Marulka účinky na zdraví použití užívání využití pěstováníMarulka velkokvětá a šantovitá (latinsky Calamintha grandiflora a Calamintha nepeta) - Marulky náležejí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a rostou v travnatých porostech a křovinách v Evropě a Střední Asii. Rodové jméno vychází ze starořeckého slova kalaminthe, které znamená "krásná máta". Tato legendární rostlina je zmiňována v básni přisuzované Orfeovi, v níž se uvádí, že marulka byla dříve stromem, ale kvůli urážce Matky Země byla za trest zmenšena do své současné podoby.


Účinky rostliny:

Podle irské bylinné tradice byla marulka užívána v osmnáctém století na ochranu před početím a také k vypuzení mrtvého dítěte z dělohy. Věřilo se, že je schopna vyvolat potrat, a obsahuje podobné látky jako máta polej. Marulky se běžně využívaly ve středověku, v novodobém léčitelství se uplatňují málo. V červenci sklid'te zelené, mátu připomínající listy k usušení a uchování. Rozemnuté voní po kafru.

 

Nebezpečí

Marulku nesmíte konzumovat během těhotenství, při nadměrném užívání totiž muže vyvolat potrat.

 

Účinky na zdraví

Marulka podporuje pocení a vykašlávání, snižuje horečku a napomáhá trávení. Výluh z listu poslouží jako čaj na zažívací potíže. především koliku. Muže zmírňovat nervové napětí a používá se při léčbě deprese - zvlášť její lehčí formy. Čerstvé listy fungují jako obklad na modřiny.

 

Využití v kuchyni

Marulka šantovitá (Calamintha nepeta) je vysoce ceněna v Toskánsku (pod názvy nepitella a mentuccia) pro listy tvarem podobné oreganu a s vůní kombinující mátu a nádech mateřídoušky. V toskánské kuchyni zvýrazňuje houby (funghi porcini), králičí maso a slavnou polévku ribollita. Lze ji také použít k ochucení zvěřiny a masa z divočáka. Snítky přidejte k olivám a do vroucí vody na čerstvé artyčoky. Výborně také dochutí cukety, lilky a rajčata vařená s olivovým olejem.

 

Pěstování

  • Oba druhy jsou vytrvalé, mrazuvzdorné do ·5 °C.
  • Marulka velkokvětá je krásná zahradní rostlina s růžovými pyskatými kvčty.
  • Marulka šantovitá má výrazně menší bílé květy.
  • Kvetou od poloviny léta až do časného podzimu.
  • Dává přednost slunným stanovištím a půdám s nízkým obsahem živin.
  • Po odkvětu seřízněte, podpoříte nový růst a druhou vlnu kvetení. Lze napěstovat ze semen, řízků a dělením trsů.