Jestřábník účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbírámeJestřábník chlupáček (latinsky Hieracium pilosella) je vytrvalá rostlina o výšce kolem 10 centimetrů, s listy uspořádanými do růžice, přiléhajícími k zemi, elipsovitého tvaru, pokrytými plstnatými a dlouhými chloupky. Květy, které kvetou od května do září, představují samostatné úbory intenzivní žluté barvy. Jestřábník, známý také pod názvy myší ouško anebo kočičí jazyk, roste volně na suchých a slunných místech v Evropě a severní Asii.


Účinky rostliny:

Sbírá se celá rostlina - utrhne se těsně u země. Nejlepší je použít ji čerstvou, ale používá se i sušená, ne však déle než jeden rok. 

  • Čeleď: hvězdicovité (složnokvěté)
  • Kde roste: kamenité louky a pastviny do výšky 3 000 m
  • Co sbíráme: květen-srpen (nať - celá nadzemní část rostliny)

 

Účinky na zdraví

antibiotické, protizáněclivé, púsobící proti křečím, močopudné, podporující vykašlávání. V minulosti se používal při vnitřním a zevním krvácení, způsobeném úrazy.

Vnitřní využití

Při léčbě zánětu močového měchýře, infekcích močových cest a průdušek, kataru dýchacích cest, astmatu, močových kamenech, horečkách infekčního původu, otocích dolních  končetin, otocích kolem kotníků a celkově při zadržování vody v organismu.

Zevní použití

Oplachování a obklady se záparem mají stahující a protizánědivý účinek při ránách, vředech, mírných popáleninách a odřeninách.

Zápar se používá jako účinný prostředek při léčbě celulitidy a během odtučňovacích diet jako diuretikum. Hrst rozkvetlých koncových výhonků se přidá do vody v koupeli - takováto koupel posiluje pokožku podrážděnou od slunce a větru.