévek, pes ta či piva, dokonce do indických jídel s bramborami (aloo) a řecké spanakopity.

 

Botanické vlastnosti a popis

Kdy sbíráme - do 20.5. (pak podle farmakobotanických studií v rostlině stoupá množství dusíkatých látek)
Kdy kvete - červen až říjen
Výška - 30-150 cm, vzácně za příhodných podmínek (hodně dusíku, křemíku, vlhkosti) až 200 cm.
Kde roste - na vlhkých místech s nadbytkem dusíkem (podél cest, pod stromy, podél zídek, rumiště, skládky, břehy potoků a rybníků apod.)

Botanický popis v kostce: Lodyha přímá, nevětvená, čtyřhranná. Listy vstřícné, s žahavými chloupky, podélně tvarované, pilovité, na bázi srdčité.
Květy zelené, velké množství v latách, samičí květenství převislá, samčí vodorovná až vztyčená. Dvoudomá, tzn. samčí a samičí květy rostou na různých rostlinách.
Plodem je vejčitá nažka. Méně často jednodomá rostlina (Urtica monoica Tausch.).

 

Recepty a zpracování kopřivy, dávkování

Pravidlo pro míchání směsí s kopřivou pro účely bylinářského čaje: Při samostatném podávání můžeme volit jemněji působící nálev nebo razantněji působící odvar. Kopřiva je také ideálním komponentem do směsí. V takovém případě volíme takovou přípravu čaje, jaká odpovídá hlavní droze ve směsi. Ve své praxi upřednostňujeme tzv. bylinářský čaj.

