Barborka obecná účinky na zdraví co léčí použití využití pěstování kuchyně receptBarborka obecná (latinsky Barbarea vulgaris) -  je původní evropský druh (ve víceletých pícninách považovaný za obtížný plevel). Je rozšířena i v Turecku a na Kavkaze, zasahuje do Severní Ameriky a zavlečena byla do Austrálie. Tato bylina je věnovaná svaté Barboře, patronce horníků a kameníků (skaláků). Je to vytrvalá (někdy jen dvouletá) bylina, vytvářející v prvním roce života pouze listy a vykvétající teprve následujícího jara žlutými květy. Bývá 30-60 cm vysoká. Listy obsahují hojně vitaminu C a chutnají ostře kořenité, podobně jako listy potočnice nebo řeřichy.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví, využití a použití v léčbě

Barborka upravuje chuť k jídlu (anorexie), čistí krev a je močopudná. Listy se dříve používaly jako náplasti.

 

Stanoviště

Barborce obecné se nejlépe daří v polostínu na vlhkých, hlinitých půdách.

 

Pěstování

Vysévá se na jaře a na podzim. Kde se tato nenáročná bylina jednou usadí, bude se nadále množit samovýsevem. Více o pěstování na zahradě vizte níže.

 

Sklizeň

Čerstvé listy se mohou sklízet nepřetržitě až do zimy a zajistí dostatek vitaminu C i v tmavším ročním období.

 

Využití v kuchyni, zimní byliny

Barborka je i v zimě k dispozici jako kořenící a na vitaminy bohatá salátová rostlina. Pokrmům z ryb dodá ostře kořennou příchuť. Moudří lidé si ji zajistí pro roční období chudé na vitaminy. Některé byliny lze totiž sklízet i v zimě nebo zůstávají i pod sněhem zelené. K nim patří vedle barborky také lžičník, petržel, bedrník, batolka prorostlá a šťovík rozvětvený. Smrkové chvojí většinou postačí jako zimní kryt.

 

Bylinkový salát s barborkou - recept

1 hlávkový salát, 1 římský salát, po svazku nati barborky, potočnice, pažitky, petržele, bazalky a máty a hrst řeřichy seté operte a důkladně osušte. Pažitku a petržel nasekejte nadrobno, listy bazalky a máty odtrhejte od stonků, řeřichu nakrájejte.
Dva pomeranče rozdělte na dílky a ještě nakrájejte na menší kousky. Salátovou mísu vytřete česnekem, všechny suroviny do ní vložte a dobře promíchejte.
Na dresink (zálivku) smíchejte 2 lžíce olivového oleje s 2 lžícemi vinného octa, 1 lžící citronové šťávy, 2 rozmačkanými stroužky česneku, 1 lžičkou surového cukru a 1 lžičkou estragonové hořčice.

 

Tip pro vaši zahradu

Pestrolistá odrůda 'Variegata' se hodí do polostinných zahradních partií. Kvete žlutě a množí se samovýsevem.