Čechřice vonná účinky na zdraví použití užívání využití pěstováníČechřice vonná (latinsky Myrrhis odorata) - původ druhu se váže pravděpodobně k jižní Evropě, rozšířil se dále do Evropy (i do ČR), částí Ruska a Asie. Planě roste v křovinách, podél potoků či cest. Pěstoval se jako "nádobový keř". Rodové jméno Myrrhis je odvozeno z řeckého výrazu "vonící po myrze" a druhové odorata vypovídá o příjemné vůni rostliny. Rod zahrnuje pouze tento jeden druh. Odvarem z vonného kořene s antiseptickými účinky se ošetřovala psí a hadí kousnutí, z rostliny se také vyráběla mast na dnu a vředy na nohách.


Účinky rostliny:

Kořeny opěvovali bylinkáři, kteří je kandovali či vařili jako hřejivou uklidňující ochranu proti moru. Čechřice vonná by neměla být zaměňována za čechřicovici. Přestože má podobné okolíky bílých květů a je používána jako léčivá bylina původními obyvateli Severní Ameriky, jde zřetelně o zcela jiný druh.

 

Účinky na zdraví

Listy čerstvé, ihned po sběru, dokud si zachovávají účinnost. Dá se z nich připravit lázeň na bolavé oči, také výluh na kašel (sirup) a mírné zažívací potíže. Kořeny je nejlepší vykopat a usušit na podzim. Využijte pro obklad na vřídky a hluboké rány.

 

Využití v kuchyni

Čechřice vonná slouží jako přírodní náhražka cukru při vaření ovocných dortíků, rebarbory a angreštu, obzvlášť užitečná je pro diabetiky a další lidi, kteří se musejí vyhýbat cukru. Bylina má slabě anýzovou chuť. Kořeny můžete uvařit a použít do salátu s kořeněnou octovou zálivkou, listy přidat do zeleninových i ovocných salátu, polévek či nápojů. Na olej bohatá semena se dají konzumovat celá, nebo přidávat do koláčů, podobně jako hřebíček.

 

Zajímavosti

Čechřici milují včely, dává dobrý med.
Nadrcená semena se přidávala do pasty pro výrobu aromatického leštidla na dubový nábytek a podlahy.

 

Pěstování

  • V časném podzimu vysejte semena jednotlivě do sadbovače, překryjte sklem a v zimě postavte ven. Semena vyžadují chlad, aby vyklíčila.
  • Zakrytí vysetých semen sklem je nezbytné, protože jinak je najdou a sežerou nenasytní hlodavci.
  • Na jaře či na podzim odeberte kořenové řízky.
  • Nadzcmní část rostlm na podzim odumírá a na jaře znovu vyraší; listy móžete sklízet po celou sezonu.