rozchodnik ostry a suchomilny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiRozchodník ostrý (latinsky sedum acre) patří do čeledi tlusticovité. Je vysoký 5-15 cm. Kvete v červnu až srpna. Je to vytrvalá bylina. Půdopokryvná, lysá, stálezelená, u země bohatě větvená. Listy dužnaté, vejčité, shora zploštělé, dolní strana klenutá, dlouhé až 4 mm, uspořádané ve 4-6 podélných řadách, květy žluté, velké 12—15 mm, okvětní lístky kopinaté, špičaté. Květenství bohaté vidličnatě větvené vijany.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • hemoroidy, hemeroidy, zlatá žíla
  • bolesti konečníku
  • bradavice
  • kuří oka
  • zranění, poranění kůže

Výskyt a rozšíření:

suchá, slunná stanoviště, zídky, skály, železniční náspy.

 

Záměna:

rozchodník suchomilný (sedum rupestre), vysoký 5-30 cm, výhonky mírně vystoupavé. Listy podélné, dlouhé až 2 cm, sivě ojíněné, čárkovité, s pichlavou špičkou. Květy žluté, okvětní lístky tupě zašpičatělé, velké 15 mm. Dá se konzumovat.

 

Léčivá a ochranná bylina

Rozchodník se dříve pěstoval na stodolách a na střechách domů na ochranu před bleskem. Největší léčivé účinky prý jeho listy mají, když se nasbírají mezi blesky a duněním hromu za první jarní bouře. 

 

Pomáhá při bradavicích a kuřích okách 

Rozchodník ostrý má ostrou, pepřovitou chuť a je považován za mírně jedovatý. Při žvýkání dráždí ústní sliznici a může vyvolat nevolnost a zvracení. Proto se už dnes nepoužívá — jako dřív — ke kořenění jídel. Využívá se při hemoroidech a bolestech konečníku. Lidé ho dřív používali zevně na bradavice a kuřecí oka — často úspěšně. Stáhli slupku z listů a dužinu přikládali na postižená místa.

Další nenáročnou bylinou, která s oblibou roste na zídkách a mezi kamením, je jeho blízký příbuzný rozchodník suchomilný. Lidově se označuje i jako tripmadam. Tento název pochází z francouzštiny a znamená tlustá dáma. Jeho dužnaté, malé, čárkovité listy mají jemně nakyslou chuť a hodí se do salátů, remulády nebo na zeleninu a brambory. Jsou plné minerálních látek. Dají se sbírat po celý rok a dokonce i v zimě, protože rostlina je mrazuvzdorná.

 

Tučný mužíček

Sedare znamená tišit, uklidňovat. Dužnaté listy rozchodníků se používaly při poraněních kůže, protože chladí a zklidňují. Kdo kousne do listu, ucítí palčivou, ostrou (acre) pachuť. Rozchodník suchomilný lidé překřtívali na svalníčka, rojníka, netřesk, tučného mužíčka, ale i svatojánské zelí.

 

Příasada do bylinkového másla 

Když budete v zimě pátrat po bylinkách do bylinkového másla, sáhněte po rozchodníku suchomilném (sedum rupestre). S neúnavnou energií roste dokonce i v tomto chladném ročním období na zídkách nebo skalkách. Nařežte hrst drobných lístků, smíchejte je s 125 g změklého másla a ochuťte trochou citrónové šťávy a soli.