srucha zelna ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiŠrucha zelná (latinsky portulacea oleracea) - šrucha se dříve pěstovala na zahrádkách jako zelenina a určitě si zaslouží naši pozornost i dnes. Je nizounká, plazivá a hodně rychle roste, sklízet můžeme už za 3 týdny. Je sice jednoletá, ale množí se bez problémů semeny, stačí nechat jednu rostlinu vykvést a máme o úrodu postaráno i na další léta. Šrucha má červeně zbarvené lodyhy a dužnaté, šťavnaté lístky, které mají velice dobrou, svěží a trochu kyselejší chuť.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zdroj vitamínů
  • zdroj minerálních látek
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje trávení
  • zánět žaludku
  • zánět střev
  • povzbuzení střevní peristaltiky
  • zácpa - prevence zácpy
  • horečka
  • rány, popáleniny, spáleniny od slunce
  • urychlení hojení kůže
  • posílení imunity, obranyschopnosti

Připravuje se z ní vynikající salát, ale můžeme ji přidat i do špenátu, do tvarohových a sýrových pomazánek, nebo ji i dusit s vejcem jako kapustu. Sklízíme po celé léto, odřezáváme celé výhonky a rostlinka opět za další 3 týdny doroste. Ty, které jsou určené k jídlu ale nenecháme vykvést, protože jakmile nasadí na květ, hořknou.

Tenhle zázrak našich babiček je přímo neuvěřitelnou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2 B3, provitamín A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i koenzim Q10 a omega-3-mastné kyseliny.

K léčivým účelům se v západní fytoterapii nesuší, používá se čerstvě vylisovaná šťáva, ale nejlepší je zařadit bylinku pravidelně do jídelníčku.

Snižuje obsah tuků a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení, zlepšuje dokonce i záněty žaludku a střev. Povzbuzuje střevní peristaltiku, je tedy prevencí i lékem proti zácpě. Čerstvě vylisovaná šťáva snižuje horečku, zevně můžeme čerstvé listy použít k potírání ran, popálenin nebo spálenin od sluníčka - zklidňují pokožku a urychlují hojení

V tradiční čínské medicíně se užívá i sušená nať ve formě odvaru, zlepšuje práci imunitního systému a údajně působí proti předčasnému stárnutí.

Odvar ze šruchy - 10 g suché nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 10 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno na stimulaci imunitního systému, snížení cholesterolu, v prevenci proti kardiovaskulárním nemocem (arterioskleróza, infarkt, srdeční ischémie), nebo jako tonikum pro celkové zlepšení zdravotního stavu a kondice.