Merlík všedobr účinky na zdraví použití užívání využití pěstováníMerlík všedobr (latinsky Chenopodium bonus-henricus) je vytrvalá bylina rostoucí v Evropě (původní jen na Balkáně, jinde archeofyt). západní Asii a Severní Americe. Planě roste na úhorech, okrajích cest a podobně, pěstuje se jako zelenina i léčivá rostlina. Ačkoli zdomácněl i v Severní Americe, nepatří tam mezi běžně užívané byliny. Po Evropě se druh rozšířil díky Římanům, kteří ho zaváděli na dobytých územích. Vědecké jméno rodu vychází ze spojení řeckých slov chen (husa) a podus (noha), odkazujících na tvar jeho listů, připomínají právě husí nohu. 


Účinky rostliny:

Druhové jméno se nevztahuje k anglickému králi Jindřichovi VIII (Henry VIII), ale k francouzskému králi Jindřichovi IV. Navarrskému. Merlík všedobr bychom však v minulosti našli jako plodinu i v tudorovských zahradách.

Po staletí byla tato bylina známa jako náhražka jídla, často sbíraná ve volné přírodě chudším venkovským obyvatelstvem postrádajícím potravu. V anglickém hrabství Lincolnshire byl nějakou dobu i extenzivně pěstován. Merlík všedobr je vhodný k zařazení do permakulturního systému.

 

Účinky na zdraví

Merlík všedobr působí antisepticky, také jako digestivum a laxativum. Semena mají mírné laxativní účinky, které jsou zvlášť vhodné pro děti.
Obklad připravený z listů této byliny se dříve používal k léčbě chronických boláků, vřídků a abscesů.

 

Využití v kuchyni

Dobrá nádobová rostlina. Mladé listy přidávejte do salátů. Zralejší listy můžete spařit stejně jako špenát. Vynikající životabudič - bylina má vysoký obsah železa, vápníku, vitaminu B1 a vitaminu C. Jedlá je celá nadzemní část rostliny. Kvetoucí vrcholky lze odříznout, spařit a podávat na másle, na způsob chřestu. I mladé výhonky lze spařit a jíst jako pochoutku na máčenou do provensálské česnekové omáčky, aïoli.

 

Pěstování - informace v kostce

  • Semena mohou být nevyzpytatdná, trvá dlouho, než vyklíčí.
  • Na podzim nebo časně zjara vysejte semena přímo do připravené půdy.
  • Po uchycení rostlinám stačí malá péče, ale vystačí i bez ní.
  • Po vysemenění seřízněte, přihrňte kompostem nebo přihnojte a počkejte na nové listy.
  • Na jaře můžete rostliny rozdělit, abyste zabránili zdřevnatění jádra jejich stonků.
  • Nové mladé rostliny nechte před první sklizní růst po dobu alespoň jednoho roku.