Zavinutka podvojná monarda účinky zdraví použití využití užívání pěstováníZavinutka podvojná (latinsky Monarda didyma) patří do čeledi hluchavkovité. Její domovinou je Severní Amerika, kde sloužila jako léčivá rostlina původním indiánským obyvacelům. Odtud také pochází její populární jméno "indiánská kopřiva" . Po objevení Ameriky se posléze dostala i do Evropy. Křížením a dalším šlechtěním vznikla řada zallradních odrůd, kveroucích v nejrůznějších barevných tónech, které ovšem nejsou tolik využívány jako léčivé a čajové rostliny.


Účinky rostliny:

Léčivé účinky na zdraví

Nálev (čaj) je dobrým prostředkem při nachlazení. Zpařené květy uklidňují psychiku.
Společně použité listy a květy jsou aromatickou čajovou směsí.

 

Znaky

Impozantní košatá trvalka, rostoucí vzpřímeně a podle odrůdy a dostupných živin v pttdě vysoká 80-150 cm. Její plochý, bohatě rozvětvený kořenový systém se rychle rozrttstá do šířky a zavinutka brzy vytváří husté porosty. Na hranaté lodyze vyrůstají vstřícně podlouhlé, zubaté listy. Koncové květenství se vyvíjí uprostřed léta a jednotlivé červené pyskaté květy v něm vyrttstají patrovitě. Celá rostlina krásně aromaticky voní. 

 

Odrůdy

'Marshall's Delight' kvete sytě růžově a dá se využívat jako planý druh. 'Adam' a 'Gardenview Scarlet' kvetou sytě červeně, ' Beauty of Cobham' svítivě nafialověle růžově,
'Crofoway Pink' je lososová a 'Schneewittchen' nevinně bílá.

 

Příbuzné druhy

Ze slunné Kalifornie a z Mexika pochází monarda fistulosa, která má kořenitou chuť podobnou tymiánu. Kvete něžně šeříkově fialově. Monarda punctata je nápadná žlutými, skvrnitými květy. Aroma jejích listů je srovnatelné s oreganem.

 

Stanoviště pro pěstování

Zavinutky nemají vysoké nároky na stanoviště. Kvetou sice nejdéle na výsluní s vlhkou půdou, ale dobře rostou také v suchu nebo v polostínu. Ideální je místo chráněné před prudkým poledním sluncem.

 

Pěstování - ze semínka, odkopky i řízkování

Plané formy zavinutek jsou nabízeny jako osivo nebo mladé rostliny ve specializovaných trvalkových nebo bylinkářských zahradnictvích. Když se ale jednou v zahradě
usídlí, dá se bez námahy dále množit.
Na jaře se muže dělit odkopky. Mohou se odebírat kořenové výběžky nebo řezat řízky. 
Dopřejte této trvalce dostatek místa a vysazujte ji na vzdálenost nejméně 30-40 cm. Každoročně na jaře doporučujeme přidat trochu kompostu. Před zimou seřízněte celou rostlinu až k zemi. Doporučujeme také přibližně každé dva roky zavinutky zmladit.

 

Co sbíráme

Čerstvé listy se mohou odtrhávat od jara do podzimu, sklizeň květů je omezena jen na léto. Kdo by si chtěl na zimu nasušit zavinutku na čaj, nechť se řízne její nať před
rozkvětem!

 

Zavinutková (monardová) limonáda - recept

Odstřihněte několik hlávek květenství a přelijte je 1/2 l vroucí vody. Roztok nechejte vychladnout zakrytý, nejlépe v chladničce. Potom k němu přidejte šťávu z 1-2 citronů, podle libosti oslaďte a doplňte perlivou minerálkou. Podobně si můžete připravit nápoj z meduňky, máty nebo z agastache.

 

Využití v kuchyni

Z listů lze připravit osvěžující čaj, krerý současně podporuje trávení. Zavinutku lze také míchat s jinými čajovými substancemi, a tak jejich chuť obměňovat. Přidá-li se k černému pravému čaji právě zavinurka, získáte chuť oblíbeného čaje typu Earl Grey.

Saláty se mohou krásně zdobit s jedlými listy zavinurky.

 

Okrasná hodnota v zahrádce

Voňavé zavinurky j;ou dekorativní jak v bylinkářské zahradě. rak v trvalkovém záhonu. Rostou dohře také ve svčclém stínu dřevin a vnášejí barevnost do tmavých kouut Kromě toho jsou velmi oblíbeny včelami a motýly. Krásnými sousedy jsou pro ně řebříčky, krásnoočka, zápleváky nebo zlatobýly.

Vonné květy se osvědčily i ve směsích porpourri.