  • Kopřivový čaj z čerstvých kopřiv - recept: Vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody spaříme, 20 minut luhujeme. Vypijeme.
  • Kopřivová tinktura: Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek (kořen) očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30-40% žitnou pálenkou a necháme stát čtrnáct dnů na teplém místě. Poměry: 150 gramů kořene, 1000 ml alkoholu. Stejným způsobem (a se stejnými poměry) je možné vyrobit tinkturu z nati nebo semínek.
  • Kopřivová koupel nohou: Dvouhrst dobře umytého oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dáme na noc do pěti litrů vody a druhý den vše ohřejeme až k varu. Ve vodě tak teplé, jak sneseme, koupeme nohy dvacet minut. Během procedury zůstává kopřiva ve vodě. Koupel můžeme dvakrát i třikrát opakovat, když stejný obsah opět ohřejeme.
  • Umývání vlasů kopřivovým výluhem: čtyři až pět vrchovatých dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do pěti litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat. Když použijeme oddenek kopřivy, dáme jednu dvouhrst na noc do studené vody, druhý den zahřejeme do varu a necháme ještě 10 minut vyluhovat. V tomto případě bychom měli hlavu umývat jádrovým mýdlem.
  • Vlasový obklad na lesk, pružnost vlasů a na prokrvení vlasové pokožky: 100 gramů jemně na krájené kopřivy zalijeme půllitrem vroucí vody, po vychladnutí přefiltrujeme a přidáme deci octa (nejlépe jablečného). Touto tekutinou si každý den omýváme vlasy po dobu 10 až 14 dnů. Na podporu růstu vlasů se používá i tinktura z kořene kopřiv. Ta prokrvuje vlasovou pokožku a dodává jí výživné látky.
  • Kopřivový sirup - recept: 250 g čerstvé nati zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 5 minut vařit co nejslabším varem, pod pokličkou v chladnu vyluhovat do druhého dne (24 hodin).
    Poté slijeme, vymačkáme a výluh smícháme s 1/2 kg medu. Uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.
  • Odvar z kořenu kopřivy - 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijeme hned, druhou polovinu slijeme do termosky a vypijeme po cca 8 hodinách. Je to starý lidový recept na „čištění krve", vhodné při ekzému, opakovaných oparech nebo plísních nohou.
  • Čerstvá šťáva z kopřivy - čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně 1 kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem při ekzému a dalších kožních problémech nebo na jaře jako očistnou kúru a proti jarní únavě. Štáva má trvanlivost 48 hodin.
  • Kopřivový kaviár - zralé plody lze jíst přímo sdrhnuté z kopřiv. Výborně se chroupou a měly by se zapíjet douškem vody. Kulinářským vrcholem jsou kopřivové plody dokřupava osmahnuté v troše oleje,
    ochucené bylinkovou solí a česnekem a podávané na chlebu.
  • Hajducká kopřivačka - recept: suroviny - talíř kopřiv, 300 g brambor, 2 krajíce černého chleba, lžíce sádla, 1 velká cibule. 100 g klobásy, lžička sladké papliky, špetka kmínu, sůl, pepř, event. bujónová kostka nebo lépe vývar. Postup - brambory a černý chléb nakrájíme na kostky. osmahneme na sádle spolu s nasekanou cibulí. Přidáme klobásu, papriku, kmín a talíř nasckaných kopřiv. Celé osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme. můžeme přidat bujónovou kostku (nebo vývar) a valíme dokud brambory nezměknou.
    TIP: Servírovaný v zářivě žlutých kalíšcích z pupalky nebo v zářivě oranžových květech lichořeřišnice je kopřivový kaviár naprosto jedinečnou podívanou.
  • Kopřivová polévka se slaninou: suroviny - mísa kopřivových listu, 1 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 50 g slaniny, 1,25 I vývaru, sůl, pepř, 1 sklenka smetany, strouhaný sýr.
    Postup: Nakrájenou slaninu opečeme na oleji. když zezlátne, zasypeme ji moukou a uděláme jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a povaříme. Přidáme omyté a pokrájené listy kopřivy. Ještě 10 min. vaříme, pak
    přidáme smetanu a celé osolíme, opepříme. Podáváme posypané strouhaným sýrem.
  • Léčebná kúra proti průjmům - při průjmech můžeme vyzkoušet osvědčenou čtyřtýdenní kúru, při které každé ráno pijeme nalačno půl hodiny před snídaní jeden šálek kopřivového čaje a pak ještě přes den jeden až dva šálky čaje po doušcích.
  • Pleťová kopřivová voda na akné a ekzémy: 1 hrst čerstvých kopřivových listů (nebo 2 vrchovaté polévkové lžíce kopřiv sušených} a 200ml pramenité nebo měkké vody. Postup: Listy vhoďte do vařící vody. Překryjte a nechejtelouhovat až do vychladnutí. Odvar přeceďte. Tuto pleťovou vodu používejte ráno a večer. Lze  ji uchovávat 5 dnů v ledničce.
  • Kopřivové víno: 100g čerstvých kopřivových listů, 20g kopřivových semen, 1 l červeného vína, 1 kávová lžička nahrubo podrcených zrnek pepře, 3 polévkové lžíce medu, 300ml koňaku. Postup: Víno na mírném plameni ohřejte. Přidejte listya semena kopřivy a pepř. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte 8 hodin louhovat. Přecedte  a přidejte med a koňa k. Před umírněným podáváním nechejte 24 hodin odležet. Tento nápoj by měl mít afrodiziakální účinky. Lze jej 8 dní uchovávat v ledničce.
  • Odvar na vysoký krevní tlak: Zajímavé je působení kopřivy na vysoký krevní tlak: Padesát gramů malých čerstvých lístků kopřivy dáme do 1 litru studené vody, pomalu zahříváme a pak 3 až 5 minut na velmi mírném plameni vaříme. Necháme 15 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme po šálcích přes celý den.
  • Kořenová detoxikace: chceme-li použít kopřivu na tzv. čištění krve, použijeme raději kořeny. Čtyřicet gramů čerstvých, umytých a pokrájených kořenů kopřivy přidáme do 1 litru studené vody, přivedeme k varu a přikryté pomalu vaříme 8 minut na mírném plameni. Pak necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme. Doporučuje se vypít denně 0,5 litru na vícekrát po šálcích.
  • Ovar z kořene na vypadání vlasů: Při vypadávání vlasů používáme kopřivový odvar. Hrst kopřivových kořenů dáme do 0,5 litru kvalitního vinného octa a 10 minut pomalu v přikryté nádobě vaříme. Po vychladnutí přecedíme a jemně přefiltrujeme. Jedenkrát denně ocet lehce vtíráme do vlasové pokožky.
  • Kopřivová jícha jako biohnojivo a na odpuzení hmyzu - příprava
  • Spanakopita - kopřivový dort na řecký způsob
  • Kopřivové těstoviny - recept
  • Kopřivová polévka - recept
  • Kopřivová polévka s pohankou - recept
  • Jarní špenát z kopřivy a bršlice kozí nohy - recept
  • Čerstvá šťáva z kopřivy - příprava
  • Chutný kopřivový špenát s ředkvičkou a cibulí - recept
  • Perníčky s kopřivou na pomočování dětí
  • Kopřivový med - recept

