stovik kysely ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiŠťovík kyselý (latinsky rumex acetosa) patří do čeledi rdesnovité. Je vysoký asi 30-90 cm. Kvete v květnu až červnu. Je to vytrvalá bylina. Délka přízemní růžice dvakrát až šestkrát větší než šířka, střelovité listy se špičatými cípy orientovanými dolů, poněkud dužnaté, s kyselou chutí. Horní listy objímavé, na bázi srůstají v botku (ochreu) obklopující stonek. Květy červenozelené, ve volných latách, boční větve nerozvětvené.


Účinky rostliny:

Výskyt a rozšíření:

louky, pastviny, okraje cest.

 

Záměna

Šťovík menší (rumex acetosella). Vysoký jen asi 30 cm, střelovité cípy přízemní růžice i lodyžních lístků, většinou ohnuté vzhůru, horní listy řapíkaté. Suchá, teplá stanoviště. Méně účinný.

 

Kyselá pochoutka z louky

Mladý šťovík utržený na louce rovnou do pusy a důkladně rozžvýkaný: při té představě se člověku sbíhají sliny v ústech. Uhasí žízeň, osvěží a dodá energii. Zkuste to a sami uvidíte: jeho kyselá chuť vás osvěží a naladí na sladké jaro a vše, co s sebou přináší.

 

Zdroj vitaminu C

Šťovík je oblíbenou planou zeleninou bohatou na minerální látky. Měl by se konzumovat pokud možno čerstvý. Jeho osvěžující kyselá chuť, způsobená vitaminem C a kyselinou oxalovou, je ideální protiváhou smetanových jídel. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Kyselina oxalová však s vápníkem tvoří nerozpustné soli, a proto by se ho měli vyvarovat lidé s kameny v ledvinách nebo v močovém měchýři. Šťovík čistí střevo a krev, odvodňuje tělo a prospívá pokožce a sliznici. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru. Budete pak znovu svěží, činorodí a atraktivní — prostě fit. Při rýmě a onemocněních vedlejších dutin rozpouští tuhý hleny a uvolňuje dýchací cesty. Šťovík obsahuje řada léčivých přípravků.

 

Kyselý, hořký a špičatý

Výraz Rumex se dá vyložit dvěma způsoby. Může znamenat kyselý, hořký, ale také ostrá šipka. Obojí je spojeno ve střelovitém šťovíkovém listu. Acetosa je odvozeno od acetum — ocet. Obě tyto charakteristické vlastnosti vystihují i lidové názvy šťovíku: kobylí šíp, kyseláč, kyselanda nebo kyslička.

 

Zdravý nápoj

Smoothies jsou koktejly z rozmixováných plodů s čerstvými zelenými bylinkami. Nakrájejte na malé kousky banán a neoloupané jablko (z biosadů) a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic, zdobte zeleným listem a vychutnejte si probouzející se jarní pocity.