Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE
stevie-sladka-rostlina-ktera-mozna-nahradi-sladidlaNajdeme v rostlinné říši sladidlo, které bychom mohli používat s čistým svědomím? Cukry jsou pro rostliny základní zásobní látkou, Zajímavé je, že cukry dokážou vyrábět jenom rostliny. Živočichové tohle nedokážou, proto je musí získávat ze své potravy. Během historie člověk postupně zjistil, že druhů, které cukrů obsahují větší množství, je víc, a začal je ve větším množství využívat.


Na celé zeměkouli lidé spotřebují ve své stravě tuny fruktózy, která prokazatelně poškozuje zdraví (článek o vlivu fruktózy na lidské zdraví je zde). Jak to vyřešit? Mohla by pomoci mexická agáve? Ne. Obsahuje vysoký podíl fruktózy – až 50 gramů na 100 gramů sirupu. Nebo třeba javorový sirup? Bohužel také nikoli. Z 60 % obsahuje sacharózu.

 

 

 

 

VELKÝ ČLÁNEK O STÉVII A JEJICH ÚČINCÍCH NA LIDSKÉ ZDRAVÍ A O JEJÍM PĚSTOVÁNÍ PUBLIKOVANÝ NA KONCI ROKU 2017 JE ZDE.

 

 

 

 

Starý text:

Téměř zázračná stévie

V poslední době se hodně mluví o stévii, odborně stevia rebaudiana, hvězdnicovitá rostlina. Původně pochází s Paraguaje. Obsahuje látku zvanou steviosid, který je až třistakrát sladší než řepný cukr sacharóza. Velká výhoda této rostliny je právě to, že látka, která je sladká (steviosid), je necukerné povahy a v lidském těle se vůbec nerozkládá a vůbec není trávena a prochází traktem v nezměněné podobě. Takže my vlastně jediné, co z toho máme, je ta sladká chuť, ale ani jediná kalorie navíc.

Tato rostlina má i léčivé účinky. Zvyšuje citlivost na inzulin a po jídle snižuje množství glukózy v krvi. Udává se, že působí příznivě i na hladinu cukru v játrech a povzbuzuje činnost slinivky břišní. Na rozdíl od cukru má antibakteriální a hojivé vlastnosti. Má dobrý vliv na sliznici dutiny ústní a zuby (na rozdíl od klasických cukrů).

Výroba extraktu ze stévie

Zajímá vás, jak získat steviosidy ze stévie? Jednoduše. Extrakcí. V domácích podmínkách vám mohu nabídnout dvě základní varianty: extrahování do vody, a potom v alkoholu. Extrakce do vody je úplně jednoduchá a hlavně dostupná. Stačí k tomu voda a sušené listy stévie. Je úplně jedno, zda jsou drcené nebo celé.

Nejprve necháme uvařit půllitr vody. Ve varné konvici nebo na plotně. V tom případě v nerezovém hrnci. Vodu necháme chvíli odstát, aby nebyla vroucí. Budeme ji totiž přelévat do porcelánové, skleněné nebo plastové nádoby. Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny hrnku až jeden hrnek sušené stévie. A pozor – důkladně promíchejte. Nechte dva dny odstát. A během těchto dvou dnů občas promíchejte. Během těchto dvou dní probíhá ve vodě louhování sladkých šťáv z listů stévie. Před scezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již směs nemíchejte. Vezměte čistou láhev, vypláchnutou horkou vodou. Přes jemné sítko, filtr nebo čistý kapesník extrakt přefiltrujte. Láhev dobře uzavřete a uložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu.

Pěstování stévie

Pěstovat stévii je úplně jednoduché. Stačí dvě hlavní věci: světlo a teplo. V zimě stévie přezimuje v místnosti, kde musí být minimálně 5 až 10 °C. V zimě také shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny. No a důležité je také pořádně, důkladně zalévat, aby hlína byla stále vlhká. 

Množení stévie řízkováním koženů nebo odnožemi

Stévie se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, nebo odnožemi. Nať se sklízí dva až třikrát za sezónu seřezáním. Většinou se pak suší. Rostlina zanedlouho obrazí novými stonky a listy.

Poznatky o pěstování stévie se nám ještě budou hodit. Vědci ve Spojených státech totiž nedávno srovnávali metabolizmus fruktózy s metabolizmem etanolu. Zjistili, že nadměrný přísun fruktózy způsobuje stejné problémy, jako alkohol. Fruktóza pouze nevyvolává opilost. Vědci proto začali bít na poplach a požadují omezení spotřeby cukru. Dokládají, že by se cukry, které jsou silně návykové, měly danit úplně stejně jako alkohol nebo tabák.

 


Spolupráce:

Mgr. Tomáš Procházka, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK v Praze

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

zelenina   koupel   sval   Váňa   průjem   kojenec   artróza   migrén   kontraindikace   plíseň   strom   ledvin   slinivka   slezina   zápal   neht   písek   hlavy   kořen   ovoce   choroba   bylinná směs   kapsaicin   krvácení   zlomenin   zrak   játra   Materia medica   fermentace   keř   noha   horké   účinek   Zentrich   rostlina   horečka   brnění   Mattioli   menstruační   tlak   nálev   fytoterapie   kameny   bylinka   sirup   jaterní   kornatění   viry   vlas   účinky   prášek   zácpa   stonek   výroba   štítná   řídnutí kostí   vliv   premenstruační   květ   list   indikace   užití   revma   kvasinky   roztroušená   teplé   kůra   minut   zpracování   kloub   ruka   stvol   arteriskleróza   chřipka   pupen   sliznice   střev   dásně   bolest   hemeroid   sušení   srdce   Janča   návod   babské rady   kolika   vitamin   inhalace   nať   Moučka   nohy   žaludek   houba   astma   obsahuje   epilepsie   angína   mateřské   rýma   děti   Galenos   šlacha   játra   využití   postup   dna   akné   abytyše Hildegarda   stonek   ateroskleróza   sběr   pijeme   studené   zelina   krk   tinktura   osteoporóza   nachlazení   slezina   kůže   Paracelsus   vitamín   mrtvice   hlas   odvar   kontraindikace   obsažené   zánět   antibiotik   končetina   žlučník   použití   mensturace   pálení   recept   hemoroid   vývar   víno   alergie   močopudný   Treben   opar   metabolismus   pěstování   katar   trávicí   olej   bylina   čaj   zdraví   nemoc   plísně   Janča   komplikace   Podhorná   chřipka   zalijeme   vřed   chladné   Avicena   nežádoucí   Zentrich  

Počet stránek ve webu:

3288

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online