bedrnik anyz ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi pestovani davkovaniBedrník anýz, latinsky Pimpinella anisum - "Anýz jest ve třetím stupni hřejivý a vysušující (...). Jeho semeno (myšleny jsou plody) velice pomáhá, a chuť jeho ostrá a poněkud trpká jest (...). A má také tu sílu, že odvádí moč a zahání břicha nadýmání, utišuje bolest a pot pudí. Působí i při vodnatosti (...) a jesti vhodným prostředkem na ledviny. Váže průjem a brzdí příliš silné měsíční krvácení. Tok mléka mateřského podporuje a probouzí chutě." Tyto oblasti použití anýzu lze nalézt v Lipské nauce o drogách z 15. století.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zápach z úst - zlepšuje dech
  • nespavost - usnadňuje usnutí
  • kašel
  • zánět dýchacích cest (katar horních cest dýchacích)
  • nadýmání, prdíky u dětí - přechází do mateřského mléka
  • podpora kojení
  • sliny - podpora tvorby
  • žaludeční šťávy - podpora tvorby
  • zahlenění - zkapalňuje hleny
  • křeče žaludku, křeče střev
  • bakteriální zánět - antibakteriální účinek

Historie

Již 1500 let před Kristem je anýz v Ebersově Papyru, jedné z velkých sbírek receptů staroegyptské medicíny, doporučován proti mnoha onemocněním. Dioskurides, autor nejvýznamnějšího farmakologického díla antiky, používá tuto rostlinu jednak jako protijed při uštknutí hadem, jednak jako lék na kašel. Klášterní léčitelství si anýzu stejnou měrou cenilo jako koření i jako léčiva; ne nadarmo bylo za Karla Velikého pěstování
této rostliny výslovně nařízeno zákonem.

Jaká neobyčejná léčivá moc byla anýzu připisována, dokazuje nejen výše citovaný text, nýbrž i Loršský lékopis z karolínské doby; ten uvádí anýz v několika receptech na podporu trávení, ale i jako prostředek proti onemocněním dýchacích cest a proti melancholii.

Ve 13. století popisuje Albert Veliký ve své knize o rostlinách De vegetabilibus pod anýzem i fenykl, kopr a kmín, protože mají podobné listy. Všechny tyto rostliny patří do stejné čeledi a mají podobnou skladbu účinných látek.
Klášterní léčitelství klasifikovalo anýz jako hřejivý a vysušující ve třetím stupni, tudíž byl podle nauky o kvalitách skvěle vhodný pro léčení zažívacích potíží. Tato oblast použití se stejně jako použití anýzových plodů při dýchacích onemocněních, tradované od antiky, udržela do dnešních dnů.

 

Původ a pěstování

Anýz patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae). Pochází z Orientu, pravděpodobně z východního Středomoří. Dnes se pěstuje v zemích kolem Středozemního moře, ale i v zemích bývalého Sovětského svazu, v USA, v Indii a v Německu. Rostlina potřebuje vlhké a teplé podnebí, velmi dobře se jí daří na písčitých půdách. Sklízejí se okolíky koncem léta, kdy jsou hnědě zbarvené.

 

Co sbíráme z anýzu a jaké látky obsahuje

V léčitelství se používají plody anýzu. Jejich nejdůležitější obsahovou látkou je silice anetol, uvolňující hleny a odstraňující křeče. I antibakteriální účinek je pozoruhodný. Zřejmě kromě toho i zvyšuje sekreci slin a žaludečních šťáv.

 

Účinky anýzu na zdraví člověka

Vědecky uznávané je použití anýzových plodů při ochablém zažívání a katarech dýchacích cest. V empirickém léčitelství byl anýz pokládán za afrodiziakum. Možná to má původ v estrogenním účinku anetolu, který má v době kojení podporovat i tvorbu mléka.

V moderním bylinkářském léčitelství se anýz používá již jen vzácně. Vinu na tom mají dva silní konkurenti: fenykl a kmín. Při katarech dýchacích cest, zejména při kašli, má silnější účinek fenykl a při žaludeční slabosti a nadýmání se před anýzem dává přednost kmínu. Anýz však má lepší chuť, a proto je oblíbenou součástí čajů proti kašli a trávení, a to zejména pro děti.

Přechází do mateřského mléka, proto jej mohou používati kojící matky a tlumit tak nadýmání svého miminka.

 

Využití v kuchyni, kulinářské účely

V kuchyni se anýz používá především jako koření do pečivá, do čínských pokrmů a jako zelenina. Jako přísada v anýzovce povzbuzuje chuť k jídlu dodnes.

 

Aplikační forma, dávkování, nežádoucí vedlejší účinky a kontraindikace

Anýzové plody se mohou užívat ve formě čaje a prášku nebo silice, přičemž silice se nesmí užívat neředěná. Denní dávka činí 3 gramy (plody) nebo 0,3 gramu (silice). Prášek připravujeme vždy čerstvý, neboť rychle ztrácí účinnost.

Nežádoucí vedlejší účinky: Velmi vzácně se mohou vyskytnout alergické reakce sliznic nebo dýchacích cest.

Kontraindikace: nejsou známy. Je vhodný i v těhotenství pro těhotné ženy a při kojení (látky z něj přechází do mateřského mléka a prospívají miminku).

 

Anýzový čaj - recept, příprava:

1 vrchovatou čajovou lžičku anýzových plodů rozdrtíme v hmoždíři, přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 10 minut vyluhovat a scedíme. Při kašli dvakrát až pětkrát denně pijeme 1 šálek čaje slazeného medem. Při nadýmání a zažívacích potížích pijeme čaj neslazený.

 


Související pojmy:

olej ► likér ► emulips ► foto ► fotografie ► obrázek ► wikipedie ► pěstování ► těhotenství ► kojení ► mateřské mléko ► prdíky ► sirup ► plody ► semínka ► anýz vonný ► mletý ► hvězdový ► klíšťata ► kafr ► ouška ► složení ► kapky ► agastache ► bonbony