Brukev hořčice účinky zdraví co léčí využití použití pěstováníBrukev černá (latinsky Brassica nigra) a hořčice bílá (Sinapis alba) - Odo Magdunensis účinky hořčice velice chválí: "Mezi bylinami, jež chválil Pythagoras, stavěl na první pořadí Sinapis - hořčici. Hořčice jest hřejivá a vysušující  ve čtvrtém stupni. Proto ředí vazké šťávy a vytahuje je. Ano, dokonce spaluje kůži, tak veliká jest moc jejího tepla, a sice má největší účinná síla vězet v semeni. (...) Když ho člověk sní, posiluje žaludek a uklidňuje těžký dech; rozdrcené a odmočné v octu a naložené léčí hadí kousnutí (...)."


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zlepšeuje prokrvení pokožky
  • čistí pokožku
  • klouby - denegerativní změny, hlavně revma (revmatismus, revmatoidní artritida)
  • katar horních cest dýchacích
  • neuralgie, neuralgiformní bolesti

Historie

Historie hořčice jako léčivé rostliny sahá až do antiky. Dioskurides ji doporučuje při onemocněních sleziny, jater, epilepsii a vypadávání vlasů. Galén z Pergamu uvádí jako lypická použití zápal plic, ochrnutí a omrzliny. S počátkem klášterního pěstování se brukev černá začala pěstovat i severně od Alp. Její účinnost je v téměř všech středověkých bylinářích vychvalována v dlouhých pojednáních. Hieronymus Bock jí ve svém bylináři přisuzuje čištění mozku a posilování žaludku.

 

Původ a pěstování

Brukev (hořčice) černá i hořčice bílá patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Známější brukev černá dorůstá výšky až 1 metr i běžně se pěstuje, i u nás, a často zplaňuje.

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používají semena obou rostlin. Obsahují kromě mastného oleje a slizovitých silic především hořčičné glykosidy, které se enzymy štěpí na hořčičnou silici. Silice povzbuzuje místní prokrvení, dráždí a čistí pokožku.

 

Účinky na zdraví, použití, využití

Vědecky uznávané je zevní používání hořčičného semene při degenerativních kloubních onemocněních, katarech dýchacích cest a revmatismu měkkých tkání. V empirickém léčitelství se hořčičné semínko používá i při neuralgiích.

 

Aplikační forma a dávkování

Hořčičné semínko se používá výlučně zevně ve formě obkladů nebo koupelí nohou. Dávka činí 60 až 240 g.

 

Kontraindikace, kdy se nesmí používat hořčice

Nemají užívat děti do 6 let a osoby s onemocněními ledvin.

 

Nežádoucí vedlejší účinky

Při dlouhodobém užívání může dojít k poškození kůže a nervů.