Bazalka posvátná účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníBazalka posvátná (latinsky Ocimum sanctum L. syn. Ocimum tenuiflorum L.) patří do čeledi hluchavkovité - Lamiaceae. Alternativní názvy jsou bazalka tulsi, indická bazalka, koření  lásky. Je to vytrvalý, hustě větvený keřík dorůstající do výšky zhruba 80 centimetrů. Listy jsou oválné, délky do 5 centimetrů, po okrajích jemně zubaté a matně lesklé. Pyskaté narůžovělé až fialové květy jsou uspořádány na koncích lodyh do řídkých hroznů. Semenem je drobná lesklá tvrdka.


Účinky bazalky posvátné, tulsi na zdraví:

Účinky na zdraví

Patří mezi výrazné adaptogenní rostliny, kdy souborem svých účinků celkově posiluje organismus, pomáhá vyrovnat se s negativními vlivy stresu, nekvalitní stravy a znečištěného prostředí. Snižuje hladinu krevního cukru glukózy (tj. glykémii) a stimuluje tvorbu inzulinu, je tedy vhodným doplňkem stravy při cukrovce. Má výrazný antioxidační efekt i ochranný vliv proti radioaktivnímu záření a účinkům radonu, stimuluje imunitní systém a vykazuje silný antimikrobiální i protirakovinný účinek. Dokáže povzbudit zejména při duševní činnosti, ale na rozdíl od kofeinu nenarušuje spánek.

Aplikována zevně působí jako vynikající zklidňující a rozjasňující pleťové tonikum.

 

Obsahové látky

Éterický olej, saponiny, flavonoidy - orientin a vicenin, triterpenoidy a kyselina rozmarýnová.

 

Sklizeň a použití

Sklízejí se kvetoucí lodyhy, případně pouze listy, které se suší přirozeným teplem v tenké vrstvě ve stínu. Protože rostlina obsahuje těkavé oleje, je dobré ji uchovávat v neprodyšných nádobách (např. uzavřená omnia sklenice).

Užívá se ve formě nálevu (tj. "čaj"). Čerstvé listy lze přidávat jako koření do zeleninových směsí, asijských polévek, kari, ale i dezertů. Silice se používá při výrobě parfémů.

 

Pěstování, přezimování a zazimování

Semena vyséváme brzy z jara do skleníku nebo do květináče za oknem. Rostliny klíčí při pokojové teplotě během několika dní. Mladé rostlinky s pravými listy přepichujeme (přepikýrujeme) až po ledových mužích vysadíme na záhon či v květináči umístíme na slunečné chráněné stanoviště.
Vyžaduje humózní propustnou zem a dostatek vláhy. Roste výrazně pomaleji než bazalka pravá (Ocimum basilicum). Přes zimuji uchováváme ve světlé místnosti s teplotou kolem 15°C, občas zalijeme. Na jařeji seřízneme o třetinu a přesadíme.

 

Původ a historie

Její domovinou je Indie a dnes je hojně pěstována v celé jihovýchodní Asii. Rostina je jednou z nejstarších zdokumentovaných léčivých rostlin v indickém léčebném systému s tisíciletou tradicí - ajurvédě. Pro hinduisty představuje jednu z nejposvátnějších rostlin, zasvěcenou bohyni Lákšmí, bohu Višnovi a jeho inkarnacím. Nezastupitelnou roli hraje v thajské kuchyni jako koření s typickou sladce anýzově peprmintovou chutí.