Podražec křovištní účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíPodražec křovištní (latinsky Aristolochia clematitis, Slovensky: vlkovec obyčajný) je vytrvalá bylina s přímou , nerozvětvrenou, kolénkatou, nechlupatou a plazivou lodyhou až 100 cm dlouhou, se střídavými, řapíkatými , srdčitými, jemně pilovitými, často žlutozelenými listy bez palistů. Na lícní světlejší straně listů vyčnívá žilnatina. Žluté, dlouhé trubkovité květy jsou ve svazečcích v paždí listů s malým listenem na stopce. Celá rostlina nepříjemně páchne a je jedovatá. Obsahuje dvě formy kyseliny aristolochové.


Účinky podražce křovištního na zdraví:

POZOR, ROSTLINU NESMÍ UŽÍVAT ŽENY V DOBĚ TĚHOTENSTVÍ, DĚTI A KARDIACI!!!
 

Výskyt, kde roste?

Je rozšířený v Evropě a Asii, u nás roste v nejteplejších vinorodých oblastech, zvláště v křovinatých porostech, vinicích, podél cest, v okrajích lesů a v řídkých lesích.

 

Co sbíráme?

Nať se suší rychle ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C.
Oddenky se suší stejně jako nať.

 

Kdy kvete, co a kdy se sbírá?

  • Kvetení květen, červen, červenec.
  • Sběr natě (nadzemní části rostliny) květen, červen, červenec.
  • Oddenek (kořen) se sbírá v březnu a dubnu a dále od července do listopadu.

 

Dávkování:

  • Dávkování je nutné úzkostlivě dodržovat. Užíváme max. 1x za 6 hodi.
    Připravíme čaj: 1/2 kávové lžičky suché nati nebo oddenku zalijeme skoro vařící vodou (300 ml), necháme louhotovat cca. 10 minut, pijeme postupně po doušcích během asi jedné hodiny, ne celou dávku najednou.
  • Zevní ošetření ran, bércových vředů a kožních vředů 2x denně obklady z výluhu. Pokud jste kardiak, použijte raději kaši ze svařené cibule a anýzu - recept zde.

 

Podražec křovištní fotografie obrázekÚčinky podražce na zdraví člověka:

Antimikrobiální prostředek. Zvyšuje odolnost organismu proti infekčním chorobám. Posiluje aktivitu fagocytů a tak zvyšuje množství ochranných látek v organismu. Uvolňuje křečovité stahy hladkého svalstva žaludku, střev, žlučníku, dýchacích cest a srdce. Podražec křovištní se používá při hnisavých zánětech kůže (povrchových vředech, bércových vředech, špatně se hojících ranách, proleženinách, ekzémech a odřeninách kůže).
Podporuje epitelizaci, má velké granulační účinky.
Snižuje tonus dělohy a sílu jejích stahů, proto se doporučuje při menstruačních obtížích. Upravuje menstruační krvácení, jeho intenzitu a nepravidelnosti.
Zvyšuje sílu srdečních stahů (kardiotonikum), rozšiřuje periferní cévy a snižuje krevní tlak v prvním stadiu hypertenze.
Používá se při trombózách. Stimuluje dýchání a dobře působí při astmatu. Uplatňuje se při léčení dny a revmatismu.

V malých dávkách doporučujeme odvar z kořene a nadzemních částí rostliny jako diuretický (močopudný) prostředek, který je vhodný na vyvolání pocení při nachlazení a jako spařený čaj při ochabnutí střev.

 

Kyselina aristolochová a její účinky na zdraví:

V poslední době se zjistilo, že kyselina aristolochová, která je přítomná v podražci, podporuje účinek antibiotik a látek proti rakovině a příznivě ovlivňuje účinek některých hormonů.
Proti zánětlivé a granulační působení podražce se využívá i ve veterinární medicíně, zejména na léčbu koní.
Lidové léčitelství používá podražec křovištní zejména zevně na rány. Podobný účinek má také podražec velkolistý.

 

Lidové názvy:

bzdinky, kokorňák, úžovník, vlčí jablko, vlkovec

 

Děti a těhotenství:

Rostlina ve vyšších dávkách způsobuje silné menstruační krvácení, v těhotenství potrat, vyvolává průjmy a poškozuje ledviny a játra, proto ji doporučujeme používat jen pod lékařským dohledem. Podražec není možné dloudobě používat jak vnitřně, tak zevně. Rostlina není vhodná pro děti!!!

 

Předávkování, otrava - příznaky: 

Při velmi vysokém dávkování dochází k zástavě srdce, dechu a ke smrti.

 

Eshop kde se dá sehnat

Sušenou bylinnou drogu jsem nalezl přes vyhledávač zde:  http://caje.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=718


Související pojmy:

podražec velkolistý ► předávkování ► otrava ► potrat ► těhotenství ► těhotné ► děti ► dávkování ► čaj ► koupím ► eshop ► prodej ► objednat ► cena ► ceník ► biolib ► fotografie ► obrázek ► léčivka ► bylina