Kapradina účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKapradina (latinsky polypodium vulgare, pteris aquilina, Osmunda regalis) - jak jsou nádherné ty živé památky starověku. Je příjemné pozorovat, jak jejich zahnuté konce vylézají ze země a rozvíjejí se. Rostlina je přizpůsobivá a často zkrášlí kout, který je pro mnoho rostlin velmi vlhký či příliš tmavý, ale to není důvod, abyste tam na ni zapomněli!


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • odčervení, střevní červ, střevní červi, tasemnice
  • zlepšeuje trávení (purgativum)
  • podporuje tvorbu a odchod žluči (prevence žlučových kamenů a žlučového bláta) - cholagogum
  • dna (artritis uratica)
  • pohmožděniny
  • otlaky chodidel při dlouhém chození

Účinky na zdraví

Některé druhy byly již v antice používány k vypuzování střevních červů a zvláště tasemnice, ale také jako purgativum (zlepšuje trávení podporou odvodu tráveniny ze střeva) a cholagogum (podporuje odvádění žluči) nebo obklady z odvaru při léčbě dny, pohmožděnin a otlaků nohou u velkých chodců.

Kapradiny byly v 18. století ve velké oblibě díky švýcarskému lékaři Peschierovi, který léčil výtažky z čerstvých rostlin. Přesto se z důvodu přílišné toxicity pro játra upustilo od vnitřního lékařského užívání hasivky orličí (Pteris aquilina). Až později se zjistilo, že jedovaté jsou vzrostlé listy, nikoliv malé ze země čouhající čerstvé lístky.

V současnosti se v lékárnách prodává přípravek obsahující osladič, určený pro boj s funkčními střevními poruchami.

 

Šampóny, pleťové vody ... ale kapradinová vůně kapradinu neobsahuje.

Několik málo výrobců kosmetiky používá výtažek z kapradiny ve složení šamponů a pleťových vod. Nedychtěte ale po parfému s kapradinovou vůní! Tento fantaskní název se nepřičítá vůni výše zmíněných rostlin. Jedná se zpravidla o souhru vytvořenou z výtažku z levandule, větvičníku slívového, kumarinu a bergamoty, ale ne z kapradiny!

 

Pěstování kapradiny

Pěstování je velmi lehké: půda bohatá na humus a vodu! Od jeleního jazyku (15 až 20 cm výšky) po podezřeň královskou (1 až 1,5 metru výšky), považovanou za nejkrásnější z kapradin, je výběr široký a uzpůsobí se vašemu vkusu. Většina kapradí má ráda stín nebo polostín. Osladič i přesto snáší slunce a sucho. V lesích mohou kapradiny poskytovat přístřeší mnoha klíšťatům. Dejte pozor, ať si je nedonesete do své zahrady!

Pokojové a venkovní kapradiny

Venkovní kapradiny jsou na rozdíl od těch v květináčích, pěstovaných ve vytápěných bytech, členy velké čeledi! Hodí se hlavně jako ozdoba okrajů vodních ploch, vlhkých a tmavých koutů, a vytvářejí romantická spojení s květinami a starými kameny.

 

Zdroj mulče a odpuzovač na běláska zeleného

Kapradiny poskytují obecně zahradám a zejména jahodníkům vynikající mulč. Kapradina jinak přitahuje a přirozeně hubí břichonožce. Navíc zápach tohoto mulče po několik dní odpuzuje motýla, který se jmenuje bělásek zelený.

 

Kapradinová jícha proti hlemýžďům a slimákům z kapradiny

Natrhejte v mlází hasivku orličí, když má zelené a dobře rozvinuté listy. 1 kg čerstvých listů (nebo 150 g, jsou-li sušené) nechejte po deset dnů macerovat v 10 l dešťové vody. Přeceďte. Tento přípravek lze uchovávat několik měsíců mimo dosah světla a tepla. Na listy ho stříkejte zředěný (0,5 l na 4,5 l vody) co 3 až 4 dny, dokud parazité nezmizí.

 

Pozor - některé kapradiny jsou jedovaté!

V kuchyni nelze používat všechny kapradiny. Většina se konzumuje pouze vařená, některé jsou toxické a u ostatních se předpokládá, že jsou karcinogenní. Jakmile se výtrusný list rozvine, většina druhů přestane být poživatelná. Je tudíž obezřetné vyhnout se jejich konzumaci, pokud si nejste naprosto jistí druhem a obdobím sklizně.

 

Využití v kuchyni

Z kapradinových oddenků se kdysi dělal prášek, který smíchaný s moukou z obilnin sloužil k výrobě chleba. Tento kapradinový chléb, základ potravy, přetrvával v mnohých francouzských krajích až do 19. století (v obdobích, kdy byla nouze o základní potraviny). Mladé jarní výtrusné listy kapradiny se jedí odjakživa. Tento zvyk, dobře ustálený ve Skandinávii, střední Evropě, Rusku, Asii, Spojených státech a Kanadě, je v současnosti trochu pozapomenutý ve zbytku Evropy. Nasládlé oddenky se kdysi používaly k ochucení cukrovinek. Ještě donedávna byl pochoutkou pro uličníky v krátkých kalhotách.

 

RECEPTY

Kapradinové výhonky - recept, příprava

  • 1 kg velmi mladých výhonků hasivky orličí
  • 1 miska popelu ze dřeva
  • 2 l vody

Povařte popel v 1 litru vody. Když voda vaří klokotem, přidejte kapradinové výhonky. Jakmile voda začne vařit, povařte 5 minut, pak nechejte okapat. Opláchněte. Povařte dalších 15 minut v čisté vodě. Nechejte okapat. Výhonky pojídejte neochucené, osmahnuté na másle, se zálivkou nebo zalité bešamelovou omáčkou.
Starodávné vaření v popelu dělá výhonky stravitelnějšími.

Pyré z hasivky

  • 800 g oddenků hasivky orličí
  • 400 g brambor
  • voda
  • sůl
  • máslo nebo sladká smetana

Oškrábejte oddenky a brambory. Povařte je přibližně 20 minut ve slané vodě. Rozemelte je v mlýnku na zeleninu. Podávejte s trochou másla nebo sladké smetany.