Netýkavka balzamína účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíNetýkavka balzamína (latinsky Impatiens balsamina) - existuje kolem 1000 druhu rodu lm patiens, od drobných květinek po dvoumetrové obry. Některé, jako netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera), jsou vysoce invazivní, šíří se plody, které při dozrávání explodují a rozhodí do širokého okolí až na 800 semen!!! Balzamíně se lidově říká papoušek (pro pestrou barvu květu a jejich zvláštní tvar). Netýkavkám se daří ve vlhké a živinami bohaté půdě, na březích řek, podél silnic, v příkopech a na lesních okrajích, kde přitahují larvy můr a motýlu, čmeláky a brouky, ale jejich listy jsou toxické pro ptáky, jako jsou třeba andulky, které ozobávají jen květy.


Účinky rostliny:

Léčivé účinky na zdraví

Včelí bodnutí a kousnutí hmyzem. Pupínky od popálení kopřivou. Kontaktní dermatitida po dotyku škumpy zákeřné ("jedovatého břečťanu"). Akutní úzkost a stres. Dále je impatiens jednou z 38 rostlin používaných pro Bachovu květovou terapii. Extrakt z květů je začleněn do léčivého prostředku "Bach Five Flower Remedy". 

 

Jaké látky obsahuje netýkavka balzamína

Netýkavka, jako protizánětlivá a antibakteriální bylina, zlepšuje funkci imunitního systému: metabolické procesy a stresy životního prostředí mohou způsobit, že volné radikály ničí tělesné buňky, způsobují tím onemocnění (jak akutní, tak chronické). Antioxidanty přirozeně přítomné v bylinách, jako je netýkavka, pomáhají volné radikály likvidovat.

 

Využití v kuchyni

  • Dorty, koláče, chléb a sušenky.
  • Jako náhrada lískových oříšků nebo vlašských ořechů.
  • Nezralé tobolky se mohou vařit jako lusky hrachu a používají se do smaženice a kari.
  • Semena se mohou pražit a drtit na mouku, jako náhradu za koření nebo mleté mandle.
  • Semena jsou dobrá do dušených pokrmů.
  • Květy a semena se mohou použít do květinových džemů, želé, octa a marcipánu.

 

Zajímavosti

  • lmpatiens znamená nedůtklivý; po dotyku zralý plod "exploduje"; například u netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera) dopadnou semena až 7 m daleko.
  • Některé netýkavky obsahují barvivo, které barví vlasy nebo kůži jako henna.
  • Korunní lístky smíchané s kamencem, korunními lístky růže a orchidejí sloužily při manikúře jako barvivo na nehty v Číně; nehty se velmi pomalu zbarvovaly do načervenale růžové barvy.
  • Semena netýkavky žláznaté (lmpatiens glandulifera) se v Indii konzumují už po staletí.

 

Poznámka

Některé druhy netýkavek či odrůdy jsou slabě toxické a mohou způsobit zvracení a průjem.