 

Dávkování:

  • Kopřiva je vyživující bylinka a lze ji konzumovat ve větším množství jako potravinu.
  • Léčivá dávka kopřivy je: Jako čaj (sušená kopřiva): 28 gramů (přibližně 2 hrnky jemně nadrolených listů) denně
  • Jako tinktura (čerstvá kopřiva): 3 až 5 ml, 75-95% alkohol, třikrát až pětkrát denně

 

Zajímavosti, historie, mýty, pověry a přísloví

Semínka kopřivy (nažky) mají vzklíčivost až 5 let.

Na nalezištích z doby bronzové byla objevena vlákna z kopřivových oděvů. Ještě i ve dvacátém století došla spředená kopřivová vlákna uplatnění - v uniformách německé armády v první světové válce.

V Británii se za druhé světové války používalo tmavě zelené barvivo z kopřiv pro maskování, a zároveň byl extrahován chlorofyl pro použití v lékařství. Ten se stále získává jak pro účely léčebné, tak kulinářské jako barvivo.

V severoevropských zemích se z kopřivových vláken dlouho vyráběla lana, oděvy i rybářské vlasce, náhradou za len či konopí.

V anglickém Dorsetu se koná každoroční kopřivové mistrovství v pojídání kopřiv - World Nettle Eating Championship - obrázky zde.
V Dorsetu se zhruba v roce 2000 pohádali dva farmáři o kopřivy: Sním každou tvoji kopřivu, která je delší než ta moje! Vzniklo z toho mistrovstvf v pojídání syrových kopřiv. Soutěžící dostanou stejně dlouhé kopřivy, které postupně jí. Za hodinu se sečtou oholené stonky, kdo jich má nejvíc, je vítěz. Znecitlivující látky nejsou povoleny.

Kopřivy odrazují bakterie; rybáři z východní Evropy balí chycené ryby do kopřiv, a uchovávají tak svůj úlovek čerstvý.

Podle pověsti vás listy kopřiva v kapse ochrání před bleskem a kopřivy v botách zase odeženou ďábla.

V několika francouzských krajích jsou kopři vyrostlé na hrobu poslem špatných zpráv: oznamují zatracení nebožtíka.

V Rusku se dává před prvním dojením ovcí na dno vědra hrst kopřiv, což má zabránit ovčím nemocem.

Přísloví: Mráz kopřivu nespálí; Zahálevá osoba jest jako kopřiva na světě, jediné místo zaneprazdňuje.

V roce 2006 vyvolalo obava z francouzského zákazu prodeje o používání kopřivové jíchy všeobecnou mobilizaci zahradníků do médií. V důsledKu toho dokonce i osoby, které nevěděly nic o účincích kopřivy,
objevily vlastnosti a pozitivní dopady tohoto přírodního přípravku!

