popenec-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

Popenec obecný (latinsky glechoma hederacea, slovensky zádušník brečťanovitý, anglicky Ground Ivy, německy die Gundermann) - když začínáme sbírat popenec, znamená to, že již opravdu začala nová bylinkářská sezona. Tento častý plevel luk a polí je drobná bylina, v trávě se těžko hledá, ale sytě fialové květy zářící od konce března vždy prozradí, kde se skrývá. Sbírá se celá kvetoucí nať. Nemusíte pospíchat, neboť doba kvetení je dlouhá, trvá až do června.


Účinky rostliny:

Popenec můžeme sbírat i po odkvětu, tehdy má již velké, dobře vyvinuté listy, které pokládám za nejlepší. Vlastní sběr je jediná možnost, neboť bylinka se v lékárně a drogerii neprodává. Popenec je značně aromatická rostlina, v kuchyni se uplatňuje i jako koření. Pro léčebné účely se začal používat ve 12. století, v Evropě se stal známý jako takzvaný švýcarský čaj.

 

Kdy kvete, botanické informace a popis, kde roste

  • kvete březen-červen
  • výška většinou 5-30 cm, max. 40 cm
  • horizontální šlahouny až 1 metr dlouhé
  • trvalka
  • botanický popis: Lodyha je čtyřhranná; květonosné lodyhy jsou vystoupavé, ostatní se plazí po zemi; kořenuje v uzlinách. Vstřícně křižmostojné, řapíkaté listy mají ledvinitý až okrouhle srdčitý tvar: jsou stálezelené a zejména v zimě červeně naběhlé. Lodyha a Listy jsou většinou roztroušeně porostlé chlupy. Květy vyrůstají po 2 nebo 3 z úžlabí listů, skládají se z pětizubého, trubkovitého kalichu a dvoupyské, modrofialové (vzácně růžové nebo bílé) koruny, spodní pysk má purpurové skvrny.

 

Co sbíráme a kdy:

  • kvetoucí nať, listy; nedá se sehnat v lékárně, proto si musíte opatřit sami - jako bylinu nebo koření
  • od 14-16 hod. (doporučuje Zentrich, Janča v herbáři)

 

Účinky na zdraví

Na Slovensku dostal popenec název zádušník, a to podle jeho nejčastějšího použití na léčení záduchy - průduškového astmatu; na záduchu se osvědčil především u starších mužů. Čaj z popence pomáhá také na kašel, dušnost a nemoci dýchacích cest. 

Popenec se významně uplatňuje rovněž u chorob močového ústrojí. Uvolňuje, při delším užívání i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Odstraňuje bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, uvolňuje s tím související zástavu močení.
Je také součástí čaje proti pomočování dětí. Obsahuje mnoho vitaminu, což dále rozšiřuje jeho použití jako posilujícího prostředku při hypovitaminóze (nedostatku vitamínů v organismu), chudokrevnosti a chřipce.

Silným odvarem z popence se doporučuje omývat kožní vyrážky, ekzémy a špatně se hojící rány

Hildegarda z Bingenu oceňuje popenec jako léčivo proti všelijakým nemocem, což potvrzují také herbáře z raného novověku.

 

Jaké látky obsahuje

Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, soubor hořčin nazývaný glechomin, cholin, organické kyseliny, silici, saponiny. minerální soli (mnoho draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa), karotenoidy.
Vitamín C se vyskytuje v množství kolem 50 mg ve 100 g natě.

 

Těhotenství, kojení a děti

Popenec se většinou přidává do různých čajových směsí, ale můžeme ho pít i samostatně, neboť je zcela neškodný

Pozor! Popenec se nedoporučuje konzumovat ve větším množství a příliš často.

 

Příklady využití

  • Nálev ("čaj") z popence připravíme z kávové lžičky sušené nati nebo dvou lžiček čerstvé, zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Pokud chceme razantnější účinek, připravíme raději odvar - stejné množství popence necháme 3 minuty vařit, 10 minut vyluhovat. Obojí pijeme 3x denně.
  • Sirup z popence vynikající na zánět průdušek - 20 g sušené nati zalijeme 1/2 l vroucí vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a slijeme. Přidáme 1/2 kg medu a zahřejeme, až se vše spojí. Užíváme polévkovou lžíci 3-4x denně při kašli a dalších dýchacích problémech včetně lehčího astmatu.
  • Olej z popence na křečové žíly - čerstvou nať nasekáme keramickým nožem, zalijeme olejem tak, aby byla potopená a necháme vyluhovat 21 dnů v teple. Slijeme, používáme k potírání nohou při křečových žilách.
  • Tinktura z popence - podle univerzálního postupu výroby uvedeného na www.UcinkyTinktur.cz

