smil italsky kari ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiSmil italský (latinsky Helichrysum italicum) je bylinka, která pochází z Itálie a Francie (jiné zdroje uvádí Turecko). Rostlina má široké využití v léčbě různých neduhů. Uleví při křečích svalů, menstruačních a klimaktericích potížích. Uleví i při nachlazení, špatném trávení, migréně, nespavosti nebo třeba i plísňových chorobách.  Jestli se vám při slově smil vybavuje kari nebo magi, tak se nepletete. Rostlina je totiž silně aromatická a dodává jídlům lepší chuť. Využívá se na rýži, drůbeží maso, omáčky, polévky a ryby. 


Účinky rostliny:

Účinky smilu na lidské zdraví a jaké látky obsahuje

Rostlina obsahuje léčivé látky, jako jsou například flavonoidy, silice, hořčiny, třísloviny, herniarin, fytosteroly, glykosidy, alkaloidy a organické kyseliny.

Účinky smilu jsou antikoagulační (prevence nežádoucího srážení krve - embolie, trombóza apod.), antialergenní (zabraňuje vzniku a progresi alergií), antimikrobiální. Dále působí jako dobrý expektorant (tedy usnadňuje vykašlávání při zahlenění), kdy ideální je jej inhalovat.

Má též tzv. fungicidní účinky, tzn. brání růstu hub a plísní. Léčí křeče svalů, dýchacích cest nebo i střev (střevní kolika). Ulevuje při menstruačních potížích. Zlepšuje komfort při menopauze (přechod, klimakterium).

Snižuje vysoký krevní tlak zlepšením průtoku krve. Je to žlučotvorná bylinka (podporuje tvorbu žluči).

Dále snižuje horečku a léčí kašel. Zmírňuje průběh zánětu. Chrání nervový systém (neuroprotektivní účinek). Čistí průdušky.

Rostlina najde uplatnění i v masážních, koupelových či aromaterapeutických olejích. Zevně ulevuje při atrtritidě (zánětu kloubu) a zlepšuje kloubní pohyblivost.

Ulevuje při migréně, neuralgii, stresu, napětí a při nespavosti.

Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek.

Podporuje imunitu (obranyschopnost), trávení. Urychluje léčbu modřin (hematomů), jizev a otoků.

 

Esenciální olej ze smilu

Destilací květů smilu se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi. Na rozdíl od jiných éterických olejů, které mají krátkou trvanlivost, mohou být esenciální oleje vyrobené ze smilu skladovány po velmi dlouhou dobu. 

 

Pěstování v podmínkách ČR - nejlépe na záhonku nebo do sklaky, s vodou šetřete

Pěstování je možné jak v interiéru (někde v kuchyni za oknem), tak v exteriéru. Smil je poměrně náchylný k přelití, takže z vlastní zkušenosti spíše doporučuji pěstování venku na záhonku. Tam se vám odvděčí výškou až 90 cm a krásně výrazným žlutým květem. Smil italský roste v nízkých keřích a má sklony k mírně převislému růstu. Kvete od začátku léta, ale také na podzim (v závislosti na počasí).
Listy a stonky smilu jsou stříbřitě zelené. Rostlina má ráda slunné místo, dobře roste i ve svazích, proto je vhodné ji použít jako skalničku.
Svědčí mu běžná nebo hlinitopísčitá půda, spíše suchá – proto, rozhodnete-li se rostlinu pěstovat – ji zalévejte sice pravidelně, ale málo.
Má rád slunce nebo polostín, půda může být běžná nebo hlinitopísčitá, určitě ale dobře propustná. Nevadí mu ani vyšší kyselost. Do volné půdy vysazujte jednotlivé rostliny na vzdálenost kolem třiceti centimetrů.
Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale spíše mírnou. Je velmi háklivý na přemokření, snadno ho v takovém případě napadá plíseň šedá. I proto je lepší pěstování na záhonku, kde je slunce, které plísně zlikviduje.

 

Mráz většinou zvládne

Smil je jen částečně mrazuvzdorný, takže se vám může stát, že nepřezimuje a budete jej muset znovu vysadit. Je relativně dobře dostupný v zahradnictvích.
Obecně platí, že namrzá pouze nadzemní část rostliny (kterou na podzim nebo na konci zimy odstraníme), ale kořeny jsou schopné zimu přežít (některé zdroje uvádí odolnost kořenů až do -17°C).

 

Jak rozmnožit smil?

Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony. V nabídce zahradnictví se cena za něj pohybuje mezi dvaceti a osmdesáti korunami.

 

Usušte si ho jako dekoraci

Používá se také jako dekorace – a to jak v čerstvé, tak také v sušené podobě do různých vazeb suchých květin. Má totiž krásně žlutý výrazný květ. I po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, snad i proto se mu říká NESMRTELKA.

 

Čaj ze smilu na průdušky

Čaj připravený ze sušené byliny se používá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se používají květy i listy se stonky.

 

V kuchyni přijde vhod

Pro jeho kari chuť se sním dá neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.

 

Vysoká zvěř a hmyz ho nesnáší

Čerstvá rostlina se používá k ochraně stromků před vysokou zvěří – nasaďte si je tedy kolem stromků jako přírodní bariéru.

Odpozuje hmyz (moli ad.) při umístění např. do skříně.

 

Recept - smilová marináda pro mlsné jazyky

K její přípravě lze použít čerstvé nebo sušené bylinky. Pár lístků smilu a rozmarýnu, snítku šalvěje a tymiánu vložte do jedné či dvou deci olivového oleje a nechte několik hodit louhovat.
Chcete-li ji pikantnější, můžete ještě přidat malou chilli papričku. Takto ochucený olej použijte jako marinádu na rybí či drůbeží maso. Můžete jím také maso potírat během grilování.