Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Kapradina účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKapradina (latinsky polypodium vulgare, pteris aquilina, Osmunda regalis) - jak jsou nádherné ty živé památky starověku. Je příjemné pozorovat, jak jejich zahnuté konce vylézají ze země a rozvíjejí se. Rostlina je přizpůsobivá a často zkrášlí kout, který je pro mnoho rostlin velmi vlhký či příliš tmavý, ale to není důvod, abyste tam na ni zapomněli!



Účinky rostliny:

  • odčervení, střevní červ, střevní červi, tasemnice
  • zlepšeuje trávení (purgativum)
  • podporuje tvorbu a odchod žluči (prevence žlučových kamenů a žlučového bláta) - cholagogum
  • dna (artritis uratica)
  • pohmožděniny
  • otlaky chodidel při dlouhém chození

Účinky na zdraví

Některé druhy byly již v antice používány k vypuzování střevních červů a zvláště tasemnice, ale také jako purgativum (zlepšuje trávení podporou odvodu tráveniny ze střeva) a cholagogum (podporuje odvádění žluči) nebo obklady z odvaru při léčbě dny, pohmožděnin a otlaků nohou u velkých chodců.

Kapradiny byly v 18. století ve velké oblibě díky švýcarskému lékaři Peschierovi, který léčil výtažky z čerstvých rostlin. Přesto se z důvodu přílišné toxicity pro játra upustilo od vnitřního lékařského užívání hasivky orličí (Pteris aquilina). Až později se zjistilo, že jedovaté jsou vzrostlé listy, nikoliv malé ze země čouhající čerstvé lístky.

V současnosti se v lékárnách prodává přípravek obsahující osladič, určený pro boj s funkčními střevními poruchami.

 

Šampóny, pleťové vody ... ale kapradinová vůně kapradinu neobsahuje.

Několik málo výrobců kosmetiky používá výtažek z kapradiny ve složení šamponů a pleťových vod. Nedychtěte ale po parfému s kapradinovou vůní! Tento fantaskní název se nepřičítá vůni výše zmíněných rostlin. Jedná se zpravidla o souhru vytvořenou z výtažku z levandule, větvičníku slívového, kumarinu a bergamoty, ale ne z kapradiny!

 

Pěstování kapradiny

Pěstování je velmi lehké: půda bohatá na humus a vodu! Od jeleního jazyku (15 až 20 cm výšky) po podezřeň královskou (1 až 1,5 metru výšky), považovanou za nejkrásnější z kapradin, je výběr široký a uzpůsobí se vašemu vkusu. Většina kapradí má ráda stín nebo polostín. Osladič i přesto snáší slunce a sucho. V lesích mohou kapradiny poskytovat přístřeší mnoha klíšťatům. Dejte pozor, ať si je nedonesete do své zahrady!

Pokojové a venkovní kapradiny

Venkovní kapradiny jsou na rozdíl od těch v květináčích, pěstovaných ve vytápěných bytech, členy velké čeledi! Hodí se hlavně jako ozdoba okrajů vodních ploch, vlhkých a tmavých koutů, a vytvářejí romantická spojení s květinami a starými kameny.

 

Zdroj mulče a odpuzovač na běláska zeleného

Kapradiny poskytují obecně zahradám a zejména jahodníkům vynikající mulč. Kapradina jinak přitahuje a přirozeně hubí břichonožce. Navíc zápach tohoto mulče po několik dní odpuzuje motýla, který se jmenuje bělásek zelený.

 

Kapradinová jícha proti hlemýžďům a slimákům z kapradiny

Natrhejte v mlází hasivku orličí, když má zelené a dobře rozvinuté listy. 1 kg čerstvých listů (nebo 150 g, jsou-li sušené) nechejte po deset dnů macerovat v 10 l dešťové vody. Přeceďte. Tento přípravek lze uchovávat několik měsíců mimo dosah světla a tepla. Na listy ho stříkejte zředěný (0,5 l na 4,5 l vody) co 3 až 4 dny, dokud parazité nezmizí.

 

Pozor - některé kapradiny jsou jedovaté!

