Kakost luční kakost skvrnitý účinky na zdraví použití využitíKakost luční a kakost skvrinitý (Geranium pratense a Geranium maculatum) - podobně jako pumpavy mají i kakosty jemné pětičetné květy obvykle nachové až modré, ale mohou být také ružové nebo bílé - často s výrazným žilkováním. Anglické jméno kakostu, cranesbill, i český lidový název, čapí nůsek, je odvozen od tvaru zobanitých plodu, které připomínají dlouhý ptačí zobák jeřába nebo čápa. Kakostům se daří na vápnitých půdách, pastvinách, vlhkých okrajích lesa, v houštinách, křovinách, kolem silnic a na loukách - i v zahradách. Mnoho druhu dorůstá do výšky od 25 cm do více než 1,2 m; bohatě kvetou po celé léto.


Účinky rostliny:

Co sbíráme

Kvetoucí nať a kořen (ten na podzim nebo brzy na jaře).

 

Účinky na zdraví

Průjem, úplavice. Problémy s krví. Silná menstruace, děložní a vnitřní krvácení. Zánět močového měchýře, Crohnova nemoc. Dále hemoroidy, zánět spojivek, podráždění oční sítnice. Krevní tlak - malé množství kakostu ho zvyšuje, větší dávky tlak naopak snižují.

Dále esenciální kakostový olej pomáhá v parfémech dotvořit vůni růží. Předem namočené listy přidejte do koupelové vody pro zklidnění revmatismu.

Indiáni z kmene Lernonožců používali kakost Geranium viscosissimum nať k léčení průjmu, žaludečních problémů a podráždění močového měchýře. Kořeny používali k zastavení vnějšího krvácení.

Kakost krvavý (G. sanguineum) zastavuje krvácení a pomáhá léčit rány. Je to přírodní prostředek pro problémy zraku v důsledku onemocnění cukrovkou. Kakosty se oblibou živí hmyz - bekyně zlatořitná (Euproctis chrysorrhoea) a můra blýskavka obecná (Amphipyra tragopoginis).

 

Jaké látky obsahuje kakost

Kakost luční jako bohatý zdroj antioxidantu může pomoci jako lék při žaludečních problémech, jako jsou poruchy trávení, nadýmání, i při nepravidelných stazích střev. Podporuje zdraví tím, že zvyšuje odolnost proti bakteriálním nebo houbovým chorobám. Jeho olej se tradičně používá ke zklidnění zánětů a bolestí.

 

Zajimavosti

  • Do Finska přicestoval kakost během první světové války s potravinami německých vojáků.
  • Na podzim se listy kakostu krvavého zbarví doruda.
  • Kořeny kakostu krvavého poskytují červené barvivo.

 

Využití v kuchyni

  • Želé, sušenky a ocet.