Hadinec obecný účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování zajímavostiHadinec obecný (latinsky Echium vulgare, anglicky snake flower) - exoticky působící bylina rozšířená téměř po celé Evropě, náš domácí druh, se dostala i do Severní Ameriky. Snadno se vysemeňuje na ruderálních místech a v křovinách. Ve Spojených státech se stala pro farmáře více méně plevelem. Domorodí obyvatelé Ameriky, jako Čerokíové a lrokézové, ho užívali na močové problémy.


Účinky rostliny:

Jméno hadinec (podobně jako anglický název snake flower) odkazuje na schopnost vypuzovat jedy a zášť. Dalo by se říci, že rostlina odpovídá doktríně signatur - uvádí se, že její semena připomínají hlavu zmije a květy zase hadí hlavu, a z toho vyplývá, že je vhodná k ošetření hadích kousnutí.

Obecné anglické pojmenování bugloss vzniklo z řeckého výrazu pro volský jazyk, podle hrubého povrchu a tvaru listů - odtud i lidové názvy volský či volový jazyk planý. Květy produkují nektar po měsíce, a přitahují tak včely, motýly i další hmyz.

 

Co sbíráme?

Kvetoucí nať, horní část rostliny.

 

Účinky na zdraví

Bylina se vyznačuje močopudnými, zvláčňujícím i a protizánětlivými účinky (např. je vhodný na zápal plic). Z vrcholku čerstvých listů se připravují obklady pro léčbu vřídků. Výluh z mladých listů vyvolá u lidí s horečkou pocení. Semena smíchaná s vínem byla užívána pro poskytnutí útěchy srdci a zahnání melancholie. Zevně se používá také na revma a křečové žíly.

 

Využití v kuchyni

Květy hadince obecného se dávají do salátu, jedí se kandované či zpracovávají do ovocných a květinových nápojů. Konzumaci ostatních částí rostliny byste se měli vyhnout, neboť příbuzný druh hadinec jitrocelový (E. plantagineum) je spojen s otravami do bytka. Listy lze spařit a při pravit čaj.

 

Zajímavost

Z kořenu se dříve získávalo červené až nachové barvivo na látky. Olivově zelené barvivo lze také vytěžit z květních stonku.

 

Pěstování

  • Tato mrazuvzdorná dvouletá bylina kvete a plodí v druhém roce, dochází k samovýsevu.
  • Vyčerpané rostliny raději nedávejte na kompost, semena totiž mohou přežívat a rychle se šíří. Druh se snadno chová expanzivně.
  • Vynikající rostlina do výsadby planých květin, ale roste i v nádobové kultuře .

 

Přímá konzumace není vhodná

Konzumace listů se nedoporučuje kvůli velkému množství jemných chlupů (trichomy), které mohou podráždit nejen hrdlo, ale i kůži.
Rosltina je mírně jedovatá, proto nepřekračujeme doporučené dávkování.