Hodnocení: 0 / 5

0 z 5 - 0 hlasů
Děkujeme za hodnocení

petour-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiPeťour maloúborný (latinsky galinsoga parviflora) léčí kožní choroby, čistí krev, celkově posiluje, zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Je to jednoletá rostlina, vysoká kolem 40 cm. Má hustou síť kořenů. Lodyhu má vzpřímenou, mohutně větvenou, téměř lysou. Listy jsou vstřícné, slabě chlupaté, vejčitě zašpičatělé s rýhovaným řapíkem.

TUTO ŽIVOU BYLINKU V LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 20 Kč - INFORMACE ZDE


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zlepšení metabolismu (látkové výměny)
  • čistí krev - detoxikace
  • kožní nemoci
  • virózy, chřipky
  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • horečka - antipyretikum
  • protizánětlivý účinek
  • vysoký krevní tlak, hypertenze - snižuje tlak krve
  • laktace - podpora tvorby mateřského mléka
  • celkové posílení organismu, rekonvalescence po nemocích
  • vyrážky
  • ekzémy
  • lupénka
  • bércové vředy

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Peťour by neměly užívat ženy v době těhotenství.
Peťour mohou užívat kojící ženy. Bylina posiluje laktaci (tvorbu mateřského mléka). V době kojení neškodí matce ani kojenci. Z tohoto důvodu se jí říká také "smetanová tráva".

Úbory má velmi četné (v průměru asi 4 mm), každý z nich se skládá z několika drobných květů. Úbory jsou uspořádány ve vidlanech. Korunní plátky jsou bílé. Plodem jsou drobné nažky. Rostlina kvete od jara do pozdního podzimu. 

 

Používané části:

Sbírá se kvetoucí nať.

 

Léčivé vlastnosti:

Peťour je univerzální bylina. Používá se zejména ke zlepšení látkové výměny (metabolismu), čištění krve (detoxikace) a u kožních chorob. Bylinu lze užívat při virózách a chřipkách jako mírný imunostimulant (posiluje imunitu), antipyretikum (proti horečce) a lék proti zánětům. Droga (=bylina) dále snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu mateřského mléka. Peťour lze užívat na celkové posílení organismu i na podporu činnosti jednotlivých orgánů. Zevně se používá k omývání nejrůznějších vyrážek, ekzémů, lupénky, bércových vředů a podobně. 

 

Způsob použití:

Z byliny lze vyrobit tinkturu, kterou dávkujeme 3x 30 kapek denně. Pokud ji připravujeme jako čaj, dáváme přednost odvaru. Hodí se i do směsí, nemá však příliš lahodnou chuť. Vzhledem k tomu, že peťouru je všude plno, lze z něj připravovat šťávu. Tu je možné míchat např. se šťávou mrkvovou, z červené řepy, libečku atd. 

 

Kontraindikace:

Peťour nemá vedlejší účinky ani žádné kontraindikace. Těhotné ženy by se však měly vyhnout jak dlouhodobému užívání rostliny, tak velkým
jednorázovým dávkám.

 

Použití v kuchyni:

V kuchyni se používají mladé listy a výhonky. Dají se vařit jako špenát, používají se jako součást zeleninových salátů, lze je užít i jako přílohu.

 

Rozšíření a výskyt:

Peťour je původně ze Severní Ameriky. Posledních skoro 200 let se však po celé zeměkouli šíří jako úspěšný plevel. U nás jej najdeme skoro na každé zahrádce, podél cest, ve škarpách, na polích, rumištích a podobně. 

 

Sběr:

Po celou dobu vegetace se přes den sbírá kvetoucí nať.

 

Možnost záměny:

Peťour maloúborný lze zaměnit patrně i sjinými bylinami, zvláště pak peťourem srstnatým, který vypadá podobně,je však chlupatější. Tato záměna
nevadí, neboť se oba používají stejně. Peťour má charakteristický pach. 


Pěstování:

Jedná se úporný plevel, který se rychle šíří po celém světě, neboť nemá přirozených nepřátel, navíc semena dozrávají i po vytržení rostliny a ta
snadno znovu zakoření. 

 

Látky obsažené v peťouru:
Flavonoidy, pryskyřice, silice, saponiny, vitamin C a další.

 

Zajímavosti:

Peťour je stará indiánská léčivka. 

 

Poznámky:

Při parodontóze se doporučuje žvýkat čerstvou rostlinu.