Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE
stevie-sladka-rostlina-ktera-mozna-nahradi-sladidlaNajdeme v rostlinné říši sladidlo, které bychom mohli používat s čistým svědomím? Cukry jsou pro rostliny základní zásobní látkou, Zajímavé je, že cukry dokážou vyrábět jenom rostliny. Živočichové tohle nedokážou, proto je musí získávat ze své potravy. Během historie člověk postupně zjistil, že druhů, které cukrů obsahují větší množství, je víc, a začal je ve větším množství využívat.


Na celé zeměkouli lidé spotřebují ve své stravě tuny fruktózy, která prokazatelně poškozuje zdraví (článek o vlivu fruktózy na lidské zdraví je zde). Jak to vyřešit? Mohla by pomoci mexická agáve? Ne. Obsahuje vysoký podíl fruktózy – až 50 gramů na 100 gramů sirupu. Nebo třeba javorový sirup? Bohužel také nikoli. Z 60 % obsahuje sacharózu.

 

 

 

 

VELKÝ ČLÁNEK O STÉVII A JEJICH ÚČINCÍCH NA LIDSKÉ ZDRAVÍ A O JEJÍM PĚSTOVÁNÍ PUBLIKOVANÝ NA KONCI ROKU 2017 JE ZDE.

 

 

 

 

Starý text:

Téměř zázračná stévie

V poslední době se hodně mluví o stévii, odborně stevia rebaudiana, hvězdnicovitá rostlina. Původně pochází s Paraguaje. Obsahuje látku zvanou steviosid, který je až třistakrát sladší než řepný cukr sacharóza. Velká výhoda této rostliny je právě to, že látka, která je sladká (steviosid), je necukerné povahy a v lidském těle se vůbec nerozkládá a vůbec není trávena a prochází traktem v nezměněné podobě. Takže my vlastně jediné, co z toho máme, je ta sladká chuť, ale ani jediná kalorie navíc.

Tato rostlina má i léčivé účinky. Zvyšuje citlivost na inzulin a po jídle snižuje množství glukózy v krvi. Udává se, že působí příznivě i na hladinu cukru v játrech a povzbuzuje činnost slinivky břišní. Na rozdíl od cukru má antibakteriální a hojivé vlastnosti. Má dobrý vliv na sliznici dutiny ústní a zuby (na rozdíl od klasických cukrů).

Výroba extraktu ze stévie

Zajímá vás, jak získat steviosidy ze stévie? Jednoduše. Extrakcí. V domácích podmínkách vám mohu nabídnout dvě základní varianty: extrahování do vody, a potom v alkoholu. Extrakce do vody je úplně jednoduchá a hlavně dostupná. Stačí k tomu voda a sušené listy stévie. Je úplně jedno, zda jsou drcené nebo celé.

Nejprve necháme uvařit půllitr vody. Ve varné konvici nebo na plotně. V tom případě v nerezovém hrnci. Vodu necháme chvíli odstát, aby nebyla vroucí. Budeme ji totiž přelévat do porcelánové, skleněné nebo plastové nádoby. Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny hrnku až jeden hrnek sušené stévie. A pozor – důkladně promíchejte. Nechte dva dny odstát. A během těchto dvou dnů občas promíchejte. Během těchto dvou dní probíhá ve vodě louhování sladkých šťáv z listů stévie. Před scezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již směs nemíchejte. Vezměte čistou láhev, vypláchnutou horkou vodou. Přes jemné sítko, filtr nebo čistý kapesník extrakt přefiltrujte. Láhev dobře uzavřete a uložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu.

Pěstování stévie

Pěstovat stévii je úplně jednoduché. Stačí dvě hlavní věci: světlo a teplo. V zimě stévie přezimuje v místnosti, kde musí být minimálně 5 až 10 °C. V zimě také shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny. No a důležité je také pořádně, důkladně zalévat, aby hlína byla stále vlhká. 

Množení stévie řízkováním koženů nebo odnožemi

Stévie se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, nebo odnožemi. Nať se sklízí dva až třikrát za sezónu seřezáním. Většinou se pak suší. Rostlina zanedlouho obrazí novými stonky a listy.

Poznatky o pěstování stévie se nám ještě budou hodit. Vědci ve Spojených státech totiž nedávno srovnávali metabolizmus fruktózy s metabolizmem etanolu. Zjistili, že nadměrný přísun fruktózy způsobuje stejné problémy, jako alkohol. Fruktóza pouze nevyvolává opilost. Vědci proto začali bít na poplach a požadují omezení spotřeby cukru. Dokládají, že by se cukry, které jsou silně návykové, měly danit úplně stejně jako alkohol nebo tabák.

 


Spolupráce:

Mgr. Tomáš Procházka, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK v Praze

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

použití   Podhorná   babské rady   stonek   fermentace   vývar   hemoroid   slezina   trávicí   bolest   astma   zlomenin   katar   viry   zánět   vitamín   zrak   zácpa   kameny   stvol   sběr   kloub   játra   slinivka   obsahuje   kolika   účinek   tlak   srdce   ateroskleróza   močopudný   účinky   jaterní   písek   krvácení   kvasinky   Zentrich   kontraindikace   plísně   kojenec   zpracování   krk   alergie   Galenos   zápal   postup   osteoporóza   kontraindikace   prášek   užití   návod   Mattioli   recept   ledvin   horečka   plíseň   žaludek   hlavy   tinktura   Paracelsus   výroba   list   mateřské   kapsaicin   průjem   Treben   studené   bylinná směs   stonek   houba   pijeme   mrtvice   mensturace   kůže   slezina   rostlina   epilepsie   bylinka   Váňa   olej   zdraví   sirup   minut   kůra   kornatění   rýma   hemeroid   fytoterapie   štítná   abytyše Hildegarda   Janča   Avicena   premenstruační   indikace   sušení   ruka   víno   hlas   žlučník   strom   pupen   děti   roztroušená   chřipka   kořen   květ   inhalace   Zentrich   zelina   vřed   menstruační   chladné   bylina   vlas   brnění   nachlazení   pěstování   akné   dna   koupel   keř   vitamin   horké   zalijeme   sliznice   dásně   nežádoucí   ovoce   angína   řídnutí kostí   nemoc   arteriskleróza   odvar   antibiotik   metabolismus   čaj   nohy   játra   Janča   končetina   Materia medica   opar   vliv   chřipka   zelenina   obsažené   Moučka   pálení   využití   komplikace   střev   šlacha   migrén   nať   nálev   teplé   revma   sval   neht   choroba   noha   artróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online