Štírovník růžkatý účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíŠtírovník růžkatý (latinsky Lotus corniculatus, slovensky Ľadenec rožkatý; čeleď bobovité) kvete od května až do září. Listy jsou světle zelené až šedé, trojčetné, chlupaté s dvěma palisty, přiléhajícími k lodyze, takže vypadají jako pětičetné. Květy jsou žluté s různými odstíny červené, nevonné, uspořádané po 2 až 6 v hlávku. Na jedné lodyze 2 až 6 květenství. Plody jsou válcovité lusky ukončené zobánkem. Je to dvouletá až vytrvalá trsnatá bylina se silným kůlovitým, více než 1 m dlouhým (!!!) kořenem. Z něj vyrůstají přímé, vystoupavé nebo poléhavé, rýhované, hranaté, hustě rozvětvené lodyhy.


Účinky rostliny:

Kde roste, výskyt

Suché louky a pastviny, meze, příkopy, kamenité stráně, okolo cest a silnic, písčiny a břehy.

 

Účinky na zdraví, využití

Léčivá a medonosná rostlina s vysokým obsahem bílkovin. Užívá se v nálevu (čaj z kvetoucí nati) jako lék na "křížové bolesti" a na bolesti kloubů způsobené revmatismem.

 

Zajímavosti

Štírovník má velmi hluboké kořeny a proto dobře odolává suchu. Na jednom místě vydrží i 20 let!

 

Původ jména

Lotus = řecký a latinský název jetele a rostlin s jedlými plody + z latinského corniculum = růžek (zralé lusky zakončené "růžkem").

 

Lidové názvy štírovníku

Kantorovy boty, pantoflíčky, beránky, roupová bylina, kočičí pazourek, králíčky, ledenec, luštěnec, pánbíčkovy botičky, pantoflíčky Panny Marie, sluneční bylina, parožinka.

 

Velmi mírě jedovatý

Kvě­ty ob­sa­hu­jí ma­lé množ­ství di­kya­ni­do­vých slou­če­nin, ve velkých dávkách může být jedovatý.

 

Pěstování

Rostlina se běžně nepěstuje, protože je v přírodě velmi hojná a to v různých nadmořských výškách. Pokud ale chcete, můžete na podzim posbírat semínka a rozhodit je na místě kde chcete, aby rostl. Jak je uvedeno výše, je to velmi vytrvalá rostlina, takže pokud jednou u vás začne růst, máte ho skoro navždy. Štírovník s oblibou vyhledávají včely.