Magie: 

  • na kopřivu je možné přenést horečku a jiná "horoucí" onemocnění. Způsobuje také horoucí lásku a chrání před zasažením bleskem, plevelem a housenkami.
  • suché listy vložené do bot zabránily, aby vás zlé mocnosti neodvedly do nebezpečných míst.
  • kopřivy umístěné pode dveřmi zastavily přicházející zlo.
  • kopřivové koště vymetá zlo z místnosti.

 

Využití v zahradě - nejen kopřivová jícha

Pro housenky mnoha druhů motýlů od babočky kopřivove po babočku paví oko je kopřiva důležitou potravnou rostlinou. Tuto pastvu pro motýly mužeme nechat růst k obohacrní zahrady. Doporučuje se špatně přlstupné místo, na němž se kopřivy mohou nerušeně rozůstat.

V biologickém zahradničení mají kopřivy mnohostranné vyuzití. Nadrobno rozmělněnou kopřivovou nati můžeme mulčovat zahradní půdu. Pomalu se rozkládající listy zabraňují vysychání pudy a zároveň slouži k jejímu obohacení humusu.

Na vyluh (kopřivovou jíchu) naložíme kopřivy na 24 hodin do studené vody; získáme vynikající prostředek na posílení rostlin, který je velmi učinným biologickým postřikem při napadeni mšicemi, například u růží.
Kopřivu ve vodě můžete nechat i mnohem déle - vizte část kopřivová jícha jako biohnojivo a na odpuzení hmyzu - příprava.

Mšice - silný odvar z notě je vynikající prostředek proti mšicím. Stačí přecedit, nalít do postřikovače a pokropit rostliny napadené mšicemi. Postřik je nutné alespoň 3x obden opakovat. Do pár dnů mšice zmizí. Podobně smrdí mšicím také kopřivová jícha.

 

Technické a průmyslové využití kopřivy

  • Kopřivová tkanina a provazy z kopřivových vláken existovaly už před tisíciletími. Zvýšenou měrou se kopřivovina používala za druhé světové války na armádní oblečení v důsledku nedostatku bavlny. Tato myšlenka se dnes znovu oživuje z ekologických důvodů. Dlouhou dobu se kořene kopřivy využívalo k barvení vlny a látek nažluto.
  • Slouží ke srážení mléka při výrobě sýru.
  • Kopřivam i se přikrmuje drůbež, aby se zvýšila produkce vajec.
  • Usušená bylina sloužila jako vysoce výživné krmivo pro dobytek a drůbež.

 

Jak se jinak říká kopřivě - synonymní názvy: 

Čertova pilka ☼ Koprivka ☼ Lék všech léků ☼ Palunice ☼ Pokřiva ☼ Prhlava ☼ Prhlice ☼ Prhlinka ☼ Pyhlavka ☼ Revmové koření ☼ Velká kopřiva ☼ Všeholék ☼ Žahavka ☼ Žíhavka ☼ Žihlava ☼ Žihlavka

 

Pěstování kopřivy

  • Kopřiva je mrazuvzdorná vytrvalá bylina.
  • Zpravidla se sbírá ve volné přírodě a nepěstuje se. Jde o plevel.
  • Pokud je potřeba na kompost či k výrobě jíchy, měli byste jí věnovat vlastní plochu.
  • Odstraňujte kvetoucí vrcholky, omezíte hojné vysemeňování a množení.
  • Rostlina se množí i pevnými horizontálními podzemními kořeny.

 

Kopřiva žahavka - účinky na zdraví

Stručný botanický popis: Kopřiva žahavka je jednoletá bylina 20-60 cm vysoká, celá porostlá žahavými chlupy. Lodyha je přímá, někdy včtvcná, čtyřhranná. Listy kopři vy jsou vstřícné s elipsovitými čepelemi, na obvodu zubatými. Kořen je kůlovitý. Je to jednodomá rostlina, má zelené samčí i samičí květenství v úžlabích listu. Jedna rostlina vytváří až  1000 nažek, které většinou klíčí po promrznutí půdy na jaře a udržují si vzklíčivost několik let.

