Hulevník účinky na zdraví co léčí použití využití dávkováníHulevník lékařský, který patří do rodu s 90 druhy, je jednoletá léčivá bylina s pevným vzpřímeným stonkem; může dosahovat výšky až 80 centimetrů. Má péřovitě dělené a podél okrajů zoubkované listy, drobné květy světle žluté barvy, kvete od června do září. Plody obsahují semena hnědé barvy. Název hulevník (erisimo) pochází z řeckého erno - vytahuji, tahám - a oime- zpěv, báseň, což naznačuje, že už lidé ve starověku znali jeho blahodárné účinky na hrdlo a ústní dutinu.


Účinky rostliny:

Až v renesanci byly zaznamenány spolehlivé důkazy o výjimečné účinnosti této byliny při léčbě ztráty hlasu. Za tento objev vděčíme francouzskému lékaři a přírodovědci Guillaumu Rondeletovi, který pomocí hulevníku pomohl vrátit hlas chlapci zpívajícímu v církevním sboru.

  • Čeleď: brukvovité/křížaté
  • Kde roste: kamenitá půda podél cest a rumoviště, do výšky 1 300 m
  • Kdy sbíráme: duben-květen (listy), červenec-srpen (rozkvetlé koncové výhonky). Listy se používají čerstvé, zatímco květy se doporučuje sušit.

 

Účinky na zdraví

Protizánětlivé, močopudné, podporující vykašlávání, laxativní (projímavé), posilující.

Vnitřní užití

Zápar z čerstvě utržené rostliny anebo odvar z čerstvých listů se používá v případech kašle, zánětu hrtanu, hltanu, průdušnice a průdušek a při ztrátě hlasu.

Jedlá bylina

Čerstvé listy se mohou přidávat do salátů a omelet.