Hvozdík karafiát účinky na zdraví co léčí použití využití pěstováníHvozík, karafiát (latinsky diathus) - pro bylinkové zahrady např. ve Francii jsou odolné a víceleté hvozdíky typické již dlouhá staletí, přestože kvetou jen krátce. Existuje tolik druhů, že mohou kvést na naši zahradě několik měsíců po sobě. Hvozdíky působně vyrovnané podél cestiček v době květu příjemně voní a po odkvětu stále vytvářejí hezkou obrubu.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • povzbuzující účinek na nervový systém
  • kosmetické využití

Pěstování

Hvozdíky bradaté se výborně hodí k pěstování v květináči nebo na záhonech. Hvozdíky mohou být vysévány na jaře nebo v létě a na trvalé stanoviště se vysazují na podzim. Dokonale jim vyhovuje dobře odvodněná půda s neutrální, ba dokonce lehce vápenitou zeminou. Všechny hvozdíky milují slunce a je třeba je chránit před silným větrem.
Jeden z nejznámějších, hvozdík zahradní neboli karafiát (Dianthus caryophyllus) předal svým potomkům potřebu slunce a tepla: je zbytečné jej vysazovat na vlhké stinné místo, nahněvá se na vás tak, že odmítne vykvést a zahyne.

 

Nemoc hvozíku - sněť

Postřiky odvarem z křenu zabrání tomu, aby byly vaše hvozdíky napadeny snětí, která může při velkých atacích zahubit ty nejslabší.

 

Pověry

  • Karafiát nošený v knoflíkové dírce v úterý bude na újmu obchodu.
  • Karafiáty značí něžnou lásku, jsou-li bílé či růžové, a lásku vášnivou, pokud jsou červené.

 

Zajímavost

Z 19. století pochází zvyk, na základě kterého se nesmí hercům dávat karafiáty. Herci totiž měli angažmá na dobu jednoho roku. Pokud chtěl ředitel divadla obnovit smlouvu, nechal herci poslat růže, pokud ve spolupráci nechtěl pokračo vat, poslal náruč karafiátů.

 

Účinky hvozdíku na zdraví

Kdysi sloužíval hvozdík alpínský k dochucování vín a posilujících nápojů. Tyto směsi měly povzbuzující účinek na nervový systém. Vůně květu rovněž sloužila k přebití nepříjemné chuti některých lékařských přípravků!

 

Kosmetika

Výtažek z hvozdíku je produkt stejně drahý jako růžová esence! Používá se v nepatrném množství v několika velkých značkách parfémů. Pěny do koupele a další mýdla, dokonce i toaletní vody s karafiátovou vůní z něj vidí sotva koneček okvětního lístku: vůně je přenášena syntetickými molekulami, což je o důvod víc, proč používat hvozdíky z vlastní zahrádky!

 

Pročišťující a zpevňující toaletní ocet nejen na zpevnění vlasů

  • 3 velké hrsti velmi aromatických okvětních plátků červených hvozdíků
  • 1 litr bio jablečného octa

Po dobu 15 dní nechejte květy macerovat v octu. Přeceďte. Toaletní ocet mimo čisticích a zpevňujících účinků neutralizuje vodní kámen. Lze jej uchovávat přibližně 1 rok na stinném a chladném místě.  Můžete rovněž smíchat 100 ml octa s 900 ml vody a použít například k poslednímu opláchnutí vlasů.

 

Jemná pleťová voda pro všechny typy pleti

  • 2 hrsti hvozdíkových květů (bez zelených částí
  • 250 ml pramenité nebo měkké vody

Květy vhoďte do vařící vody. Nechejte 30 minut louhovat. Přeceďte tuto příjemně voňavou pleťovou vodu a použijte k opláchnutí po čisticím mléku. Lze uchovávat 4 až 5 dnů v ledničce.

 

Využití v kuchyni

Čerstvé nebo sušené okvětní plátky s vůní hřebíčku se používají do salátů a slaných jídel, ale také k ochucení cukru, oleje nebo octa. Čerstvými okvětními plátky nebo krystalizovaným i v cukru lze mimoto ozdobit koláče. Tento květ rovněž provoní sirupy, vína a likéry. Nicméně pozor, musíte z něj od stranit hořkou bílou spodní část.

 

Ratafija z hvozdíků

  • 1 kg okvětních plátků z hvozdíku
  • 4 g skořice
  • 4 g hřebíčku
  • 7 kg práškového cukru
  • 4 litry 60% pálenky
  • 1 litr vody

Z hvozdíku odstraňte bílé části. Okvětní plátky nechejte 15 dní macerovat v pálence s rozdrcenou skořicí a hřebíčkem. Přeceďte. Přiveďte vodu k varu, přidejte cukr a povařte na silném plameni 5 minut. Počkejte, až sirup vychladne, a smíchejte ho s pálenkou s hvozdíky. Vlijte do láhve a nechejte 3 měsíce odležet. Tuto ratafiji lze uchovávat po dobu 1 roku.

 


Související pojmy:

pěstování ► bradatý ► kropenatý ► kartouzek ► čínský ► sivý ► bradatý ► pérovitý ► moravský ► vousatý ► svazčitý ► převislý ► plnokvětý ► lesklý ► přezimování ► zazimování ► dianthus ► alplský ► jak pěstovat ► slzičky ► semana ► semínka ► sazenice ► pink kisses ► skalkový ► trpasličí ► Lumnitzerův ► tyrolský ► lesní ► lokalita na pěstování ► jakou půdu má rád