Blatouch bahenní účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníBlatouch bahenní (latinsky Caltha palustris) - jak vypadá? Okvětní lístky zářivě žulé, lesklé a pětičené. Rostlina má mastitou dustou lodyhu. Je 15-40 cm. Je to trvalka, má vzpřímenými nebo polehlými, dutými, olistěnými stonky. Okvětí je loutkově žluté (vzácněji do oranžové), lesklé, pětičetné; průměr květů je 15-45 mm. Plod je měchýřek s více semeny (složený jen z jednoho plodolistu a otevírající se břišním švem). Listy střídavé, ledvinité až okrouhlé nebo srdčité, jemně vroubkované, lysé; spodní lisly jsou dlouze řapíkaté, horní přisedají. Patří do čeledi Pryskyřníkovité, Ranunculaceae.


Účinky rostliny:

Účinky rostliny

Jako léčivá bylina se užívá omezeně proti černému kašli, zánětům sliznic a průdušek, při kožních vyrážkách a jako projímadlo.
Vzhledem k mírné jedovatosti se běžně ve fytoterapii nevyužívá.

 

Kde roste, výskyt

Zamokřené louky, rašeliniště, potoky, příkopy, prameniště, lužní lesy. Cirkumpolární rozšíření. Severní Amerika, severní a střední Evropa, severní Asie.

 

Pěstování

Sazenici sázíme do analogických podmínek, které jsou uvedené v minulém odstavci. Vyhovuje mu vlhko, spíše stín nebo polostín.

 

Kdy kvete

Březen-červen.

 

Biologie a zajímavost

Hmyz je lákán k opylování květů sytě žlutou barvou a šťavnatými značkami. Jedná se o zvláštní kresby květů a barevné skvrny, které jsou viditelné pouze oku hmyzu, citlivému k ultrafialovým paprskům. Tímto zpusohem je hmyzu naznačena cesta k nektaru.

 

Jedovatost, příznaky otravy

Rostlina je mírně jedovatá.
Blatouch obsahuje jedovatý alkaloid protoanemonin. Ten mu dává mírně toxické působení. Blatouch je mírně jedovatý jak pro člověka, tak pro dobytek, který ho případně spase. Zpravidla se mu však zvířata intuitivně vyhýbají, napomáhá tomu i nepříliš vábná vůně a silně palčivá chuť.
Množství jedu v jedné rostlině vyvolává jenom slabší otravy. Pro smrtelnou dávku by bylo třeba sníst více rostlin najednou (což je vzhledem k typické chuti blatouchu nepravděpodobné). Mezi příznaky otravy blatouchem patří nevolnosti a další zažívací potíže, také závratě nebo otoky obličeje.

 

Využití v kuchyni

Poupata blatouchu bahenního se nakládala do slaného octa jako tzv. "kaprlata" - náhražka kapary. Květy byly používány k barvení másla.
Rostlina je mírně jedovatá, a proto se její použití v kuchyni spíše nedoporučuje.

 

Původ jména

Z řeckého kalathos = košíček (podle tvaru květů) + z latinského palus, paludis = bažina, močál (místo výskytu).

 

Lidové názvy

Hastrmanovy oči, bahenní měsíček, bludičky, bambulky, blejskavé kvítí, boleočko, bukač, chcípalka, kačenky, koňské kopyto, máslový květ, rendličí, volovečko, zlatý květ.