ptacinec prostredni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiPtačinec prostřední (latinsky stellaria media) patří do čeledi hvozdíkovité. Je vysoký 10-30 cm. Roste celoročně. Je to jednoletá, křehká a hustě rozvětvená bylina. Lodyhy poléhavé až vystoupavé, s jednou řadou chlupů. Listy na bázi zaoblené, vejčité, špičaté. 5 bílých korunních lístků, hluboce dělených, dlouhých 3-5 mm, zhruba stejně jako kališní listy. 3—5 (nebo 10) tyčinek, stopky 4-6x delší než kalich, 3 čnělky. Semena dlouhá 0,9—1,3 mm s tupě špičatými papilami.


Účinky rostliny:

Výskyt a rozšíření:

Vlhké, jílovité, živné (humozní) půdy. Také pole, vinice, parkové trávníky, skleníky, foliovníky; výskyt je častý.

 

Křehká rostlinka s nezničitelnou životní silou a několika rekordy

Pět až šest generací vyvede ptačinec ročně — s deseti až dvaceti tisíci semen na každou generaci a rostlinu. Z jednoho semene tedy může ročně vzniknout až sto dvacet tisíc rostlinek. Semeno má vzklíčivost asi 60 let. Tak dlouho dokáže odpočívat v zemi a čekat na příznivé podmínky k vyklíčení. Někdy kvete dokonce pod sněhem a roste i v zimě, když se mírně oteplí. Tato nezničitelná životní síla se přenese i na člověka, který ptačinec pojídá.

 

Kdy sbíráme?

Ideálně chladné měsíce, kdy ještě listová zelenina není. Může ji do značné míry nahradit.

 

Očista těla

Ptačinec je bohatý na vitamin A a hlavně na vitamin C, éterické oleje, slizové látky a minerály. Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje — kromě jiného — zinek, fosfor, hořčík a měď. Dá se sklízet a používat čerstvý skoro po celý rok. 

Hlavně na jaře čistí tělo, zbavuje lymfu odpadních produktů látkové výměny, povzbuzuje činnost ledvin a uvolňuje tuhé hleny z dýchacích cest. Navíc pomáhá při hubnutí.

Ideální je čaj z čerstvé byliny. 1 malou hrst zalijte 500 ml horké vody a čaj nechejte táhnout 5 minut. Získáte tím denní dávku.

 

Zamilovaná strava ptáků

Stellaria — hvězdička. Tak rostlinu pojmenovali podle tvaru květů. Ty skutečně vypadají jako hvězdy spadlé z nebe. Lidově se rostlina označuje jako hvězdnice nebo hvěznice. Media popisuje střední velikost květů. Drobné štavnaté listy ptačince milují všichni ptáci, i kanárci, slepice a husy, a díky nim zůstávají zdraví. Z lodyhy se dá vytáhnout vnitřní svazek vláken jako střevo, proto se jí v některých kraji říká kuřecí střevo. Na vinicích roste i pod sněhem a pokrývá půdu mezi sazenicemi vinné révy.

 

Jak chutná tato zdravá bylina?

Po celý rok pravidelně stříhejte horních 10 cm ptačincové natě. Tyto listy jsou nejkřupavější. Čerstvě natrhané lístky přidávejte do zeleniny, na salát, na chléb s máslem, do omelety, na rajčata, atd. Chutí připomínají mladý hrášek nebo syrovou kukuřici.

 

Záměna:

Nepravděpodobná.

 

Příklady užití

  • Čerstvá šťáva se užívá po lžičkách, jednu lžičku 4x denně při dně, revmatismu a kožních problémech. Na kašel a bronchitidu můžeme smíchat s medem.
    Je možná i přímá konzumace nebo do salátů.
  • Obklad se dělá buď z čerstvé nati podobně jako u zvěšince, nebo z odvaru (2 lžičky sušené nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 1 minutu povařit, 10 minut vyluhovat, v odvaru namáčíme plátno na obvaz). Čerstvá nať samozřejmě působí razantněji, proto si odvar schováme spíš pro zimní období. Obklady pomáhají při kožních problémech, přikládají se nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Při léčbě se kombinuje vnitřní a zevní léčba - šťáva léčí, obklady zmírňují svědění a podporují hojení.
  • Nálev se připravuje v zimě ze sušené nati, 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 2-3 šálky denně.
  • Ptačincový salát s olivovým olejem, octem a rozinkami - neurazí ani náročného strávníka. Jen je třeba rostliny sbírat tam, kde nejsou znečištěny pískem, který na nízké ladyžky odstřikuje při dešěti. Písek se špatně odstraňuje, a přesto chuti neublíží, gastronickému zážitku však nepřidá.

 

Jak se jinak říká ptačinci žabinci - synonymní názvy:

Alsine media ☼ Alsinula media ☼ ptačinec ☼ ptačinec žabinec ☼ žabinec obecný ☼ pochcanka ☼ hvězdnice ☼ hvěznice