Kopretina bílá účinky na zdraví co léčí použití užívání využití zajímavostiKopretina bílá (latinsky Leucanthemum vulgare, slovensky margaretka biela) - tato zářivá květina s asi 20 jazykovitými bílými květy po obvodu a nahloučenými žlutými trubkovitými květy uprostřed úboru je ozdobou polí, travnatých strání, okrajů cest, železničních tratí a hájů v Evropě a mírných oblastech Asie. Přitahuje včely, motýly a pestřenky. Říká se jí také husar, buličí oko, svatojánské kvítko, kuří oko nebo ruchtarec. lnvazivně se rozrůstá oddenky a šíří se obrovským množstvím semen, která zůstávají životaschopná šest i více let.


Účinky rostliny:

Účinky kopretiny bílé na zdraví a sběr

Kopretiny se sbírají (list a květ resp. kvetoucí nať) začátkem jara (zhruba polovina května). Je to bylina, která se dobře osvědčuje v podobě oleje, mastí, náplastí a sirupu na ošetření ran. Rozmačkané listy aplikujte na otoky, aby se zmenšily.

A třeba kopretinový čaj zklidní bronchitidu, astma či sípavý kašel. Dále ulevuje při nervozitě, nočním pocení, žloutence, žaludečních vředech. Řeší i takové neduhy, jakými jsou ischias, dna, kolika a zažívací potíže.

Pleťová voda z kopretiny se hodí na rány, modřiny, vředy. Dále působí jako diuretikum (je močopudná) a má stahující účinky (adstringens) - proto se hodí např. na hemoroidy. Někteřé ženy ji využívají na vaginální střiky.

Můžete si z ní vyrobit také kopretinovou tinkturu. Postup výroby tinktury je na www.WebinarTinktury.cz

Ve středověku se kopretina po užívala k léčení "šílenství," nádorů a neštovic.

 

Zajímavosti

  • V Řecku byla kopretina zasvěcena bohyni Artemis.
  • Švédský botanik Carl Linné (1707-1778) vypozoroval, že koně, ovce a kozy tuto rostlinu požírají, ale krávy a vepři ji nemají rádi.
  • Okolo 40 procent semen zůstává životaschopných po průchodu trávicím traktem dobytka.
  • Kopretina zahradní (L. x superbum) byla vypěstována ze směsi planých druhů.
  • Kopretina bílá dnes roste také v Severní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu.
  • Lidé trhají okvětní lístky kopretiny, aby věděli, jestli je jejich láska opětována: "K zemi bílý lístek padá, má mě, nebo nemá ráda?"

 

Využití v kuchyni

  • Jedlé kořeny se mohou pojídat syrové nebo vařené.
  • Marinovaná, ještě neotevřená květní poupata poskytují alternativu ke kaparům.
  • Květy se mohou obalovat v těstíčku podobně jako třeba ananas.
  • aromatickou, hořkou, pálivou chuť.
  • Květy přidejte do salátu nebo dezertu.

 

Nutriční údaje

Kopretiny můžete jíst syrové v salátu, poskytují velké množství fytochemických látek, které pomáhají vylepšovat imunitní funkci a odezvu organismu. Kopretina je zdrojem vitaminů řady B (přírodní B-komplex), posilujících metabolismus a nervovou soustavu. Dále tato rostlina obsahuje také vápník, který je důležitý pro zdravé kosti, ale opět třeba i pro správnou funkci nervového systému (řádný nervosvalový přenos ad.).