mochyne-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

Mochyně peruánská (latinsky physalis alkekengi) léčí revma, dnu, detoxikuje, posiluje organismus. Květ se po odkvětu změní v oranžový kalich, uvnitř kterého je červenooranžová bobule, velká asi 1 cm. Rostlina kvete začátkem léta, bobule dozrávají na podzim. Mochyně peruánská je robustnější než mochyně židovská třešeň. Jaký je rozdíl mezi mochyní židovskou a peruánskou je uvedeno ve stránce níže.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • detoxikace, čistí krev
  • zlepšuje metabolismus
  • dna
  • revma, revmatoidní artritida, revmatismus
  • nemoci ledvin
  • nemoci močového systému
  • prevence močových kaménků a močového písku
  • posílení organismu

 

Jedovatá a nejedovatá mochyně:

Jak tedy poznat jedovatou mochyni židovskou a tu, můžete konzumovat bez obav?

  • barva lampiónku: jedovatá mochyně židovská třešeň má svůj plod obalený oranžovočerveným měchýřkem, lampiónky mochyně peruánské jsou šedozelené
    barva bobulí: mochyně židovská třešeň má bobule sytější barvy (oranžové nebo červené), mochyně peruánská má plody větší a ve zralosti vybarvené zelenožlutě až žlutooranžově.

 

Používané části: 

Sbírají se zcela zralé bobule. 

 

Léčivé vlastnosti: 

Červenooranžové "třešničky" se užívají zejména k detoxikaci organismu, vylučování škodlivých solí a kyselin z organismu, zlepšení látkové výměny (metabolismu) a podobně. Jinými slovy bylinka léčí dnu, revma (revmatoidní artritidu), ledvinové potíže, nemoci močového ústrojí, slouží jako prevence proti močovým kamenům. Bobule obsahuje též velké množství vitaminu C, takže se uplatňuje i při posílení organismu a rekonvalescenci. Odvar z celé natě slouží jako základ na koupele proti revmatickým bolestem

 

Způsob použití:

Jednoznačně nejlepší a nejchutnější je pojídání zralých, čerstvých bobulí. Denní dávka se pohybuje kolem 10 bobulek denně. Sušené bobule se připravují jako odvar. Jednotlivá dávka je asi 10 sušených bobulí na 0,25 l vody. Bobule se před vařením nadrtí nebo nakrájí a vaří se 3-5 minut. Sušené bobule můžeme přidávat do čajů antirevmatických, ledvinových či na pročištění krve.

 

Kontraindikace:

Uvádí se, že celá rostlina (krom "třešniček") je mírně jedovatá. Třešničky se však nesmějí jíst nezralé. V malých dávkách nehrozí žádné nebezpečí ani vedlejší účinky. Zralé třešničky chutnají i malým dětem. Buďjak buď, víc jak 15 čerstvých bobulí denně není vhodné konzumovat. 

 

Použití v kuchyni:

"Třešničky" i v .lucerničce" se dávají v lepších restauracích jako exotická ozdoba k masitým rožněným jídlům. Dále se používají ke zdobení moučníků, zákusků a alkoholických drinků. Je to krásné na pohled, a navíc zralé bobule mochyně peruánské jsou skutečnou pochoutkou.

 

Rozšíření a výskyt: 

Mochyně rostou v mnoha částech světa. U nás se setkáme jak s volně rostoucími mochyněmi židovskými, tak v zahradách s mochyněmi peruánskými, japonskými či mexickými. Mochyně židovská roste hojně jako plevel na vinohradech, kolem zahrad, na rumištích, podél zdí a v křovinách. 

 

Pěstování mochyně

Jak pěstovat mochyni a o přezimování se dozvíte zde.

 

Sběr:

Sbírají se plně dozrálé bobule, které se vylupují z měchýřků. Doba sběru je od konce prázdnin do listopadu.

 

Možnost záměny:

Mochyni s již zralým plodem nelze zaměnit s žádnou jinou rostlinou. Různé druhy mochyní jsou z bylinářského hlediska zaměnitelné. 

 

Pěstování:

V zahradnictvích běžně koupíme semena mochyně peruánské. Vyséváme přímo do půdy. Mají rády teplé stanoviště, na půdu jsou nenáročné. Mladé rostliny je nutno dobře chránit před plevelem. Pozor, mochyni peruánskou pěstujeme pouze tam, kde je skutečně teplo, jinak nám nedozraje. I kdyžje mochyně peruánská trvalka, v chladnějších oblastech během zimy uhyne. 

 

Obsahové látky:

Třísloviny, sacharidy, organické kyseliny, minerální látky, karotenoidy, vitamin C a další.