V kuchyni nelze používat všechny kapradiny. Většina se konzumuje pouze vařená, některé jsou toxické a u ostatních se předpokládá, že jsou karcinogenní. Jakmile se výtrusný list rozvine, většina druhů přestane být poživatelná. Je tudíž obezřetné vyhnout se jejich konzumaci, pokud si nejste naprosto jistí druhem a obdobím sklizně.

 

Využití v kuchyni

Z kapradinových oddenků se kdysi dělal prášek, který smíchaný s moukou z obilnin sloužil k výrobě chleba. Tento kapradinový chléb, základ potravy, přetrvával v mnohých francouzských krajích až do 19. století (v obdobích, kdy byla nouze o základní potraviny). Mladé jarní výtrusné listy kapradiny se jedí odjakživa. Tento zvyk, dobře ustálený ve Skandinávii, střední Evropě, Rusku, Asii, Spojených státech a Kanadě, je v současnosti trochu pozapomenutý ve zbytku Evropy. Nasládlé oddenky se kdysi používaly k ochucení cukrovinek. Ještě donedávna byl pochoutkou pro uličníky v krátkých kalhotách.

 

RECEPTY

Kapradinové výhonky - recept, příprava

  • 1 kg velmi mladých výhonků hasivky orličí
  • 1 miska popelu ze dřeva
  • 2 l vody

Povařte popel v 1 litru vody. Když voda vaří klokotem, přidejte kapradinové výhonky. Jakmile voda začne vařit, povařte 5 minut, pak nechejte okapat. Opláchněte. Povařte dalších 15 minut v čisté vodě. Nechejte okapat. Výhonky pojídejte neochucené, osmahnuté na másle, se zálivkou nebo zalité bešamelovou omáčkou.
Starodávné vaření v popelu dělá výhonky stravitelnějšími.

Pyré z hasivky

  • 800 g oddenků hasivky orličí
  • 400 g brambor
  • voda
  • sůl
  • máslo nebo sladká smetana

Oškrábejte oddenky a brambory. Povařte je přibližně 20 minut ve slané vodě. Rozemelte je v mlýnku na zeleninu. Podávejte s trochou másla nebo sladké smetany.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

horečka   nemoc   babské rady   tinktura   kontraindikace   akné   sliznice   keř   Zentrich   pupen   kapsaicin   Janča   Paracelsus   Mattioli   nohy   výroba   Avicena   Moučka   použití   angína   bylina   brnění   ledvin   nežádoucí   zalijeme   pěstování   hemoroid   mateřské   zrak   opar   astma   vliv   osteoporóza   kůra   roztroušená   katar   slezina   choroba   slezina   strom   sirup   obsahuje   obsažené   vlas   neht   dna   chřipka   kontraindikace   účinek   mrtvice   močopudný   Váňa   rýma   nachlazení   recept   zelenina   horké   vřed   tlak   stonek   Galenos   ovoce   zdraví   bolest   srdce   antibiotik   olej   průjem   víno   artróza   krvácení   alergie   minut   sval   Materia medica   hemeroid   rostlina   účinky   žlučník   chladné   koupel   odvar   krk   vitamin   děti   kvasinky   zlomenin   sušení   kořen   slinivka   návod   studené   střev   kornatění   kameny   list   indikace   viry   využití   bylinná směs   zelina   dásně   vitamín   prášek   trávicí   hlavy   kůže   pálení   revma   játra   kloub   šlacha   končetina   plíseň   pijeme   metabolismus   komplikace   Zentrich   fermentace   menstruační   žaludek   jaterní   Janča   inhalace   mensturace   stvol   nať   houba   zpracování   sběr   ruka   Treben   užití   plísně   kolika   štítná   čaj   chřipka   játra   abytyše Hildegarda   zácpa   Podhorná   hlas   migrén   postup   arteriskleróza   epilepsie   písek   kojenec   noha   premenstruační   fytoterapie   bylinka   zápal   stonek   teplé   nálev   řídnutí kostí   vývar   ateroskleróza   květ   zánět  

Počet stránek ve webu:

3374

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online