Šrucha zelná (latinsky portulacea oleracea) - šrucha se dříve pěstovala na zahrádkách jako zelenina a určitě si zaslouží naši pozornost i dnes. Je nizounká, plazivá a hodně rychle roste, sklízet můžeme už za 3 týdny. Je sice jednoletá, ale množí se bez problémů semeny, stačí nechat jednu rostlinu vykvést a máme o úrodu postaráno i na další léta. Šrucha má červeně zbarvené lodyhy a dužnaté, šťavnaté lístky, které mají velice dobrou, svěží a trochu kyselejší chuť.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- zdroj vitamínů
- zdroj minerálních látek
- snižuje hladinu cholesterolu
- zlepšuje trávení
- zánět žaludku
- zánět střev
- povzbuzení střevní peristaltiky
- zácpa - prevence zácpy
- horečka
- rány, popáleniny, spáleniny od slunce
- urychlení hojení kůže
- posílení imunity, obranyschopnosti
Připravuje se z ní vynikající salát, ale můžeme ji přidat i do špenátu, do tvarohových a sýrových pomazánek, nebo ji i dusit s vejcem jako kapustu. Sklízíme po celé léto, odřezáváme celé výhonky a rostlinka opět za další 3 týdny doroste. Ty, které jsou určené k jídlu ale nenecháme vykvést, protože jakmile nasadí na květ, hořknou.
Tenhle zázrak našich babiček je přímo neuvěřitelnou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2 B3, provitamín A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i koenzim Q10 a omega-3-mastné kyseliny.
K léčivým účelům se v západní fytoterapii nesuší, používá se čerstvě vylisovaná šťáva, ale nejlepší je zařadit bylinku pravidelně do jídelníčku.
Snižuje obsah tuků a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení, zlepšuje dokonce i záněty žaludku a střev. Povzbuzuje střevní peristaltiku, je tedy prevencí i lékem proti zácpě. Čerstvě vylisovaná šťáva snižuje horečku, zevně můžeme čerstvé listy použít k potírání ran, popálenin nebo spálenin od sluníčka - zklidňují pokožku a urychlují hojení.
V tradiční čínské medicíně se užívá i sušená nať ve formě odvaru, zlepšuje práci imunitního systému a údajně působí proti předčasnému stárnutí.
Odvar ze šruchy - 10 g suché nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 10 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno na stimulaci imunitního systému, snížení cholesterolu, v prevenci proti kardiovaskulárním nemocem (arterioskleróza, infarkt, srdeční ischémie), nebo jako tonikum pro celkové zlepšení zdravotního stavu a kondice.