Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
stevie-sladka-rostlina-ktera-mozna-nahradi-sladidlaNajdeme v rostlinné říši sladidlo, které bychom mohli používat s čistým svědomím? Cukry jsou pro rostliny základní zásobní látkou, Zajímavé je, že cukry dokážou vyrábět jenom rostliny. Živočichové tohle nedokážou, proto je musí získávat ze své potravy. Během historie člověk postupně zjistil, že druhů, které cukrů obsahují větší množství, je víc, a začal je ve větším množství využívat.


Na celé zeměkouli lidé spotřebují ve své stravě tuny fruktózy, která prokazatelně poškozuje zdraví (článek o vlivu fruktózy na lidské zdraví je zde). Jak to vyřešit? Mohla by pomoci mexická agáve? Ne. Obsahuje vysoký podíl fruktózy – až 50 gramů na 100 gramů sirupu. Nebo třeba javorový sirup? Bohužel také nikoli. Z 60 % obsahuje sacharózu.

 

 

 

 

VELKÝ ČLÁNEK O STÉVII A JEJICH ÚČINCÍCH NA LIDSKÉ ZDRAVÍ A O JEJÍM PĚSTOVÁNÍ PUBLIKOVANÝ NA KONCI ROKU 2017 JE ZDE.

 

 

 

 

Starý text:

Téměř zázračná stévie

V poslední době se hodně mluví o stévii, odborně stevia rebaudiana, hvězdnicovitá rostlina. Původně pochází s Paraguaje. Obsahuje látku zvanou steviosid, který je až třistakrát sladší než řepný cukr sacharóza. Velká výhoda této rostliny je právě to, že látka, která je sladká (steviosid), je necukerné povahy a v lidském těle se vůbec nerozkládá a vůbec není trávena a prochází traktem v nezměněné podobě. Takže my vlastně jediné, co z toho máme, je ta sladká chuť, ale ani jediná kalorie navíc.

Tato rostlina má i léčivé účinky. Zvyšuje citlivost na inzulin a po jídle snižuje množství glukózy v krvi. Udává se, že působí příznivě i na hladinu cukru v játrech a povzbuzuje činnost slinivky břišní. Na rozdíl od cukru má antibakteriální a hojivé vlastnosti. Má dobrý vliv na sliznici dutiny ústní a zuby (na rozdíl od klasických cukrů).

Výroba extraktu ze stévie

Zajímá vás, jak získat steviosidy ze stévie? Jednoduše. Extrakcí. V domácích podmínkách vám mohu nabídnout dvě základní varianty: extrahování do vody, a potom v alkoholu. Extrakce do vody je úplně jednoduchá a hlavně dostupná. Stačí k tomu voda a sušené listy stévie. Je úplně jedno, zda jsou drcené nebo celé.

Nejprve necháme uvařit půllitr vody. Ve varné konvici nebo na plotně. V tom případě v nerezovém hrnci. Vodu necháme chvíli odstát, aby nebyla vroucí. Budeme ji totiž přelévat do porcelánové, skleněné nebo plastové nádoby. Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny hrnku až jeden hrnek sušené stévie. A pozor – důkladně promíchejte. Nechte dva dny odstát. A během těchto dvou dnů občas promíchejte. Během těchto dvou dní probíhá ve vodě louhování sladkých šťáv z listů stévie. Před scezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již směs nemíchejte. Vezměte čistou láhev, vypláchnutou horkou vodou. Přes jemné sítko, filtr nebo čistý kapesník extrakt přefiltrujte. Láhev dobře uzavřete a uložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu.

Pěstování stévie

Pěstovat stévii je úplně jednoduché. Stačí dvě hlavní věci: světlo a teplo. V zimě stévie přezimuje v místnosti, kde musí být minimálně 5 až 10 °C. V zimě také shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny. No a důležité je také pořádně, důkladně zalévat, aby hlína byla stále vlhká. 

Množení stévie řízkováním koženů nebo odnožemi

Stévie se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, nebo odnožemi. Nať se sklízí dva až třikrát za sezónu seřezáním. Většinou se pak suší. Rostlina zanedlouho obrazí novými stonky a listy.

Poznatky o pěstování stévie se nám ještě budou hodit. Vědci ve Spojených státech totiž nedávno srovnávali metabolizmus fruktózy s metabolizmem etanolu. Zjistili, že nadměrný přísun fruktózy způsobuje stejné problémy, jako alkohol. Fruktóza pouze nevyvolává opilost. Vědci proto začali bít na poplach a požadují omezení spotřeby cukru. Dokládají, že by se cukry, které jsou silně návykové, měly danit úplně stejně jako alkohol nebo tabák.

 


Spolupráce:

Mgr. Tomáš Procházka, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK v Praze

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

účinek   fermentace   tlak   antibiotik   bylina   šlacha   neht   krvácení   zrak   recept   Mattioli   premenstruační   noha   kontraindikace   játra   bylinná směs   hemoroid   jaterní   pijeme   štítná   fytoterapie   inhalace   Moučka   Treben   komplikace   zácpa   brnění   epilepsie   plíseň   strom   viry   dásně   slinivka   rostlina   ledvin   srdce   ovoce   kůra   sušení   průjem   indikace   močopudný   Janča   účinky   děti   horečka   obsahuje   kornatění   astma   sliznice   játra   nemoc   minut   horké   zápal   metabolismus   studené   keř   chřipka   hlas   chřipka   Materia medica   užití   pěstování   bolest   odvar   využití   roztroušená   kůže   koupel   hemeroid   písek   prášek   nohy   choroba   slezina   hlavy   zlomenin   pupen   použití   sval   krk   Avicena   opar   trávicí   babské rady   vývar   nálev   vřed   řídnutí kostí   abytyše Hildegarda   postup   nať   víno   vliv   dna   alergie   mrtvice   Zentrich   zpracování   akné   nachlazení   mateřské   revma   migrén   katar   tinktura   zelenina   artróza   kvasinky   slezina   olej   rýma   pálení   Váňa   bylinka   kolika   žaludek   střev   kloub   zdraví   Galenos   končetina   menstruační   houba   vitamin   kameny   vlas   žlučník   ateroskleróza   stonek   zalijeme   kapsaicin   arteriskleróza   Zentrich   teplé   chladné   angína   Janča   kontraindikace   nežádoucí   výroba   čaj   zánět   stvol   plísně   Podhorná   květ   mensturace   sběr   kořen   obsažené   list   Paracelsus   kojenec   stonek   ruka   vitamín   zelina   sirup   osteoporóza   návod  

Počet stránek ve webu:

3376

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online