 

Využití v kuchyni jako koření

  • TEPELNÁ ÚPRAVA: Popenec můžete využití jako koření - do polévek, kaší, omáček, míchaných salátů, dušené zeleniny, masa, sekané a velikonočních nádivek. 
  • ČERSTVÝ: Jen čerstvý dáváme do omelet, bylinkového másla, tvarohových a sýrových pomazánek, míchaných vajec, bramborových salátů, na vařené brambory, do rýže, do karbanátků a na těstoviny.

Velikonoční sekaná

Postup: K mletému masu přidáme spařené, jemně pokrájené kopřivy, cibuli, česnek, housku máčenou v mléce, vajíčko, sůl, koření a bylinky. Směs promícháme, uděláme šišku, dáme do vymazaného pekáčku a ozdobíme plátky slaniny a upečeme.

Suroviny:

  • 500 g mletého masa
  • 1 talířek mladých kopřiv
  • 1 cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • střídka chleba nebo houska, trocha mléka, 1 vejce, sůl, pepř, špetka majoránky, saturejky a yzopu,
  • lžička jemně pokrájené čerstvé pažitky. lžíce petrželky a popence,
  • 50 g slaniny, máslo.

Polévka na zelený čtvrtek - rostlina patřila mezi devět bylin, ze kterých se připravovala kultovní polévka nebo také směs zeleniny na Zelený čtvrtek, jejímž účelem bylo chránit po celý rok před nemocemi.

 

Zajímavosti, mýty, historie, magie a zvyky

  • Rostlina je nebezpečná pro koně. Větší množství čerstvých rostlin v krmivu může být i smrtelné.
  • Popenec se po staletí používal v pivovarnictví. Dával se do sudů s pivem, aby se pivo vyčistilo a dostalo lepší chuť. Používal se jako syřidlo při výrobě sýrů.
  • Jako modrá květina je zřejmě přiřazována k bohu počasí Thórovi. lidé si jí vážili, protože ji považovali za ztělesnění dobrého ducha domu a duší.
  • Popenec ochraňuje lidi a zvířata před začarováním. Krávy, které nedávají mléko nebo je jejich mléko krvavé, mohou být pomocí popence zbaveny kouzla (když se skrz popenec dojí nebo když se jim přidá do krmení).
  • Kdo nasbírá popenec o filipojakubské noci a uplete z něj věnec, který si příští den nasadí na hlavu v kostele, dokáže zde odhalit čarodějnice.

 

Čajová směs na uvolnění zástavy močení:

  • nať popence 5 dílů
  • nať zlatobýlu 5 dílů
  • list břízy 4 díly
  • nať vřesu 4 díly
  • nať přesličky 3 díly
  • nať trus kavce 3 díly
  • nať bazalky 3 díly
  • nať pýru 2 díly
  • nať plavuně 2 díly

Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přikryté asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme ho třikrát denně po třetině množství, ne dříve než půl hodiny po jídle.

 

Čajová směs na úlevu od revmatu

Popenec je hlavní součástí úspěšného protirevmatického čaje:

  • nati popence 100 g
  • kořene jehlice 50 g
  • vrbové kůry 50 g
  • nati tymiánu 25 g
  • květu vřesu 25 g

Podáváme v podobě běžného bylinářského čaje v množství 0,75 litru denně, natřikrát před jídlem.

 

Jak se jinak říká popenci - synonymní názvy: 

Popenec břečťanovitý ☼ břečťan zemský ☼ kočičí noha ☼ kočičí tlapa ☼ openec ☼ zádušník ☼ budra ☼ kondelík ☼ kondrábek ☼ moďátka ☼ openec ☼ opoňka ☼ pupíček ☼ popínka ☼ zádušník ☼ švýcarský čaj ☼ pivní koření ☼ vopenec ☼ vopuňka ☼ zemní břečťan ☼ hladovinka ☼ kondrdlík.

 

Zdroje pro článek

  • Herbář P-Š, Zentrich, Janča
  • Plané rostliny, Scherfová
  • Atlas bylin, Knauerová
  • Jedlé rostliny z přírody, Lánská
  • Léčivé a kouzelné byliny, Storl