ozanka lesni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiOžanka lesní (latinsky teucrium scorodonia) patří do čeledi hluchavkovité, je vysoká 30-70 cm, kvete v červnu až září. Je to vytrvalá bylina. Má podzemní plazivé oddenky zajišťují vznik hustého porostu. Lodyha je čtyřhranná, přímá, nahoře větvená. Listy vstřícné, řapíkaté, podélně srdčité, nepravidelně vroubkované, svraskalé, chlupaté. Květy po 1-2 v paždí malých lístků, světle zelenožluté, v jednostranných lichopřeslenech, koruna dlouhá 8-12 mm, horní pysk chybí, dolní pěticípý.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • tuberkulóza
  • nemoci plic
  • zánět průdušek, bronchitida
  • bronchiální astma, astma bronchiale
  • rekonvalescence po chřipce
  • slabost, malátnost
  • poruchy sleziny
  • látková přeměna - metabolismus

Výskyt a rozšíření:

okraje listnatých a jehličnatých lesů, půda s nízkým obsahem vápníku.

 

Záměna:

šalvěj luční (salvia pratensis). Listy vzemní růžici, podélné, vejčité. Lodyžní lístky menší. Květy modrofialové, trojlaločný dolní pysk.

 

Něžná, ale vytrvalá bylinka

Něžné žlutozelené květy lákají kolemjdoucí, aby tuto rostlinu obdivovali. Upozorňuje na sebe při lesních procházkách po celý rok, protože je tak odolná, že si ponechává zelené listy dokonce i v zimě a odvážně vystrkuje ze sněhu prázdné semeníky. Stejnou vytrvalost prokazuje i při zahánění chronických
onemocnění.

 

Dříve tajná zbraň proti tuberkulóze

Kdo chce pít čaj z ožanky lesní, musí  být milovníkem hořkých nápojů. Kvetoucí bylinu ořezávejte asi na šířku dlaně nad zemí a zavěste ji hlavou dolů, aby uschnula. Části rostlin rozmělněte až krátce před podáváním. 1 lžičku sušené byliny přelijte 250 ml vody a čaj nechejte louhovat 5 minut. Jeho hořčiny povzbudí kompletní látkovou výměnu, a zvláště slezinu. Společně s tříslovinami, polyfenoly, flavonoidy, saponiny a éterickým olejem postaví na nohy pacienta po těžké chřipce, zbaví ho slabosti a malátnosti. Působí především na plíce, bronchitidu a astma. V 19. století se ožanka lesní používala k léčení tuberkulózy. Aktuální výzkumy testují její použití při rakovinových onemocněních.

 

Posílení sleziny

Teukros byl trojský král, který objevil účinek ožanky na slezinu. Označení scorodonia je odvozeno od řeckého výrazu pro česnek. Rostlině se někdy také říká divoká šalvěj, protože její listy se podobají listům šalvěje luční. České druhové označení naznačuje, že se rostlina nejčastěji vyskytuje v lese. Rostliny prý rostou na těch lesních cestách, po nichž s oblibou pobíhají laně.

 

Čaj pro milovníky hořké chuti

Studený výluh nechutná tak hořce jako teplý nálev. Přelijte večer 1 lžičku sušené byliny 250 ml studené vody
a nechejte ji přes noc táhnout. Ráno výluh ohřejte na příjemnou teplotu. Pijte 2—3 šálky denně.