jitrocel blesnik ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi pestovani davkovaniJitrocel blešník, latinsky Plantago psyllium - Ke sliznatým rostlinám, které jsou v díle Physica Hildegardy z Bingenu vychvalovány téměř přehnaně, patří právě Psyllium (blešnik) respektive blešníkové semeno: "Stisněnou náladu člověka činí veselou svou směsí příjemnou, a mozek jeho podporuje a posiluje, jak chladem, tak svou směsí, k uzdravení. Ale i když horečku máš v žaludku, nať blešníkovou ve víně vař, a po slití vína, blešník dej do plátna a svaž ho teplý na žaludek, a on horečku z žaludku tvého zažene."


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zánět žaludku, gastritida
  • podpora trávení, střevní zástava a paralýza střev
  • dráždivý tračník
  • anální píštěl
  • hemoroidy, zlatá žíla (i v těhotenství)
  • zácpa a průjem - "optimalizace" stolice
  • horečka
  • krvácení z nosu, epistaxe

Historie

Již v antice bylo semeno jitrocele blešníku, známé jako blešníkové semeno, používáno v medicíně. Dioskurides ve své Materia medica, nejdůležitějším farmaceutickém díle tehdejší doby, doporučuje při kožních onemocněních kašovitý obklad z blešníkového semene kvůli jeho chladivému účinku. O léčebném efektu při průjmu se zde ještě nehovoří.

Ve 12. století se Circa instans, standardní nauka o drogách středověku, postarala, aby se blešníkové semeno stalo známým v celé Evropě. Klášterní léčitelství ho pokládalo za vlhké a chladivé. Pro tyto kvality bylo doporučováno zejména při horečce, zevně při průjmu a krvácení z nosu.

Na základě Circa instans popisuje koncem 13. století Albert Veliký efekt, který považoval za překvapivý: pražené blešníkové semeno, smísené s růžovým olejem (= olej z růže), stahuje břicho při průjmu, zatímco sliz semena, smísený s fialkovým olejem, působí projímavé. I podle dnešních znalostí blešníkové semeno skutečně pomáhá jak při průjmu, tak při zácpě. Adam Lonitzer ve svém Bylináři posuzuje vnitřní užití blešníkového semene kriticky. Doporučuje pouze zevně přikládat sliz, vznikající vyvařením semen, jako jakousi náplast k tišení bolestí a ošetřování puchýřů.

 

Původ a pěstování jitrocele blešníku

Blešníkové semeno pochází z různých druhů jitrocele. Ve střední Evropě roste dříve používaný jitrocel blešník. Dnes se však pro lékařské účely používá téměř výhradně semeno jitrocele indického (Plantago ovata), tzv. indické blešníkové semeno, dovážené ze střední Asie, které má stejné účinky jako jitrocel blešník.

 

Používané části a obsahové látky

Podobně jako se ve středověku v léčitelství používalo semeno jitrocelů blešníku, používá se analogicky semeno a osemení jitrocele indického. Za terapeutický efekt vděčíme slizovitým látkám (polysacharidům), které jsou uloženy především v osemení; proto se v léčitelství dnes používá téměř již jen osemení. Slizovité látky indického blešníkového semene se vyznačují obzvláště velkou bobtnavostí - mohou nabobtnat až na patnáctinásobek svého objemu, jejich slupky (osemení) dokonce na čtyřicetinásobek až stonásobek. Blešníkové semeno a osemení nejen povzbuzují střevní činnost, ale zároveň dvojím způsobem chrání střevo: bobtnavé látky na sebe vážou cholesterol a střevní odpad, dokonce i jedy, kromě toho zkracují dobu setrvávání tráveniny ve střevě a tím i dobu kontaktu s rakovinotvornými látkami. Sanuje se tak střevní prostředí, což vede ke zlepšování střevní flóry.

 

Jitrocel blešník - účinky na zdraví, využití, použití v léčbě

Vědecky uznávané je použití indického blešníkového semene a osemení při chronickém oslabení vyprazdňovacího reflexu (habituální obstipaci); pomáhá tedy velmi jemně, ale účinně trávení. Kromě toho podporuje funkci střev při análních píštělích a hemoroidech a během těhotenství. Vyzkoušené je použití osemení i při dráždivém střevu a průjmu.

 

Aplikační forma a dávkování jitrocele blešníkového (blešníku)

Blešníkové semeno a osemení je ideální vlákninou, jelikož na rozdíl od pšeničných nebo ovesných otrub nezpůsobuje přibývání na váze. Účinek se ovšem může dostavit teprve po 12 až 24 hodinách, ve vzácných případech dokonce až teprve po 2 dnech.

Jiné léky by se měly brát teprve až za hodinu, aby jejich účinné látky nebyly "zneškodněny" blešníkovým semenem či osemením. Jednotlivá dávka indického blešníkového semene činí 10 gramů, osemení 5 gramů.

 

Kontraindikace:

Neužívat při zúžení jícnu, žaludku či střev a neprůchodnosti střev.

 

Nežádoucí vedlejší účinky:

Vzácně dochází k alergickým reakcím.

 

Kúra s blešníkovym semenem:

2 polévkové lžíce hrubé rozmélnéného blešníkového semene dáme do 1 sklenice vody a ihned vypijeme. Užíváme třikrát denné s jídlem. Je nutno vydatné zapíjet, alespoň 1/4 a ž 1/2 litru, ovšem ne mlékem, protože mléko nenabobtnává.

 

Poznámka redakce: Jitrocel blešník bývá řazen do zvláštního rodu Psyllium (chmelík) jako Psyllium afra (chmelík blešníkový) a jméno v titulku je synonymum.


Související pojmy:

indické blešníkové semeno ► blešníkové semeno ► chmelík ► indický ► blešníkový