Na rozdíl od své statnější vytrvalé příbuzné kopřivy dvoudomé je kopřiva žahavka jednoletý plevel. Klíčí časně zjara pli nízkých teplotách už kolem 0 °C a má-li dobré podmínky i rychle roste. Kopřiva žahavka je rozšířena od nížin do hor, hlavně v okolí Iidských obydlí, v zahradách, polích, u cest, ve sklenících - v půdách s dostatkem vláhy i dusíku.

Podobně jako u kopřivy dvoudomé i žahavka je předmětem sběru pro kuchyňské využití i ve farmacii. Mladé kopřivy jsou i výbomým krmivem pro zvířata. Jako zeleninu či zelené koření sbíráme nejmladší rostliny brzy zjara, ale později než kopřivy dvoudomé, které přezimují a vyrážejí výhonky z plazivých oddenků. Sbíráme ji od května do září.

Za syrova je nepoužíváme,je třeba je krátce spařit vroucí vodou. Příliš bujně rostoucí jedince nesbíráme, mohly by obsahovat vyšší procento dusičnanů. Využíváme je podobně jako kopřivu dvoudomou do  bramborových salátů, nádivek, polévek, , vaječných jídel, sekaných mas apod.

Kopřivová nať obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky (vápník, železo aj.), organické kyseliny. třísloviny. flavonoidy, fytoncidy, mnoho vitamínu C (až  100 mg ve 100 g), karotenoidy, chlorofyl, glukokininy a další látky podobné jako kopřiva dvoudomá.

Účinky kopřivy žahavky: Podporují látkovou výměnu, tvorbu krvinek, slouží při léčbě zánětů močových cest, podpttmě při léčení cukrovky. revmatismu, chorobách žlučníku, v kosmetice apod.

Zajímavost: velmi často roste ve výběhu slepic.

 

Možnosti záměny

  • Kopřiva žahavka (Urticaurens), jednoletá, vysoká 20- 50cm, listy kulatější, kratší než 4 cm, květenství v ose listů. Stejně účinná.
  • Některé hluchavkovité rostliny - hluchavky, měrnice ad.

 

Jak vznikl název rostliny

Z latinského uro =pálím (způsobuje podráždění kůže)+ z řeckého di = dva a oikia =dům, dvoudomý (na rostlině jsou samčí i samičí květy).

 

Nežádoucí účinky, kontraindikace, těhotenství, kojení, děti:

Při užívání kopřivového kořene může docházet k mírným žaludečním a střevním potížím. Kontraindikace nejsou známy. Doporučuji nepodávat dětem mladším 3 let a u dětí do 15 let jen výjimečně.
Těhotné a kojící ženy mohou užívat kopřivu po dobu 21 dnů nebo při potížích (např. pokud mají málo železa). Měly by dostatečně pít. Kopřiva podporuje kojení (mlékotvorná bylina).
Nelze doporučit konzumaci semínek kopřivy ve větším množství.

 

Zdroje pro článek:

  • Bylinky našich babiček - Nardo
  • Alchymie bylin - Foretová
  • Encyklopedie bylin - Mancini
  • Byliny  klášterní lékárny - Mayer a spol.
  • Divoký zelnář - R. Němec, I. Paukertová, M. Valášek
  • Babiččina lékárna nad zlato - Erdelská
  • Byliny - původ, tradice, fakta, použití - Daviesová
  • Plané rostliny - Scherfová
  • Atlas bylin - Knauerová
  • Léčivá síla rostlin - ?
  • Jedlé rostliny z přírody - Lánská, Žilák
  • Rostlinné léky - Hemzal
  • Léčivé rostliny - Neugebauerová, Žďárská
  • Lexikon léčivých bylinek - z edice Paní domu
  • Zázračné byliny aneb k dlouhověkosti bez léků - Nováčková
  • Naše léčivé rostliny - Stumpfová
  • Pozoruhodný svět bylin - Hurstová
  • Léčivé rostiny - Gato
  • Herbář léčivých rostlin - Janča, Zentrich
  • Zdraví z boží lékárny - M. Treben