Máta vonná jablečná ananasová účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování kosmetika kuchyně omáčkaMáta vonná (latinsky Mentha suaveolens) pochází patrně z východní a jižní Evropy, roste také na Britských ostrovech a v jižním Švédsku. Je oblíbená jako okrasná i kuchyňská bylina - a protože tam, kde byla jednou vysazena, snadno zplaňuje, lze se s ní setkat roztroušeně i ve volné přírodě.Je to trvalka, šířící se po zahradě rychle pomocí plazivého oddenku. Lodyhy mohou být někdy až 1 m vysoké, její rozrůstání do šířky je téměř neomezené. Má široce eliptické až vejčité, jemně chlupaté listy, vonící po ovoci. Proto bývá někdy označována jako "jablečná máta". Bílé nebo růžové lichoklasy se objevují uprostřed léta.


Účinky rostliny:

Odrůdy

Šedozelené listy odrůdy 'Variegata' (označované také jako "ananasová máta") jsou bíle až krémově lemované - a voní sladce po ovoci. Tato odrůda je značně robustní a mrazuvzdorná a je oblíbenou okrasnou rostlinou.

 

Příbuzné druhy

Mára huňatá (Mentha x rotundifolia) je křížence máry klasnaré (M. spicata) a máty vonné (M. suaveolens).
Nápadné jsou její plstnatě chlupaté listy se stříbřitou spodní stranou. Kvete růžově až světle fialově. Známá je odrůda 'Bowles' s ovocnou vůní.

 

Léčebné účinky máty vonné na zdraví

Máta vonná obsahuje jako máta peprná mentol a je velmi účinná při žaludečních a střevních obtížích. Inhalování zmírňuje potíže z nachlazení.

 

Stanoviště

Jako všem márám, daří se i mátě vonné nejlépe ve světlém stínu a ve vlhké, humózní půdě, která také musí být bezpodmínečně odplevelená. Pokud není příliš sucho, roste dobře také na slunci..

 

Pěstování - hnojení, rez, přemnožení:

Nejvhodnější je opatřit si na jaře mladé rostliny, které vysadíte do humózní, vlhké půdy. Když se několikrát sestříhne, krásně košatě se rozroste. Máry se vůbec rychle
a silně rozrůstají a brzy pokryjí v zahradě všechna volná místa. Pokud to je nežádoucí, je lepší je vysadit do květináčů nebo do kýble bez dna (máty neprorůstají tak hluboko, aby dnem prošly). I tam ovšem musí být půda stále vlhká. Na jaře budou máty vděčné za přihnojení kompostem. Kdyby se příliš silně rozrůstaly, stačí je jednoduše rýčem "opíchat". Vyskytne-li se na listech rez, radikálně celou rostlinu hluboko seřízněte.
Rychle znovu obroste. V chladných oblastech je radno máty před zimou zakrýt.

 

Sklízení a sušení

Čerstvé listy se mohou otrhávat po celé léto. K sušení se seřezává nať před rozkvětem. Za dobrého počasí je koncem léta možné pořídit i druhou sklizeň.

 

Využití máty v kuchyni

Ovocná příchuť se velmi dobře hodí ke sladkým pokrmům a poskytuje osvěžující čaj. Protože jsou listy hustě chlupaté, neservírují se čersrvé, ale jen povařené nebo spařené.

 

Jednoduchá mátová omáčka - recept

K přípravě potřebujete asi 8 polévkových lžic mátových listů. Listy nakrájejte a přelijte asi 4 lžícemi vroucí vody. Potom vmíchejte 1 lžíci medu a krém nechejte asi 1 hodinu vyluhovat. Krátce před podáváním přidejte 3 polévkové lžíce vinného octa nebo octa balsamico a dobře rozmíchejte. Zvláště oblíbená je mátová omáčka k jehněčímu masu.

 

Využití v kosmetice

Listy jsou podobně jako u máty peprné užívány jako blahodárná přísada do koupele, případně se doporučují jako parní lázeň pro zklidnění pokožky.

 

Okrasná hodnota

V zahradě je tato máta atraktivní a přitom voňavou pokryvnou rostlinou. Může lemovat cesty nebo rychle ozelenit ploty. Pestrolistá odrůda je oblíbená jako strukturální prvek
do balkonových truhlíků a závěsných nádob.

 

Mentol je u někoho alergen

Obsah mentolu není v tétp mátě tak vysoký jako u máty peprné, přesto na ni mohou citliví lidé alergicky reagovat.