chmel ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiChmel otáčivý neboli pivník patří do čeledi konopovité. Latinský název je humulus lupulus. Ovlivňuje nespavost, migrénu, žaludeční problémy, je to anafrodisiakum. Chmel otáčivý je vytrvalá liánovitá rostlina s plazivým, bohatě rozvětveným oddenkem a četnými kořeny. Listy má hluboce dlanitě členěné, tří- až sedmi laločné, hrubě pilovité. Lodyha je až 6 m dlouhá, drsně chlupatá, oplétavá.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • stres, napětí, nervozita - uklidňující účinky
  • nespavost - problémy s usínáním
  • sexuální neklid, nynfomanie
  • klimakterium, přechod, menopauza
  • křeče
  • blahodárný účinek na pleť - "omlazuje"
  • lámání vlasů, matnost vlasů, kvalita vlasů 
  • močopudný účinek
  • antibakteriální účinek

Chmel je dvoudomá rostlina, samičí mají podobu jehnědů, samčí květy rostouve svazečcích. Rostlina charakteristicky voní a je pravotočivá. Kvete od května do července.

 

Používané částí:

Sbírají se jehnědovité šištice.

 

Účinky chmele, léčivé vlastnosti: 

Chmel má především mírně sedativní účinky - uklidňuje. Proto se dává do čajů na spaní, zklidnění, při nervozitě - nervovém podráždění, na zklidnění pohlavního pudu. Dále pomáhá při trávení a žaludečních potížích. Působí mírně močopudně a antibakteriálně. Pomáhá i při klimakterických potížích. Uvolňuje křeče.

 

Způsob použití:

Protože sušené šištice rychle ztrácejí na účinnosti, je vhodné z nich připravit tinkturu, která se dávkuje 3x denně 30 kapek. Z chmelových šištic děláme nálev, v dávce jedna polévková lžíce na šálek čaje. Vhodnější však je použít chmel do bylinných směsí.

 

Kontraindikace, nežádoucí účinky

Chmel může způsobit alergické reakce, a to i po čase bezproblémového užívání. Chmel se neužívá ve vysokých dávkách a nikdy ne déle, než 3 měsíce.

 

Použiti v kosmetice:

Chmelové extrakty mají omlazující účinek na pleť, přidávají se do krémů, pleťových masek a konec konců se pivní koupele staly hitem wellness zařízení. Chmel je obsažen i v různých pivních šamponech, které zvyšují lesk vlasů a omezují jejich lámavost. K tomu nám doma dobře poslouží i mytí vlasů v "obyčejném" pivu.

 

Použití v kuchyni:

Chmel je samozřejmě všem dobře znám z pivovarnictví. Ovšem mladé výhonky a listy se dají vařit jako zelenina podobná chřestu.

 

Rozšíření a výskyt:

Planý chmel se vyskytuje v celém mírném pásmu Evropy a Asie. Roste na vlhčích místech. Na březích potoků, v houštinách, lužních lesích atd.

 

Sběr:

Pro bylinářské účely se dá sbírat jak pěstovaný chmel, tak planě rostoucí. Samičí šištice se sbírají na podzim po plném dozráním, avšak před tím, než začnou hnědnout. Sběr probíhá přes den. Chmel se suší bez problémů, avšak sušená droga příliš dlouho nevydrží. Už kolem Vánoc ztrácí na účinnosti.

 

Možnost záměny:

Možnost záměny není.

 

Poměr sesychání:

1:4

 

Pěstování chmele:

Na jaře se dají brát nové výhonky ze starých rostlin. Sázejí se do vlhké půdy bohaté na živiny. Chmel snáší slunce i polostín, musí se všakzalévat v době sucha. Pne se kolem vysokých podpěr.

 

Jaké látky obsahuje chmel:

Silice (myrcen), hořčiny (lupulon, humulon). třísloviny,cholin, fytoncid, flavonoidy, minerální látky, pryskyřice.

 

Zajímavosti o chemlu:

Některé zdroje uvádějí, že kouření chmele má podobné účinky jako kouření konopí. Obě rostlinypatří do stejné čeledi. V pivovarnictví se používají pouze samičí, neoplodněné rostliny, opylení snižuje kvalitu chmele na výrobu piva.