hermanek rimsky rmen slicny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiHeřmánek římský (latinsky chamaemelum nobile) - jde o vytrvalý druh heřmánku, kterému se také říká rmen sličný. Je to 15-30 cm vysoká rostlina, která se pěstuje ve dvou variacích - buď plnokvěté, nebo s květy podobnými heřmánku pravému. Oba druhy mají shodné léčivé účinky. Rostlina neodebírá z půdy téměř žádné živiny, proto se hodí i jako zelený koberec na záhony všeho druhu.


Účinky rostliny:

Zajímavosti: 

Díky nasládlé jablečné vůni patřil mezi nejoblíbenější vonné byliny. Pojmenování rmenec, resp. rmen vychází z Romanu s, Romana- římský, římská (bylina). Německý učenec šestnáctého století Joachim Camerarius pozoroval hojný výskyt druhu blízko Říma. Staří Egypťané si byliny natolik cenili jako .. všeléku", že ji zasvětili bohu Slunce Re. Po celé léto se tvoří bílé úbory se žlutým středem. V některých evropských zemích se pěstuje, osivo je k dostání i u nás. V Anglii zdomácněl už od raného středověku. Zmínku o něm najdeme ve staré anglosaské sbírce lékařských textů a prostředků Lacnunga, pocházející z jedenáctého století; byl jednou z devíti posvátných bylin starých Sasů.

 

Účinky na zdraví:

Působí proti bakteriím a houbám, má relaxační účinky. Vyluhovaný v koupelové vodě zklidňuje podrážděnou pokožku. Rmencový čaj zmírňuje stres, nervové napětí, nespavost a hyperaktivitu. Utišuje všechny záněty včetně příznaků syndromu dráždivého tračníku a žaludeční nevolnosti. Na bolavé klouby a otoky použijte olej.

 

Využití v kosmetice:

Dlouho se používal pro finální oplach u lidí s plavými vlasy, k rozjasnění a dodání lesku. Stal se také oblíbenou přísadou, hlavně rmencový olej, v kosmetickém průmyslu-do mýdel, šamponů a koupelových přípravků.

 

Dejte si ho třeba do polštáře:

S levandulí a chmelem do bylinných polštářků pro relaxaci a podporu spánku. Když ho dáte do podestýlky domácích zvířat, bude odpuzovat blechy

 

Pěstování:

  • Mrazuvzdorná vytrvalá, stálezelená hvězdnicovitá bylina.
  • Semena vysejte na jafe pfímo na stanoviště, pNpadně do sadbovače. 
  • Trsy rozdělte ve druhém až třetím roce na jaře, abyste předešli zeslábnutí rostlin.
  • Rmenec je znám jako "rostlinný doktor", protože podporuje růst a zvyšuje vitalitu sousedních rostlin. Zelí a cibule v doprovodu rmence prospívají. Můžete z něj připravit lahodný sirup pro krmení včel.
  • Rmen sličný můžeme pěstovat i v trávníku, kde tvoří velice dekorativní porosty, nevadí mu sešlapání a při sekání nádherně voní. Nevytváří však semínka, množit se může pouze vegetativně, takže jediná možnost je zakoupit sazeničku. Sbírají se květy, suší se ve stínu.

 

Zajímavost:

Lidé mající alergii na heřmánek pravý nemusí mít alergii na rmenec.