Lilie účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování přezimováníLilie bělostná (latinsky Lilium candidum) - po dlouhou dobu byla lilie bílá jedinou květinou rostoucí ve vesnických zahradách, která v průběhu času vytvořila velké záhony. Její okouzlující, opojná a jen velmi málo umírněná vůně umí člověka uvést do snění o okázalostech Orientu. Kam zasadit lilie? Oemujte jimi cestu, aby kolemjdoucí neztratili nic z jejich vůně.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • k léčbě využíváme hlavně květy a hlízy rostliny
  • desinfekční účinek (antiseptikum)
  • močopudný účinek (diuretikum)
  • změkčuje a zvláčňuje kůži (emoliencium)
  • kožní záněty - vředy, nežity
  • paparicium - zánět nehtu, zánět pokoží kolem nehtu
  • opalování - spálená kůže od sluníčka (např. liliovým olejem /macerát ve slunečnicovém oleji/)

Pěstování lilie a přezimování, zazimování, škůdci lilií

Lilie bělostná, která představuje symbol čistoty a panenství Panny Marie, má velmi výraznou vůni. Tato vysoká květina zůstává v půdě po dlouhé roky, její místo v zahradě proto zvolte uváženě! Zasaďte ji v srpnu nebo v září před tím, než začne růst. Bohatá půda, zavlažování a hnojení nejsou naprostou nezbytností, ale chudá půda také ne! Abyste se o tom přesvědčili, rozhlédněte se po rozlehlých plochách zarostlých bílými liliemi okolo opuštěných statků nebo ve starých farních zahradách. Na začátku vegetačního období si dejte pozor na slimáky, milovníky mladých výhonku. Poté dohlédněte na přítomnost chřestovníčka liliového, toho malého, červeně zbarveného hmyzu, který spadne na zem, jakmile se ho do tknete.
Na listech a květech, které jsou proděravěné a poseté skvrnami, napáchají značné škody! Hmyz „sklízejte" po ránu, kdy je méně hbitý, nebo použijte přírodní insekticid.
Pozor! Do kytic neřezejte kvetoucí stonky až u země, lilii byste ta k odsoudili k smrti (podobné je to i u levandule).

Chřestovníček liliový na liliích - jak se zbavit, vratičový přírodní bio insekticidJak se zbavit chřestovníčků liliových

Chřestovníčky při invazi odstraňte mechanicky (na ruce si navlékněte gumové rukavice, abyste je mohli rozdrtit), nebo v případě hromadné výsadby lilie překryjte „závojem", který zabrání dospělým jedincům naklást na "vaše" lilie vajíčka. Dejte ale pozor, ať zde není pár dobře ukrytých jedinců , kteří právě vyrábějí potomky. Jakmile lilie vystrčí nos ze země, obsypte je kávovou sedlinou, která má repelentní účinek, přitom ale opět ověřte, zda hmyz už nedorazil, a/nebo na listy nastříkejte roztok z vratiče, protože pach této rostliny zamaskuje vůni lilie.  

 

Přezimování, zazimování lilií, kdy přesadit lilie?

Odkvetlé lilie dejte na místo chráněné před deštěm a počkejte, až rostliny zatáhnou (zežloutne nadzemní část), pak stonek opatrně vykruťte. Chcete-li lilie přesadit, pak „ze země do země“, nemusíte je nechávat zasychat jako jiné cibuloviny. Pokud je nádoba dost prostorná a přesazovat nechcete, postavte lilie do studena, kde nemrzne. Nemáte-li ani tuto možnost, pak cibule vyndejte ze země a po očištění je uložte do vlhkých hoblin (pilin) nebo rašeliny. Neměly by v žádném případě přeschnout.
Lilie můžete zkusit přezimovat dokonce i přímo na balkoně: pod nádoby dejte silnější desku polystyrenu a květináče obalte bublinkovou fólií. Další, silnější vrstvou mohou být pomačkané noviny (případně listí) obalené nakonec jutou. A nezapomeňte – zemina nesmí přeschnout ani v zimě! 

 

Účinky lilie na zdraví

Kdysi byla používanou částí hlíza povařená v mléku nebo i ve vodě, podrcená a přikládaná ve formě zábalů při léčení kožních zánětů, vředů, nežitů a panaricia (zánět v okolí nehtu). Ještě před několika desetiletími se kupovaly liliové hlízy macerované v oleji nebo v pálence jednoduše v lékárně!

Přípravky z lilie zjemňují a zklidňují kůži spálenou od sluníčka. K léčbě se používají především květy a hlízy. Liliový olej, který je často velmi drahý, se získává prostým macerováním (louhováním) květů ve slunečnicovém oleji. 

 

Recepty

Pleťová voda pro citlivou suchou pleť

  • 5 květů bílé lilie
  • 200 ml pramenité nebo měkké vody

Vodu přiveďte k varu. Vhoďte do ní květy. Přikryjte, stáhněte z ohně, nechejte 1 hodinu louhovat a pak přeceďte . Tuto pleťovou vodu lze 4 až 5 dnů uchovávat v ledničce.

Pleťová voda proti vráskám

  • 3 liliové květy (Lilium candidum)
  • 3 červené růže (Rosa gallica)
  • 250 ml pramenité nebo měkké vody

V hoďte květy do vařící vody. 10 minut povařte na mírném ohni, překryjte, stáhněte z ohně a nechejte 2 hodiny louhovat. Přeceďte a nechejte vychladnout. V ledničce uchovávejte 4 až 5 dnů. Tuto pleťovou vod u kdysi používaly dámy na dvoře Ludvíka XIV.

 

Pověra

Poničit, ulomit nebo ještě hůř pošlapat lilii nosí neštěstí. Pokud se navíc tohoto činu dopustí muž, hrozí ženám jeho rodiny, že povedou zhýralý život.

 

Zajímavost

Lilie nepředou"... Toto starodávné rčení znamená, že ve Francii podle salického zákona, vylučujícího nástupnictví po přeslici, nemohly na trůn nastoupit ženy.

 

 


Související pojmy:

 pěstování ► eshop ► zlatohlavá ► khousnoutdinová ► po odkvětu ► cibulkonosná ► mast ► liliový olej ► na zahradě ► královská ► skautská ► zazimování a přezimování ► sázení ► cibule ► jak pěstovat ► obchod ► koupit ► je lilie jedovatá ► orientální ► výsadba ► množení ► prodej ► jak se starat o lilie v květináči ► kdy přesadit