snedek chocholicnaty ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiSnědek chocholičnatý (latinsky ornithogalum umbellatum) patří do čeleďi hyacintovité (chřestovité). Je vysoký 10—30 cm, kvete od května do června. Je to vytrvalá bylina. Listy přízemní, postavené přímo vzhůru, dužnaté, ve středu se světlým proužkem. Květy bílé, hvězdicovité, 6 okvětních lístků, zvenčí zeleně proužkované, v chocholičnatém hroznu až z 15 květů. Plodem je kulovitá tobolka.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • krizové situace a momenty v životě
  • lepší zvládání bolesti

Výskyt a rozšíření:

trávníky, svahy, vinice, ruderální plochy. Miluje teplo.

 

Záměna:

druhy křivatce (gagea sp.). Jen dva přízemní listy (u křivatce českého, Gagea bohemica, jsou nitkovité) a 2 lodyžní lístky. Květy žluté. Jedovatý

 

Miluje společnost

Bylina se zářivě bílými květy ve tvaru hvězdy je domovem v teplejších zemích kolem Středozemního moře, ale už několik set let se cítí dobře i severně od Alp. Snědek chocholičnatý se pozná podle souběžného žilkování listů. Roste rád ve větších společenstvích, která jsou pak velice nápadná. Tím si vysloužil lidové označení bělounká nebo křivatec bílý.

 

Výroba květové esence 

K výrobě esence byste si měli vybrat bezmračný, slunný den. Vyhledejte místo  s krásně kvetoucími snědky. Důkladně vymytou skleněnou nádobku naplňte asi 50 ml čerstvé pramenité vody a její povrch pokryjte květy. Misku nechejte stát asi 3 hodiny uprostřed květů. Udělejte si čas a usaďte se také poblíž. Je to vynikající příležitost k meditaci ve volné přírodě. A kdo ví, jaké myšlenky, nápady nebo názory vám poběží hlavou. Pak pomocí listu nebo lodyhy květy odstraňte z vody, přilijte do ní asi 50 ml koňaku nebo vinného lihu a esenci plňte nejlépe do malých lékovek. Ty uchovávejte v chladu a temnu. V situacích, které subjektivně budete vnímat jako krizové, užívejte 1 kapku přímo do úst, nebo ji přidejte do sklenice s vodou.

 

Ptačí mléko s květinovým padáčkem

Ornis znamená řecký pták, gala je mléko. Ornitbogalum by se tedy dalo přeložit jako ptačí mléko. Květ je bílý jako mléko a vznáší se nad zemí lehce jako pták. Umbella pochází z latiny a znamená padák. Tento název nejspíš připomíná okvětní lístky, které tvoří malou hvězdu.

 

Potěcha pro duši

Star o f Bethlehem je důležitá esence z Bachových květů, připravená ze snědku chocholičnatého, která je známá jako „krizová kapka". Pomáhá nešťastným lidem překonat staré šoky. Poskytuje úlevu a nabízí nové perspektivy i po úrazech, v případech nouze nebo v tísni. Edward Bach označil účinek této květové esence jako „potěchu pro duši" a „zmírnění bolesti".