Leknín (latinsky Nymphaea) - květy leknínu vydrží kvést jen několik dní, ale stojí to za to; vonné květy vytěží maximum ze svého krátkého působení lesklými korunními lístky a oslnivě zlatými tyčinkami. Některé druhy otevírají své květy během dne, jiné v noci; většinou je opylují brouci. Latinské jméno je odvozeno od proslulých vodních nymf. Talířovité listy l eknínů plavou po povrchu rybníků, mokřin a pomalu tekoucích říček, kde se kalíškovité květy zvedají na hladinu vody. Z každého bobulovitého plodu se uvolní až 2000 semen. Leknín inspiroval francouzského umělce Cla ude Moneta- vytvořil asi 250 olejových maleb leknínu.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Vředy v ústech, bolesti v krku. Vřídky, nádory, zranění. Záněty kůže. Pihy, popálení sluncem. Zimnice a zvýšená teplota. Problémy dělohy a zažívací problémy.

Dále olej z květů utišuje bolest a podrážděn á místa. Jak listy, tak květy jsou vhodné na chladné obklady. listy zm írňují záněty. Sirup je uklidň ující a chladivý. Kořeny zklidiíují a omezují výtok. Oddenky leknínu vonného (Nymphaea odorata) léčí úplavici, průjem a kapavku.

 

Nutriční údaje

Mladé listy leknínu se mohou jíst jako zelenina, zatímco semena jsou přirozeně bohatá na bílkoviny posilující tělo. Bylina poskytuje také velkou dávku imunitu posilujícího vitaminu C, metabolismus podporující vitaminy komplexu B a železo a měď, které posilují krev.

 

Využití v kuchyni

  • Povařené mladé listy a uzavřená poupata květů se podávají jako zelenina s masem nebo rybou.
  • Semena s vysokým obsahem bílkovin, škrobu a oleje se mohou smažit nebo umlít na mouku.
  • Druh Nymphaea tuberosa vytváří hlízy podobné bramborám.
  • Indiáni drtili sušené kořeny na mouku.

 

Zajímavosti

  • Římané věřil i, že pití octa s drceným leknínem po dobu deseti dnů změní hocha v eunucha.
  • Obrovské listy amazonské viktorie královské dosahují až kolem dvou metrů v průměru; květy jsou 30 cm dlouhé.
  • Ptáci ostnáci běhají po listech leknínů.
  • Lekníny jsou u nás chráněné.