Laskavec amarantus účinky na zdraví použití užívání využití pěstováníLaskavec, latinsky amaranthus (např. červenoklasý - hypochondriacus, ocasatý - caudatus ad.) - kytice, zapékané mísy a saláty trochu udržují jeho rychle se množící populaci v mezích. Existuje několik odrůd této ozdobné rostliny, které jsou pěstovány v zahradách pro jejich pozoruhodné klasovité květy, ale také jako zelenina pro své listy a zrníčka. Zelenavý nablýskaný laskavec se bez pozvání vloudí do obdělávaných zahrad a polí, kde je často považován za morovou ránu a nazýván „plevelem".


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • svědění
  • průjem
  • úplavice
  • ekzémy
  • silná menstruace
  • krvácení z konečníku
  • celiakie - neobsahuje lepek - vhodný na bezlepkové pečivo
  • protizánětlivý účinek
  • kosmetické využití - mastná pokožka, mastná pleť

 Pěstování laskavce

Laskavec červenoklasý (Amaranthus hypochondriacus) a ocasatý (Amaranthus caudatus) je velmi spokojený, pokud je na počátku růstu jednou či dvakrát zaštípnutý. Rostliny pak jsou rozložitější a dostaneme jedince s několika vrcholky.
Přizpůsobí se všem podmínkám. Jsou skromní a žijí prakticky bez vody, v chudé půdě, ale v zemině obohacené kompostem a rozloženým hnojem budou rozhodně více barvité a statnější.Většina menších odrůd také snáší pěstování v květináči.

Rychle rostoucí rostlina

Zvláštní fotosyntéza laskavců umožňuje jejich rychlý a silný růst. Během krátkého vegetačního období mohou s trochou vody a bez ošetřování a hnojení dorůst do mohutné velikosti a plodit zrna, která potěší člověka i ptactvo.

Jsou tak dokonalou rostlinou pro přírodní zahrady!

 

Účinky na zdraví, použití, využítí laskavce

Laskavec je tradičně používán v boji proti svědění, průjmu, úplavici, ekzémům, silné menstruaci a krvácení z konečníku. Neobsahuje lepek, ale přitom je bohatý na proteiny, minerály, vitaminy a stopové prvky. Je tudíž kvalitní potravinou pro osoby postižené břišními chorobami nebo alergiem i na cereální bílkoviny.
Laskavec ocasatý (Amaranthus caudutus) je v současnosti používán v evropském kosmetickém průmyslu při péči o pleť.

 

KUCHYNĚ

Využití v kuchyni, kulinářské využití semínek laskavce

Listy laskavce lze použít ve stejných pokrmech ja ko špenát, smažená zelenina, polévky... 

Bílá zrnka laskavce ve skutečnosti nejsou obilninami, ale dají se tak použít. Asi třicet minut je vařte ve vroucí vodě (na 2 až 3 díly vody 1 díl zrníček) a konzumujte jako obilniny. Vaření dobře snáší. Jejich jemná chuť se dobře snoubí jak se solí, tak i s cukrem.

Uvařené a smíchané s trochou medu, javorového sirupu nebo melasou, vytvarované do kuliček a obalené v mandlovém prášku nebo strouhaném kokosovém ořechu jsou originální a zdravou pochoutkou.

Můžete je opražit: horká pánev, trocha oleje a prásk!!! - máme pukance.

Laskavcová mouka neobsahující lepek

Mouka z laskavce dodá moučníkům vlhkost a tím je zjemní. Tato mouka neobsahuje lepek, a tak při pečení nenakyne. Samotná je ideální k přípravě trvanlivého pečivá, jakými jsou máslové sušenky, palačinky nebo vafle, ale při přípravě chlebíčků a kynutých koláčů ji musíme smíchat s pšeničnou moukou.

KOSMETIKA

Tělový peeling pro všechny druhy pokožky

  • 7 sklenice amarantových zrníček
  • 7 sklenice pšeničných otrub
  • 7 polévková lžíce medu
  • teplá voda nebo levandulový odvar

Všechny přísady vymíchejte na kašovitou, ale ne tekutou směs, tou masírujte pokožku. Poté opláchněte.

 

Jemný peeling na normální a/nebo mastnou pokožku

  • 3 polévkové lžíce amarantových zrníček
  • 2 polévkové lžíce jedlé sody
  • 7 sklenice odvaru z tymiánu nebo šalvěje

Amarantová zrníčka smíchejte s jedlou sodou. Postupně přidávejte vybraný odvar, až získáte vláčnou, ale ne tekutou směs. Naneste na omytý obličej a krk.
Drobnými kruhovitými pohyby jemně masírujte bez přílišného tlačení. Opláchněte vodou a naneste o b vyklou pleťovou vodu a krém.

Laskavec - lidové pověry

  • Laskavec jako solární rostlina je určen k tomu, aby sloužil coby amulet, který musí být natrhán v pátek. Kromě vojenské slávy zaručí úspěch v konání těch, jež ho nosí dobře schovaný pod oblečením.
  • Laskavec je rovněž spjatý s pohřebními rituály. Je pálen u lože umírajících nebo za mrtvé, aby jim přinesl věčný klid či nesmrtelnost na onom světě. 

 


Související fráze:

rostlina ► krvavý ► hrubozel ► v křížovce ► trojbarevný ► peruánský ► jedlý ► pěstování ► množení ► rozmnožování ► semena semínka ► zasmušilý ► ohnivý ► jak usušit ► srstnatý ► sazenice ► trikolor ► zelený ► osivo ► latnatý ► krmný ► mouka ► sušení ► užití ► bílý ► pelmerův ► převislý ► usušený ► zrnový ► klus ► modrý ► jak sadit jak zasadit ► zelenoklasý ► žmindovitý ► jedlý ► ohnutý ► likvidace ► herbicid ► jak zlikvidovat ► likvidace ► plevel ► afrodisiakum ► janečka