kyprej vrbice ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiKyprej vrbice (latinsky lythrum salicaria) patří do čeledi kyprejovité, je vysoká 50-180 cm, kvete v červnu—září. Hlavní znaky: trvalá bylina. Tlustý dřevnatý, přímý oddenek, lodyha čtyř- až  šestihranná, načervenalá, dole větvená. Dolní listy vstřícné nebo po třech přisedlé, kopinaté. Purpurově červené květy, v dlouhých koncových klasech, s šesti korunními lístky, délka asi 1 cm, 12 tyčinek ve 2 kruzích. Plod tobolka, velké množství semen obsahujících slizové látky.


Účinky rostliny:

Kde roste

na březích jezer, rybníků, potoků, řek a v mokřinách.

Mé video, když jsem na jednom mokřadu (dříve pole) 31.7.2018 našel hojný výskyt kypreje vrbice:

 

Záměna:

Vrbovka úzkolistá (epilobium angustifolium). Podobně velká, všechny listy střídavé, podobná barva květů, ale květenství volné koncové hrozny. Uklidňuje trávicí trakt, močový měchýř a prostatu. 

 

Učinky - krvácení, průjmy, ekzémy ...

V minulých stoletích se tato léčivá bylina používala k zastavování krvácení, ať už šlo o vnější poranění, krvácení z nosu nebo příliš silnou menstruaci. Tiší bolest, uklidňuje střevo. Hildegarda z Bingenu tvrdila, že kyprej vrbice je příjemný jako mast na vnitřní orgány.

5—12 % tříslovin, deriváty kyseliny salicylové, fytosteriny a trocha éterického oleje pomáhají tišit vedle krvácení i bolesti. Navzdory slibným obsaženým látkám se u nás kyprej skoro nepoužívá. Ve Francii se však pije čaj z kvetoucích konců větviček proti průjmu a chronickým zánětům sliznice žaludku a střev.

Čaj z kypreje: Sklízejte horní třetinu kvetoucích výhonků a ve svazcích je sušte. 1 lžičku sušené kvetoucí natě zalijte 250 ml vařící vody a čaj nechejte táhnout 5 minut. Užívejte 2—3 šálky denně.

Při svědivých ekzémech nebo špatně se hojících ranách namočte do studeného čaje kapesník a přiložte ho na postižené místo.

 

Pověry: zahání hádky a spory

Lythron znamená řecký zaplavený krví. Salix je vrba, salicaria odkazuje na podobnost listů kypreje listům vrby a obsažené deriváty kyseliny salicylové. Naši předci věřili, že se v této bylině skrývají dobří skřítci. V Anglii pak se jí říká loosestrife, protože prý tiší spory (rozuměj hádky). U nás je znám i název kyprej obecný. Věnec z kypreje zavěšený mezi dvěma tažnými volky prý zajistil, aby táhli pluh klidně a správným směrem.

 

Nezdolná rostlina

V Severní Americe je kyprej vrbice značně neoblíbený, protože každá rostlina vytváří neuvěřitelné dva miliony semen, a tak kyprej dobyl řadu vlhkých území. Zahání však mouchy, bodavé komáry a prý i hady, když se přiloží na táborový oheň. Při grilování na zahradě to můžete vyzkoušet.