Koniklec německý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbírámeKoniklec německý (latinsky Pulsatilla vulgaris). Koniklec je vytrvalá rostlina vysoká od 20 do 30 centimetrů, beze stonku, s jemně stříhanými a měkce chlupatými listy. Květy podpírané dlouhými stopkami jsou fialové štětinaté zvonečky, které se objevují na jaře, a když odkvetou, změní se v chmýří. Vyskytuje se na slunných místech, na větrných suchých pastvinách, podél živých plotů a na travnatých kopcích. Rostliny se používají čerstvé.


Účinky rostliny:

  • Čeleď: pryskyřníkovité
  • Kde roste: suché a slunné pastviny a louky severní Itálie do výšky 800 m, dále ve vápencových a křídových oblastech Anglie, Francie, Německa, Dánska a jižního Švédska. V ČR se jen pěstuje, nevyskytuje se zde přirozeně.
  • Co sbíráme: květen - červenec (nať, tj. celá rostlina).

Důležité

Čerstvá rostlina je jedovatá a je nutné ji nejdříve usušit. Usušením se významně snižuje nebezpečnost.

Při práci s rostlinou používejte rukavice. Může vyvolat kožní zánět - dermatitidu.

Účinky na zdraví

Analgetické, působící proti křečím, sedativní.

Vnitřní použití

Jako sedativum a utišující prostředek při nervozitě, nespavosti, stresu a hyperaktivitě. Zápar z květů a listlů slouží na zmírnění menstruačních bolestí a zánětů pohlavního systému, tiší záchvaty kašle a léčí horečku a zánět průdušek. Funguje také na bolesti hlavy, neuralgie, bolesti uší a zubů.

Vnější použití

Z vývaru z listů a květů, do kterého se namočí gáza, se připravují obklady na bolestivé klouby a na části těla, postižené revmatem.

Pozor na předávkování

Ve vysokých dávkách může vyvolat nevolnost, průjem, gastroenteritidu, problémy s dýcháním a se srdcem. Jeho užívání se nedoporučuje během menstruačního cyklu při silnějším krvácení, ani v těhotenství.

Pěstování

  • Čerstvá semena lze vysít na podzim. Květináče nebo sadbovač naplňte hlinitou směsí, výsev lehce převrstvěte.
  • Koniklec je mrazuvzdorná vytvalá bylina, klíčení ve studeném pařeništi se může odehrát už za měsíc nebo trvat až rok.
  • Je to atraktivní časně jarně kvetoucí bylina.
  • Květy se objevují až ve druhé sezoně života rostliny!

Zajímavosti a pověry

Koniklec se objevuje v mnoha legendách. Ty říkají, že se květy otevírají jen když vane vítr. Dále se říká, že rosltina vytryskla z krve Adonise. V některých částech Británie se nazývá dánská krev, protože je spojen s místy, kde byla prolita krev Dánů, často na dávných mohylách a tam, kde invazi Dánů odrazil král Alfréd.

Tento druh z čeledi pryskyrníkovité byl dlouho užíván jako léčivka. Už Galén a Dioscorides velebili jeho účinky. Znalost vyžití ve starověku je ale zatemněna zmatky ohledně jeho pojmenování. Linné bylinu nazval Anemone pulsatilla, až později byla přejmenována na Pulsatilla vulgaris.

Šťáva extrahovaná z okvětních plátků byla používána jako zelené barvivo na len a papír, ačkoliv barva není stálá.