vitanie snodarna asvaganda ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiVitánie snodárná (latinsky withania somnifera), ašvaganda. Říká se jí také indický ženšen a patří mezi rostliny, které jsou už po generace uctívány pro svou zázračnou léčivou sílu. Mimo jiné funguje jako afrodiziakum a je vyzkoušeno, že se dá bez problémů pěstovat doma. Je jednou z důležitých bylin systému ájurvédské medicíny. U nás se o ní mluví jako o vitánii snodárné, ašvagandě či indickém ženšenu (withania somnifera). 


Účinky rostliny:

Léčivé látky jsou obsaženy v jejích listech, plodech, ale hlavně kořenu. Její účinky můžete vyzkoušet i vy – na našem trhu jsou k dostání kapsle, prášky nebo tinktury, ale zahradníci nabízejí i rostlinky samotné, takže si můžete zkusit vypěstovat svoji vlastní ašvagandu.

 

Indický ženšen nejenom pro kvalitní sex

Ašvaganda je polokeř vysoký až jeden metr, který pochází ze severozápadní Indie. Tradičně byla tato rostlina ceněna jako úžasný životodárný prostředek, posilovač mysli i těla. Mimo jiné byla míchána jako afrodiziakum do zázračných nápojů lásky a užívána byla i jako prostředek ke zlepšení erekce. To ale není zdaleka vše. Produkty obsahující tuto zázračnou rostlinku jsou doporučovány hlavně ke zvýšení obranyschopnosti organismu, při únavě, stresu, cévních, zažívacích a dýchacích potížích. Pomáhá udržovat koncentraci, ale zároveň urychluje usínání. Zvlášť vhodné je její užívání v pokročilejším věku nebo po nemoci. Ašvaganda prý dokonce příznivě působí na prokrvení pánve a tím podporuje plodnost žen.

 

Ašvaganda je nenáročný zázrak na parapetu

Vitánie je vytrvalá rostlina hustě porostlá jasně zelenými listy. Kvete zeleně a její plody tak trochu připomínají mochyni, jsou to totiž červené bobule vykukující ze zeleného kalichu. Pěstovat ji můžete na zahradě, ale vzhledem k tomu, že naši zimu by venku nepřežila, vhodnější bude zasadit ji do květináče a věnovat jí domácí péči. V teplých dnech jí pak můžete dopřát letnění venku. Nemá žádné zvláštní nároky, spokojená bude ve větším květináči na slunném místě s běžnou zeminou a zálivkou.

 

Kontraindikace

Nevhodná v těhotentství a při kojení.

 

Pěstování

Jak pěstovat vitánii snodárnou (indický ženšen) se dozvíte zde.