cerny cesnek ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiPochutnat si bez typicky štiplavého odéru z úst a navíc tělu dopřát velkého zdravotního pomocníka, to vše zaručí používání černého česneku. Česnek je, jak známo, významným antioxidantem, posiluje imunitu, chrání proti virům či bakteriím a pomáhá diabetikům i lidem s vysokým krevním tlakem.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • posílení imunity, obranyschopnosti organismu
  • viry - antivirotický účinek
  • bakterie - antibakteriální účinek
  • diabetes, cukrovka
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hypertenzní choroba
  • prevence rakoviny
  • vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
  • alergie, antialergenní účinek, zabraňuje vyplavování histaminu ve tkáních a tím zastavuje alergické reakce
  • antioxidant

Že jste však nikdy neslyšeli o černém česneku? Jde pouze o upravený obyčejný česnek! V Asii se konzumuje už přibližně tisíc let, u nás si hledá své místo na slunci, a rozhodně stojí za pozornost. Uvádí se, že černý česnek má vzácné léčivé účinky, obsahuje například téměř dvakrát tolik antioxidantů než syrový česnek a najdeme v něm navíc organickou sloučeninu 5-allycystein, která podle názoru některých odborníků pomáhá v prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu. Jinak černý česnek vykazuje podobné účinky jako klasické bílé stroužky. Pomáhá mimo jiné snižovat hladinu cukru v krvi (hyperglykémii) a rovněž působí proti vyplavování histaminu - zabraňuje alergickým reakcím.

Tahle "černá superpotravina" nám dodá energii a navíc výborně chutná: v ústech připomíná zprvu sušenou rozinku nebo švestku, charakteristická česneková chuť přichází až nakonec a nezůstává po celý den jako nepříjemná vzpomínka na pikantní oběd.

 

Charakteristika: 

Černý česnek výroba recept postup návod účinky na zdraví použití využití

Černý fermentovaný česnek vás překvapí kombinací chutí pečené švestky a vanilky, tóny lékořice, nádechem krémového balsamika a jen špetkou česneku. Fermentované zralé hlízy vás dostanou do vytržení. Příjemná chuť  díky přirozené fermentaci vzniká bez dalších přísad. Naložené stroužky česneku do hliněného džbánu přirozeně fermentují a tím získají černou barvu a měkkou až téměř želatinovou konzistenci a mimořádnou chuť. Tento proces podporuje přeměnu aminokyselin, čímž se uvolní velmi cenné živiny pro zdraví. Každé sousto je velmi chutné a pikantní. Doporučujeme jako výjimečný snack, součást černého česnekového másla, omáček nebo jako Desserttopping.
Nemá ani nezanechává v ústech obvyklou česnekovou pachuť, nýbrž mimořádný gurmánský zážitek.

 

Jak vyrobit černý česnek? Fermentací.

Vyrábí se speciálním postupem - fermentací. Vybrané palice kuchyňského česneku se umístí do fermentačního boxu, kde jsou vystaveny vyšší teplotě a vlhku. Alternativou je hliněný džbán. Zde setrvávají tři týdny. Poté se vyjmou a umístí na speciální rošty, na nichž chladnou a schnou po dobu dalšího týdne.

Při fermentaci se uvolňuje melanoidin, černé barvivo, které mu dává specifickou baru.

Pokud byste se rozhodli fermentovaný česnek prodávat, jeho cena na trhu je od 400 Kč/100 gramů. 

 

Využití v kuchyni

Hodí se k přípravě mořských plodů, ryb nebo kuřete. Protože je u nás na pultech zatím poměrně vzácný, odpovídá tomu i cena, obvykle třikrát vyšší než u světlého příbuzného.

 

česnek černý allium nigrumTIP ZBYŇKA MLČOCHA: nespleťte si ho s černým česnekem Allium nigrum, jenž slouží jako okrasná rostlina (viz foto vpravo).

 


Související fráze: 

cerny cesnek ► výroba ► postup ► návod ► recept ► kde se dá sehnat ► cena ► ceník